"София поздравява Рим" – нова инициатива за изграждане и поддържане положителния образ на България

 33_Jana
 Яна Яковлиева, председател на асоциация “Феникс”
 33_Arcadia-1
 Балетна група “Аркадия”
 33_Vacali
 Етно група “Вакали”

За второ поредно лято римляни имаха възможността  да видят и оценят културата, музиката, мода, дизайн и  бижута  made in Bulgaria, чрез инициативата „София поздравява Рим”, която се проведе от 8 до 10 август в градините на римския Castel Sant’Angelo.

В програмата бяха включени изящните изпълнения на балетна  трупа "Аркадия"  с ръководител и главен изпълнител Ралица Кавалджиева, възпитаничка на римската музикална академия и престижната школа на Рафаеле Паганини.

Горещата августовска вечер в Рим бе допълнително „нажежена” от изпълненията на музикално-танцовата  етно-група с ударни инструменти „Вакали”, чиито изключителен синхрон предизвика продължителни аплодисменти на многобройните зрители, много от тях останали очаровани от  магията на неравноделния такт.
Крисиви момичета представиха колекцията на млади български стилисти: модна къща „Ирида” представи премиерно  официални облекла от най-новата си колекция, озаглавена „CATS-Лапи и нокти” под формата на ревю-спектакъл. Тоалетите от линията „Триумфът на котките”, използващ символиката на котката, като синоним на изключителната женственост и вечния порив за флирт, представи една изчистена линия с класически силует и хармонично съчетание между многобройни цветове. Модната пловдивска  къща „Миро” представи колекцията си пролет –лято 2009, чиито модели са подвластни на пречупена елегантна естетика.

„С цвят на магнолия” бе името на мини-спектакъла на бижута с който за втора поредна година се представи младата дизайнерка от София Милка Александрова – Бучи. Ефектната колекция от 30 бижута в бяло, изработени от естествени перли, планински кристали, седефи и сребърни старинни предмети, бе представена на малката сцена  чрез  оригинална сценография и хореография, тематично съчетани с със символиката на цветето.
На специален щанд в българската шатра римляни можеха да се запознаят с информационни материали за България, книги и художествени предмети предложени от Националната камера на занаятите,  както и да опитат българска баница.
Организатори на инициативата “София поздравява Рим” бяха българо-италианската културна Асоциация „Феникс” със сътрудничеството на  община Рим, област Лацио и Софийската община и Montecchi Group &CIB. Това е естествено продължение на успешното участие на страната ни в летния римски фестивал “Portal – la Spiaggia a Roma” през лятото на 2007г. Събитието бе озаглавено „Седмица на България” и се проведе на открита сцена на българската култура и изкуство на брега на река Тибър, непосредствено до двореца “Свети Анджело”.
Проектите “Дни на България в Рим” (26 – 28.02.2006г.),  “Дни на България в Милано “ (26 – 29.10.2006 г), както и „Празник на българския филм”  в Рим (28.04 –03.05.08)  са инициирани и реализирани от асоциация „Феникс”, които  поставиха  начало на нов, съвременен вид културен обмен и сътрудничество между България и Италия.  Очаква се през есента София и Рим да станат побратимени столици. Това научаваме в интервюто с Жана Яковлева, председател на асоциация „Феникс”:

*********
„След приемането на България в Европейския съюз бихме искали да продължим популяризирането й и работата по създаването на уникален, позитивен образ на страната ни в Италия. С ясната убеденост, че България, в частност София,  има история, с която да се гордее и изкуство , което да покаже. В най-силният туристически сезон в Рим зрители от цял свят имаха възможността да се докоснат до българското съвременно и традиционно изкуство и да отнесат частица от България в сърцата си”.

Какви са конкретните цели и проекти на асоциация "Феникс"
"Поставяне на основите на сътрудничество между Софийска община и Община Рим  на базата на културен, туристически и творчески диалог. Надяваме се тазгодишната инициатива „София поздравява Рим„  догодина да  прерастне в „Рим поздравява София”, а тези инициативи да бъдат последвани от повторни издания, което да се превърне в традиция за двете общини. Освен това, очакваме  през септември  или октомври т.г. да се осъществи и едно побратимяване между Рим и София. Това за нас е много важно, тъй като досега Област Лацио, както и Провинция Рим  винаги са ни подкрепяли и са посрещали нашите инициативи с отворени обятия. Ще се стремим към  създаването на  дълготрайни връзки между столиците на две европейски държави, поддържани взаимно от държавни институции и неправителствени организации и една традиция в представянето на България на ежегодна международна открита сцена.  И всичко това подчинено на една главна и основна цел: изграждане и поддържане на положителен и уникален образ на България в Италия и по света”.

Димитър Ганчев, радио “Ватикана” за в. “България Сега” (ТМА)