Въведение Богородично – открит урок на учениците от училище „Св.Иван Рилски – Чудотворец“

На 21 ноември е големият богородичен празник Въведение Богородично, който светата църква е отредила още и като Ден на християнското семейство и учащата се младеж.  Учениците от училището и тази година спазиха традицията, която в миналото е събирала поколенията заедно. Събирала Църква и Училище, млади и стари, деца и родители не само на трапезата като за празник. Събирала ги за тържествена Света Литургия в църквата, последвана от открит урок, на който учениците показвали познанията си по вероучение, усвоени в училище. Тържественият ден продължавал в уюта на семейното огнище и на празничната трапеза подготвена с много любов и вяра.
Семейното ходене на църква символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата.
Когато Света Богородица навършила три години, нейните родители Йоаким и Анна решили да изпълнят дадения от тях обет – да отдадат в служба на Бога роденото, дългоочаквано от тях дете. Така те събрали всички свои роднини и приятели. Завели Девата до Йерусалимския храм, където първосвещениците и служителите ги посрещнали с пеене на свещени химни. За голямо учудване на всички Дева Мария изкачила сама, неподдържана от никого 15-те стъпала пред храмовия вход  и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария я въвел в Святая Светих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.
Въвеждането в храма е събитие. Веднъж въведена в Святая Святих Девата се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица – майка на Божия Син.
Тържеството бе открито с молитвата „Отче наш“ след което децата продължиха да разказват за празника и за малката Мария с такова старание, че дори и сложните думички на богословския език не ги притесниха. Всеки сам бе избрал каква част от текста на тържеството да подготви.
Малките актьори ни направиха свидетели на една кратка драматизация в която две бебета си говорят в корема на своята майка. С разговора между „вярващото“ и  „невярващото“ за тяхната майка бе направена интересна  аналогия с въпросите за връзката на човека с Бога. На финала децата ни оставиха сами за себе си да отговорим къде стоим ние в тази връзка – според свободната воля, която ни е дал.
Ученици, учители и родители се поздравиха за отличното представяне!

Училище “Св. Иван Рилски”
за в.”България СЕГА”