Възстановка на Бъдни вечер в у-ще „Джон Атанасов”

Бъдни вечер – празникът на святата и тайнствена нощ, празника, който всеки очаква с трепет и вълнение. Това е един от малкото дни в живота ни, в който се грижим да нахраним повече духа си и всеки иска да покаже и усети любовта,  да зарадва душата си, да бъде добър и да направи добрина.

Бъдни, защото ще бъде роден Христос.
Ще бъде родена по-силна вяра, надежда и любов.
Ще бъде мир, добруване и разбирателство.
Ще ни бъде простено и ще прощаваме.

С много любов, труд и емоционално въодушевление учители и ученици от у-ще „Джон Атанасов”пресъздадоха  този  голям празник  от народния календар – Бъдни вечер. Тайнствената и свята нощ  оживя  с всички обреди, обичаи, благословии, песни.
Бъднивечерската трапеза  бе старателно подготвена с характерните за нея постни ястия –  сърми, боб, ошав, жито, плодове, орехи и средата бе благоуханната  боговица със сребърна пара в нея. А от иконата благо гледаше Божата майка. И както повелява традицията, цялото семейство бе около трапезата, която бе прикадена, за да се изгонят злите сили. Прочетена бе и традиционната молитва  от Библията. Първото парче от боговицата бе поставено  под иконата на Богородица, второто  за Господ, третото за къщата. Потропаха  коледарите  и пеейки  коледарската песен „Стани ,Нине господине” донесоха благата вест за раждането на Исус . Пожелаха здраве и берекет на семейството, което от своя страна ги дари с дарове. Коледарите бяха изпратени с песента „Ой, Коледо, мой Коледо”.
Пресъздадената битова обстановка,  направи празника още по-автентичен, а превъплъщенията на участниците  във възстановката, предизвикаха истински адмирации с артистизма си – г-н Стоян Дечев – в ролята на дядото, г-жа Анелия Лазрова в ролята на бабата,  Иван Ганчев от 7-ми клас в ролята на бащата,  Зорница Алексиева от 8-ми клас в ролята на майката, а децата бяха – Цвети Христова от 8 –ми клас, Иван Иванов , Мишел и Рос Марчеви от 2-ри клас. Много добре изпълниха ролята си и коледарите – Николай Алексиев от 6-ти клас, Лъчезар Петров от 5-ти клас Ивор Георгиев от 7 –ми клас и Ричард Георгиев от 2-ри клас.
Цялата постановка бе по идеен проект на Виолета Петрова, а филмът е заснет и художествено оформен от Дарина Проданова.
Изказвам  благодарност на всички колеги, ученици, родители, които взеха участие в подготовката и във възстановката на този празник. Смея да кажа, че това общо дело, ни накара да усетим магията на празника, сближи ни по душа и сърце, защото никъде другаде с такава пълнота не се разкрива народната личност, както в празниците . Там е любимият простор за отпускане на душата. Осъзнахме, че празниците са жизненопотребни за хората, затова народът ни ги е предавал от поколение на поколение, а чрез тях е предавал и своите трудови постижения, културни завоевания, естетика и нравствени добродетели.
Бъдни вечер е празник на това, което не умира. Празник за раждането на богочовека  Исус. И всеки от нас е чувал легендата за пламналата необикновена светлина в нощта на Рождество. Тогава, когато се събират световете – нашият, видимият и отвъдният и небето се отваря, нека погледнем нагоре и с вяра и надежда  си пожелаем,  живот и здраве,  мир и любов, щастие и благоденствие.
Да е честита и благословена Новата 2015 година за всички българи по света!

Виолета Петрова  –
у-ще „Джон Атанасов” , Чикаго