Празници, скъпи за всеки българин

Месец март винаги ни изпълва с трепетно предчувствие за настъпващата пролет. За нас, българите, той е свързан с отбелязването на празници, които са наситени с атмосферата и колорита на българската ни принадлежност. Очакваме го с радост и нетърпение, закичваме се с мартеници, заставаме смирено и благоговейно пред националния ни трибагреник и изричаме с вълнение и признателност: „Благодаря ти, мамо…”
Много настроение и оживление донесоха тези празници за децата,  учителите и родителите от училище „Алеко Константинов”. Най-вълнуващото преживяване бе издигането на българското знаме в центъра на Чикаго под звуците на националния ни химн. Особено е усещането да се потопиш в атмосферата на този най-български празник, когато си толкова далеч от родината. Суровата зима не ни попречи да изразим нашата почит, възхищение и преклонение пред паметта на героите, на които народният поет Иван Вазов посвети безсмъртните стихове:
                     „Българийо, за тебе те умряха,
                       една бе ти достойна зарад тях,
                       и те за теб достойни, майко, бяха
                       и твойто име само кат мълвяха,     
                       умираха без страх…”
Патриотични стихотворения и песни, изпълнени от учениците от българските училища в Чикаго, кръшните български хора, с които ни зарадваха нашите танцови състави „Хоро“ и „Верея“ доказаха за пореден път, че носим родината в сърцата си и се гордеем с нашата славна и героична история. Благодарим на организаторите за този чудесен празник, за съпреживените трепетни мигове, за възможността да бъдем заедно.
Само седмица по-рано училището ни се включи активно и в още едно паметно събитие – тържественото отбелязване на 142-та годишнина от смъртта на Апостола на свободата.  Лора Стоименова и Рамона Недева, ученички от пети клас, ни представиха достойно в Олимпиадата за Левски, организирана от Българо-американската асоциация за културно наследство и под патронажа на Генералното ни консулство в Чикаго. Децата се готвиха сериозно и отговорно, вълнуваха се от безкористната и светла личност на безсмъртния Апостол, борил се предано и самоотвержено за почти непостижимата  „чиста и свята република”…
И какво още? Не пропуснахме да припомним и посланието на мартеничката, усукахме червени и бели конци, в които преплетохме своите надежди и благопожелания за здраве и щастие. Една от най-старите български традиции, останала недокосната от времето, изпълваща ни с очакване за нещо чисто, красиво  и неповторимо…
Образът на родината неизменно свързваме с образа на майката. Предстоящият празник на мама е великолепен повод да й благодарим за всеотдайните грижи, да я поздравим със специална празнична програма и да й поднесем скромен подарък, старателно надписан на български език. Тържеството, което сме подготвили за мама, децата очакват с вълнение и радост.
Празнично настроение, родна атмосфера и незабравими мигове…    В разнообразието от етноси, сред които живеем, ние искаме децата ни да знаят, че са неповторими с българските си корени, да ги пазят и да се гордеят с тях.
      
Елена Липкова
БУ „А. Константинов”
За в. „България Сега”