Злоядото дете и детската градина

33_bgznanieХраненето е част от живота в детската градина. Децата са различни, обичат различни неща за ядене и обикновено хранителните навици на децата зависят от това, какво предлага семейството, т.е. какво обичат родителите. Разбира се това не е правило, защото може едното дете в семейството да яде банани, а другото дете да не ги поглежда , а да обича ябълки.
Дали детето няма да иска да ходи на детска градина заради храната, ако не я харесва? Едва ли детето ще направи такъв избор, но за да сте сигурни, може да направите така, че вашето дете да заобича детската градина и храната да не е причина то да не иска да я посещава. Ако то не иска да ходи на детска градина заради храната, то вероятно това не е истинската причина, а има друга.
Едно от условията да нямате проблеми с храненето е да не разговаряте с детето за храната в детската градина като проблем, а като за част от детската градина, където им е приятно, защото са заедно и всички ядът една и съща храна, която ги прави приятели, както и в игрите. Говорете му , че да се храниш с приятели е прекрасно и затова приятелите се канят в ресторант, за да ядат заедно или на обяд или вечеря в къщи и това не е нещо ново за детето, то е виждало това да се случва във вашия дом. То знае, че мама и татко канят приятели да се хранят заедно и им е много приятно и вкусно, защото са заедно – с приятели, храната винаги е по-вкусна.
Ако проблема с храненето е наистина толкова голям, че смятате, че това може да стане причина детето ви да не иска да ходи на детска градина, то бихте могли да направите така, че то да заобича детската градина преди да се е хранело там като:
 
  • Направите предварителните срещи с екипа и с децата;
  • Първите няколко дни се “налага” да вземате детето точно преди да обядват, като му казвате колко съжалявате, че днес децата ще ядат пица и сигурно щеше да е много хубаво да яде с децата там, а и след обяд щели да излизат навън или да рисуват или може да споменете нещо, което детето обича да прави. Всичко това е с единствената цел- детето да приеме храненето в детската градина като едно от приятните удоволствия, които ще прави заедно с другите деца от детската градина.
  • Разговаряйте и с екипа в детската градина за проблема. Вие имате опит с вашето дете, а те имат опит с толкова много деца. За тях няма да им е трудно да ви предложат най-точнотонещо, както може да им имате пълното доверие, че те ще подходящият по най- правилният начин според ситуацията.

Когато нашата дъщеря Ели беше на 4 години отказа да яде месо. За около година беше вегетарианка. Споделихме с учителките и в нейната чиния се сервираха само зеленчуци. Така беше докато тя реши, че иска да и слагат отново месо в чинията. Доверете се напълно на учителите на децата ви- Те знаят какво правят.