С какво да ангажирате детето за Великден?

Напоследък децата свързват празниците и ваканциите с повече свободно време, което необезпокоявано да прекарат пред компютъра с филми и игри. Вижте как да отделите погледа на малчугана от монитора по великденските празници и да прекарате повече време с децата си.
 
Участник в подготовката

Направете детето участник в подготовката на празника – да помага, когато подреждате масата, като носи чинии и чаши, да сгъва салфетките и да носи готовите ястия.
Ангажирайте вниманието му и когато боядисвате великденските яйца – забавно и артистично занимание, по време на което може да демонстрира творчески умения.
       
Помолете го да ви асистира и в кухнята, докато приготвяте великденски курабии и козунаци. Накрая го изненадайте с шоколадов великденски заек за добре свършената работа.

Майстор на великденска украса

Детето може да се превърне в майстор на великденската украса. Отворете си великденска работилничка и я заредете с материали – листове хартия, лепило, ножица, моливи и флумастри, памук, мъниста и т.н. Помолете детето да ви измайстори ефектна поставка за великденските яйца, като преди това сте му оставили шаблони, които да сглоби и залепи. Вижте още идеи за децата и Великден:
        

Игри на открито

Ако времето позволява, прекарайте няколко часа в игри в парка или градината. Вземете федербал или футболна топка за момчетата, момичетата пък могат да скачат на въже или да въртят обръч. Устройте си състезание – колко време ще задържите перото във въздуха, най-много подскоци на въже или завъртания на обръча.
Мъжете могат да отидат на риболов, а жените да покарат колело или ролери. Помнете, че времето на открито, прекарано в спорт и игри, не се нуждае от компютър и означава също здраве и устойчива имунна система.

С книга в ръка

Любовта към литературата и четенето се възпитава. Дайте личен пример, като прекарате известно време в четене на интересна книга и предложите такава и на детето.
Подходящи са забавните истории от „Патиланско царство“ и „Емил от Льонеберя“, завладяващите „Приключения на Барон Мюнхаузен“, вълшебството на „Тайната градина“, поучителните „Български народни приказки“.
Сключете сделка – вместо да спи следобеден сън и да пази тишина, да прочете няколко страници. Увлекателната книга със сигурност притежава способностите да откъсне детето от компютъра и телевизора.

Великденска мисия по избор

Поставете си мисия за великденските празници, която да ангажира времето и вниманието на детето. Например за предстоящите няколко почивни дни да наредите пъзел от 1000 части или пък да построите 3D макет.

ROZALI.COM