Коледна светлина от българската църква „Св. св. Кирил и Методий” в Ню Йорк

И тази година по многогодишна традиция българската православна катедрала „Св. св. Кирил и Методий” в Ню Йорк отвори гостоприемно и радостно врати за коледни гости от първото българско училище в града – Детски хор и училище „Гергана”. За десетия си юбилеен Коледен концерт дойдоха 45 малки хористи, над 20 певци от смесения хор от родители, учители и бивши възпитаници на училището, солисти на вокална група „Гергана Алумни”, много родители, редовни посетители и богомолци на църквата, други гости. Българската църква в Ню Йорк е изключително красива и тържествена на празници, а на 14 декември т.г. усещането бе неповторимо: празнично облечени и омиротворени хора бяха заели всички места, проходите между пейките и галерията на втория етаж.
Най-старата българска институция в Ню Йорк, Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, отдавна поддържа топли отношения с „Гергана”. Децата са посрещани сърдечно на репетициите и концертите си, има близки връзки и между митрополит, викарен епископ, духовници, епархийски настоятели, и ръководството на „Гергана”. Преди концерта децата бяха топло приветствани от ставрофорен иконом Петър Тотев и съпругата му и от епархийския настоятел д-р Атанас Пумпалов. След изпълненията си те чуха развълнуваното слово на Драговитийския епископ Даниил и получиха подарък малки иконки. Камерите са хванали в кадър множество детски личица, които разглеждат в захлас красивите икони и стенописи на храма, за които им разказва дядо Даниил. Децата от „Гергана” гледаха и как родителите им пеят „Многая лета” с дядо Даниил, отец Петър и другите, по-големите дори припяваха. Много от децата са от етнически пъстри семейства, с различни изповедания, но коледният концерт в храма е истинско духовно преживяване за всички.
Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия е създадена в 1937 г. Храмът на 550 W 50 Street в Ню Йорк e придобит в 1972 г. и в 1978 г. отваря врати като българска православна катедрала „Св. св. Кирил и Методий”. Митрополит Йосиф II е начело от четвърт век и е добър приятел на мнозина от нас, включително на любимата ни вокална педагожка в „Гергана” Стефка Евстатиева. Живея от двадесет години в Ню Йорк, виждала съм и чувала доста за църковните ни дела тук. Познавам известна част от старата емиграция, която вече е надживяла опасенията си да общува с „новодошлите” от България.
Но имаше време, беше нашата първа Коледа в Ню Йорк (в 1995 г.), когато дойдохме за първи път в този храм и атмосферата беше друга. Хората се бяха събрали за почерпка, както винаги в приземието. Имаше коледна елха и няколко деца, включително синът ни, на осем години тогава, изпяха по нещо. Когато той запя с детското си сопрано известната тогава в България детска коледна песен „Грее над земята приказна звезда”, чух възрастни хора наоколо да коментират: „ама те при комунизма ли са учили тия песни?”. Почувствах каква яма на недоверие зееше между „тях” и „нас”. В 1995 г. още имаше „желязна завеса” между двата свята. След като синът ни свърши песента и избухнаха аплодисменти, един от дядовците пъхна в ръката му банкнота от десет долара. Жестът не беше обичаен, детето се смути, но „грее над земята приказна звезда” сякаш заличи, поне донякъде, недоверието и горчивината между двете Българии.
Това, което в момента виждам в храма, е наистина ново и позитивно. Родителите на сегашните деца от „Гергана”, предимно млади хора, завършили образованието си и родили децата си тук,  едва ли осъзнават, че е имало време на „вие” и „ние”. Днес всички сме само „ние”. И това е най-оптимистичното, което виждам у днешните българи в Ню Йорк и зад граница: те са душевно невинни, издигнати над политическите проблеми, създавани  някога от живеенето от двете страни на океана. Това отличава и българите зад граница от българите в географска България: те живеят със сегашното и бъдещето, не с миналото.
Искам да кажа няколко думи на благодарност за църковното настоятелство на храма, което се състои от митрополит Йосиф II, епископ Даниил, отец Петър Тотев, г-н Том Иванов, д-р Атанас Пампулов, г-н Георги Зимбюлев и г-н Велислав Иванов. Всяка етническа общност по света си има хора-талисмани, които цялата общност познава. Един от тях е Томето (Том Иванов), чиято житейска история е увлекателна като роман. Сигурна съм, че той и до днес помага на българското генерално консулство в Ню Йорк и постоянното ни представителство при ООН със златните си ръце и сърце. И не само на тях. И той, и другият „талисман” българската общност, д-р Атанас Пумпалов, са участници и в кампанията за закупуването на пианото „Стайнуей” за  генералното консулство в 2004 г., благодарение на което се появиха и „Гергана”, и Българските концертни вечери в Ню Йорк. Д-р Пумпалов, който е бивш служител на ООН, е техен многогодишен ентусиаст.
Коледа е време да си спомним за добрите хора, които сме срещали по пътя си. Сред тях са хората от българската църква в Ню Йорк. Нашата – на семействата на нашите над седемдесет прекрасни деца, техните роднини и приятели, и на учителите и дарителите на „Гергана” – Коледа няма да е същата без красивия ни и тържествен Коледен концерт в храма.

Нели Хаджийска,
ръководител на Български детски хор и училище “Гергана” Ню Йорк.
в. “България СЕГА”