С деца на море – съвети на педиатъра за безопасна почивка

Лятото вече е в разгара си и всеки от нас прави своите планове за отдих. Повечето хора предпочитат почивка на море. А що се отнася до децата, за тях това е най-вълнуващото преживяване.

1. При подготовката
За да  бъде почивката пълноценна, добре е да предвидите някои неща за евентуална извънредна ситуация, свързана с децата ви или самите вас.
Преди всичко, уверете се, че на мястото, където отивате, има подходящи условия, които да не нарушават режима на детето ви – условия за пълноценен сън, за подготовка на храната на бебето, за нормална ежедневна хигиена, както и за неговата безопасност – по време на пътуването и по време на почивката.
Пригответе  всичко необходимо за пътната аптечка. Нуждаете се от обезболяващо и температуропонижаващо средство, дезинфектиращи средства за обработка на повърхностни наранявания – 70% спирт, йодна  тинктура – 5%, кислородна вода, памук, марли, лепенки.
Трябва да предвидите и микроклизмички за малкото дете и глицеринови свещички, средство против гадене и повръщане, средство против диария и за рехидратация, противоалергични средства – за вътрешно и локално приложение, съдосвиващи капки за нос, флакончета със стерилен физиологичен разтвор, обезболяващи капки за уши, антибиотични капки за очи.

2. Пътуване
Ако детето ви има проблем с пътуването, препоръчително е да пътувате нощем. Няма стопроцентово средство против гадене и повръщане, но все пак трябва да знаете, че не бива да храните детето поне половин час преди тръгване. Поставете го така, че да гледа напред. Давайте му леко охладена напитка на малки порции и ментови бонбони за смучене. Имайте предвид, че дефицитът на свеж въздух провокира гаденето.
Ако пътувате с бебе в самолет – нека да е на гърдата на майката по време на излитането и кацането. Непосредствено преди кацането, поставете на детето капки за нос със съдосвиващ ефект, за да предпазите евстахиевите тръби и тъпанчетата.
За по-къси пътувания идеалният транспорт е автомобил.

3. На плажа
Почивката на море е удоволствие за децата, но и реална опасност за здравето им!
Преди всичко, подсигурете строго наблюдение над малкото дете! Препоръчително е да следвате следните съвети и препоръки:
Запомнете добре – детето не се води на море, за да направи тен! Нещо повече, това е опасно за него. Дори капчиците вода на гърба на детето, крият риск от слънчево изгаряне, както и риск от онкологични заболявания в по-късна възраст! Затова го подсушете веднага след изваждане от водата. Препоръчително е малкото дете да стои на сянка под чадъра.
Ако стои открито на слънце, то непременно трябва да бъде с шапчица и леко памучно облекло;
Винаги нанасяйте слънцезащитен крем по откритите части на тялото.

Къпането в морето е закаляваща процедура и удоволствие за детето, но преди всичко е важна неговата безопасност! С особено внимание трябва да се подходи към децата с повтарящи се възпаления на ухото. В случай, че детето има хронични проблеми то може да се къпе, но не бива да се гмурка!
Задължително е децата да бъдат наблюдавани, дори когато умеят да плуват.
Достатъчни са няколко секунди, за да възникне беда, особено ако детето е под 5-годишна възраст. Във водата децата не бива да скачат и да се боричкат. Изобщо не бива да поглъщат вода, поради опасност от чревни инфекции.
Ако забележите, че детето трепери, то веднага трябва да се извади от водата. Важно е то да знае, че трябва да излезе веднага, щом се почувства некомфортно, с обещание, че пак ще  влезе в морето по-късно.
Никога не разрешавайте гмуркане, без да сте проверили дълбочината и характера на дъното! Дете, което не умее да плува НЕ бива да влиза без спасителна жилетка или пояс в морето. НЕ позволявайте ползване на надуваем дюшек при дете, което не умее да плува.

4.  Ето някои практически съвети за първа помощ при удавяне:
веднага започнете сърдечно-дихателна реанимация;
ако липсва дишане, започнете обдишване, като обхванете с уста, носа и устата при кърмаче или само устата при по-голямо дете;
честотата на обдишването трябва да е 40 в минути при бебе, 30 обдишвания в минута при малко дете и 25 при по-голямо дете;
при първите няколко обдишвания използвайте по-малък дихателен обем;
в случай, че след първоначалното обдишване липсва сърдечна дейност, се започва непряк сърдечен масаж чрез притискане на гръдната кост;
мястото на притискане е между долната и средната трета на гръдната кост. При кърмачета мястото е на един пръст под линията на гръдните зърна;
притисканията трябва да са плавни и енергични, а не забиващи!
при малко кърмаче се притиска с два пръста – показалец и среден, или се обхващат гърдите с две ръце като се притиска гръдната кост с двата палеца;
дълбочината на притискането е 2 -3 см при бебета и 3-5 см при по-големите деца.

Следва

Източник: thinkstock, puls.bg