Български деца, родители, учители и приятели от хор и училище "Гергана" – Ню Йорк отпразнуваха Коледа на 14 декември 2014 с красив и вълнуващ концерт

На 14 декември 2014 г. първото българско училище в Ню Йорк Български детски хор и училище „Гергана” ( www.gergananyc.com ) представи своя десети Коледен концерт в българската православната катедрала “Св. св. Кирил и Методий”. „Гергана” отбеляза десетия си рожден ден на 15 юни тази година с тържествено честване и с много гости – деца, родители, приятели, български дипломати, бивши учители, възпитаници и специални гости от България. От групичка от 12 деца в 2004 г. „Гергана” се разви в голяма, динамична и сплотена организация с над 70 деца, които учат български език и литература от предучилищна възраст до 12-и клас, в детска градина за деца под 5 години и в подготвителни класове за деца с ограничено знание на езикa. В извънкласната си програма организацията има два класа по хорово пеене, клас по музикален театър за напреднали, танцово студио с художествена гимнастика за момичета от първи клас и нагоре и гимнастика за по- малки деца. От януари 2015 г. в танцовото студио ще се предлага и клас по бални танци и български народни танци.  Бордът на организацията обсъжда откриването и на клас по рисуване. За родителите “Гергана” е създала чудесен смесен хор и клас по йога. В момента в смесения хор пеят бивши възпитаници на “Гергана”, родители, учители и приятели. Ръководител на училището е Нели Хаджийска. Диригент на хора е Красимира Иванчева, вокален педагог е Стефка Евстатиева. Пианисти са Лора Ал-Ахмад и Магдалена Душкина. Ръководител на танцовото студио е Боряна Йорданова, а на музикалния театър – Джина Дидонато.

На този Коледен концерт “Гергана” се представи с цялата си “хорова капела” – двете възрастови групи на детския хор, вокална група „Гергана Алумни” и смесения хор. Присъстваха генералният консул в Ню Йорк Милен Люцканов, много българи и други гости. “Сцената” на българската църква едва побра над 60-те малки и големи певци, които накрая запяха заедно “We Wish You a Merry Christmas”. Децата на “Гергана” не само пеят хубаво, но изглеждат чудесно в празничните си рокли и строги черни костюми за момчетата с хубави коледни папионки и добри маниери. Стилно изглеждаха и техните родители и учители от смесения хор. Всички в “Гергана” излъчват радост, топлота, доброта и настроение от идващия празник. В коледния репертоар на децата са песни като известните “Коладе, ладе”, “Молитва” (на Иван Вазов):

https://www.youtube.com/watch?v=lzbpYv_7R0E

А също “Тиха нощ” на български и английски,  известната на американските деца “Моите любими неща” на български (превода е на учител от училището) и др.  Най-малките изпяха “Над смълчаните полета” и “Тихо се се сипе първият сняг”:

https://www.youtube.com/watch?v=olCbxB7K8-I

Три деца от “Гергана Алумни” (бивши възпитаници) изпълниха “Отново е Коледа” на Борис Карадимчев:

https://www.youtube.com/watch?v=hgEE5YamTjI

Смесеният хор, в състава на който пеят главно родителите на децата от “Гергана”,  изпя а капела, очарователно и одухотворено, на три гласа  “Израсла е трепетлика” от Петко Стайнов, и Rhythm Carol:

https://www.youtube.com/watch?v=vPtHwphpiq0

Празникът продължи в унгарския дом в Манхатън с посрещането на Дядо Коледа, който, преди да раздаде подаръците, се наслади на програма от български коледни и други стихове, “Танца на снежинките” на групата по художествена гимнастика и традиционната за “Гергана”  “семейна спявка” с любими американски и други коледни песни, преведени на български. Децата от театралното студио получиха специален коледен подарък от студенти на Дима О’Кийф от Parsons School of Design – кукли за приказките “Малката русалка”, “Хензел и Гретел” и “Пепеляшка”, с които да направят представления напролет – и накрая поскачаха на воля с детската дискотека.

Николай Николов
Снимки: Ива Събчева, Яна Хаджийска и Нели Хаджийска
Ню Йорк
в. „България СЕГА“