Баба Марта в Чикаго

За Баба Марта има много легенди и предания, много стихчета, песнички и приказки. Всички я обичаме и чакаме с нетърпение, макар променливия и нрав. Тя може да се разлюти и след малко да е пак усмихната и доволна.
Старите хора казват, че пред всяка къща стопаните трябва да закачат пресукани червени конци. Като ги видела, Баба Марта се засмивала, изгрявало слънцето и всичко се стопляло. Затова всяка година на 1 ви март си подаряваме мартеници с пожелания за здраве и благополучие. Вярва се, че мартениците пазят къщата да не влезе лош човек, а хората предпазват от болести и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, а червеният – здраве и сила. Видите ли първото  цъфнало дръвче, свалете мартеничката, завържете я на дървото редом с цветовете му или я сложете под голям камък. Ако я сложите под камък след девет дни проверете какви животинки са се събрали там. Колкото са повече, толкова придобивки ще получите през годината. Може да я хвърлите и в реката, за да ви върви по вода.
Mартеницата е един от най-характерните и обичани български символи.
Децата на БУЦ “Знание” обичат да им разказваме за българските традиции и обичаи. С желание и много голяма радост се включват и в работилниците, които органицираме: За Коледа, за да направят пъстрите сурвачки; за Баба Марта, за да усучат сами белия и червения конец,  да изработят със собствените си малки, но сръчни ръчички Пижо и Пенда и да научат за символиката на цветовете. Чакат с нетърпение и Великденската работилница “Писани яйца”. Обичат да се чувстват българчета и с гордост разказват и в американските си училища за нашите традиции.
В работилницата на Баба Марта те сами изработиха своите мартенички, окичеха своите вратлета и ръчички и направиха и за къщата и семейството си, за да са здрави, весели и щастливи.

БУЦ”ЗНАНИЕ”,
Чикаго