Празник-концерт на Български детски хор и училище „Гергана” – Ню Йорк по случай 24 май (2015) /Video/

Най-хубавият български празник 24 май в Ню Йорк досега оставаше в сянката на честванията на Трети март. Този пропуск бе поправен миналата неделя с голям училищен празник-концерт, организиран от първото българско училище в града – Български детски хор и училище “Гергана”. Голямата зала на Robert F. Wagner Middle School в манхатънския Upper East Side, където в неделя се помещава училището, се изпълни с деца, родители, учители, и стотици приятели, сред които генералният консул на България в Ню Йорк Милен Люцканов и консул Любомир Грънчаров. Специални гости на необикновено емоционалното тържество бяха Тятяна Сърбинска, прочутата солистка на ансамбъл “Пирин” и автор на някои от най-големите хитове му като “Катерино моме”, с вокалната си група “Орфея” от Вашингтон, и 11-годишните талантливи пианисти, носители на втора награда на Евровизия от миналата година, Хасан и Ибрахим Игнатови, долетели от България.

https://www.youtube.com/watch?v=GfkH9I-_fLM&feature=youtu.be


Видеозапис на концерта (145 минути), предоставен от Лучия Драгош

Зрителите преживяха истинско тържество на българския дух: учениците от “Гергана” декламираха уверено български стихове – от Вазов, Дора Габе и Ран Босилек до Валери Петров, Ангелина Жекова и Мая Дългъчева, пяха в трите си вокални формации, танцуваха и играха художествена гимнастика в очарователни костюми. Децата изглеждаха чудесно: щастливи, усмихнати, облечени с вкус – момчетата с бели ризи и различни папионки и тъмни панталони, момичетата с красиви рокли или трика с полички. Нямаше дънки, анцузи и маратонки, което допринасяше за празничната атмосфера.

Младите изпълнители  и техните учители се бяха отнесли сериозно към общата концепция за плавно вървящ, смислено и естетично  оформен празник, без закъснения, суетене, пространни речи, отегчителни паузи. Зрителите нямаха време да се скучаят от първия до последния миг. Песните – различни, но еднакво вълнуващи, мелодични, но предизвикателни за изпълнение – “Какъв да стана” “До, ре, ми”, “Робинзон Крузо” и “Българийо, обичам те” на концертната детска хорова група и “Тон-бонбон”, “Децата на кълвача” и “Празнична торта” на подготвителната хорова група на най-малките, и двете под ръководството на художествения ръководител и диригент Красимира Иванчева и вокалния педагог Стефка Евстатиева, плавно се редуваха със стихотворенията – “Аз съм българче”, “Обич”, “Родна реч”, “Песен за доброто”… с елегантните и зрелищни танци “Котешки патент” и “Танцувай с мен” – с хореограф Надежда Станева, възпитаничка на Санктпетебургската балетна школа – посрещнати  възторжено от публиката. Децата следяха с обожание и грациозната Боряна Йорданова, учителка по художествена гимнастика и някогашна носителка на Световната купа, докато изпълняваха двете съчетания и показаха вече и някои акробатични умения и игра с обръч. Правеше впечатление професионалното поведение на децата, дори и най-малките, на сцената, а и в залата и зад кулисите – дисциплинирани и организирани, но без напрежение, сработени като тим, уверени в себе си, усмихнати и горди от постигнатото. Интересен акцент е и участието на бившите възпитаници, обединени във вокална група “Гергана Алумни”, в концертите на хоровете.

Водещи на тържеството бяха също децата под вещото ръководство на вече добре познатата на нюйокчани “фея на празниците”, актрисата  Джина ДиДонато, ръководителка на театралното студио и учителка по български език на най-малките. Училищната ръководителка Нели Хаджийска се бе превъплътила в сценичен мениджър – организираше и упътваше всяко дете и група преди и след излизане на сцената. Тя беше координатор на цялото тържество, към нея се обръщаха постоянно децата, родителите и учителите. В програмата на концерта (на два езика), както винаги, има справки за учителите, които вече са 12: петима по български български език и литература, четирима музикални учители, от които две млади концертиращи пианистки: Магдалена Душкина, която преподава в класа по музикален театър, адаптира музикални пиеси и се занимава с теория на музикалното обучение, и Лора Ал-Ахмад, която вече е незаменима като корепетитор и възпитател на децата, помага с гласа си на смесения хор и ще свири в “Карнеги хол” на 28 май. Към учителите по художествена гимнастика и танци – които включват балет, съвременни и български народни танци – тази година се е присъединила и учителка по рисуване, Валя Иванова, професионален художник, също вече любимка на децата и автор на сценографията на концерта.

За родителите “Гергана” предлага – в редовното учебно време на децата – занимания по хорово пеене, популярни са и класовете по йога и  български език за начинаещи възрастни. Както и децата, родителите в “Гергана” са необичайно сплотени и активно ангажирани в работата на училището. Заниманията на танцовото студио са открити и за тях, има условия за работа и на родителски групи по интереси като модната работилница. Смесеният хор от родители, баби и дядовци, а също възпитаници и учители, откри концерта с вдъхновено и мощно изпълнение на “Химна на Кирил и Методий” и по-късно се включи с полифоничните “Полегнала е Тодора” и “Що ми е мило и драго”. Истинска еуфория настана, когато смесеният хор се изви около пианото на което Хасан и Ибрахим Игнатови изпълниха “Моя страна, моя България” и “Една българска роза”, а в  соло се извиси небесното сопрано на Стефка Евстатиева. На припевите почти не остана човек в залата, който да не им приглася, мнозина – с насълзени очи. Общите спевки с публиката са специалитет на “Гергана” и се правят и на коледните им тържества, винаги с предварително раздадени текстове, често и със стихотворен превод на английски.

Истинско откровение за публиката в края на концерта бе професионалното, театрализирано представяне на вокална група “Орфея”, която е съставена само от американки. Те не само са овладели до съвършенство сложните вокални техники на Татяна Сърбинска, но и пеят на различните български диалекти – пирински, добруджански, шопски – еднакво чисто, без помен от американски акцент, и с автентично българско сценично излъчване. Момичетата от “Орфея” също бяха очаровани от децата на “Гергана”, с радост се хванаха на хорото с малчуганите от танцовото студио и майките им и се присъединиха след концерта и към веселбата, организирана от родителите в един обществен център в Астория.

Николай Николов
Специално за в. „България Сега“