„Златната лаврова клонка” за д-р Гаджев в Детройт!

Макар и град със странна съдба и разнолика история Детройт е и сред  познатите със значимо  българско присъствие градове на Америка. Едни го познаваме като гнездото на голяма българска спортна общност, особено гимнастици, които са създали дори и свои клубове, където се подвизават бъдещи звезди в този труден, но много атрактивен и близък с човешките  емоции спорт. Други наши сънародници са почитатели на българските  фолклорни магии и до там много често прескачат на различни фестивали чикагските ни приятели като Константин – създателят и маестрото на Фолклорния ансамбъл „Верея”  и строителят на благовидния български имидж в Америка.
Оказва се, че в този град е живял и работил и един от най-познатите български емигранти – като общественик, политик и писател, събирател и пазител на българското културно, литературно и духовно богатство сред голямата наша емиграция в Новия Свят – д-р  Иван Гаджев. Един от доайените на днешната българска имиграция в САЩ. Може би първият  български ветеринарен лекар  и със сигурност  голям българин, направил нещо особено крупно и  величаво:  събрал е неизброима бройка писмени документи, литературни и публицистични артикули, стотици томове книги и годишнини от вестници и списания…  Сам е сътворил десетки мемоарни и  художествени произведения. А после сам е направил и музейна сграда в България и всичко това е пренесъл в родината си, в Родината ни, България. Пренесъл е едно съкровище на нашия национален дух , дух и дързост… 60 тона  мъдрост, страст, труд и емигрантски съдби  запечатани върху хартия, на аудио, фото и кино ленти, дискове, дискети  и дълги старовремски магнитни ленти, грамофонни плочи, тефтерчета и тетрадки – изписани с молив, под  диктовката на  емигрантските сърца, препълнени с емигрантските  страсти по далечната родина и натежали от превратностите на новата, непозната още земя…
Там, към този град и тези хора, и специално към д-р Иван Гаджев, се отправи преди няколко дни Генералният консул на Република България в Чикаго… Господин Симеон Стоилов носеше със себе си  голямото държавно и обществено признание за всичко сторено  от д-р Гаджев – за цялостния му принос  в опазването на българския национален дух и история! Това беше блестящото и най-високо почетно отличие на Министерството на външните работи на Република България – „Златната лаврова клонка”.  Едно ново отличие, достояние до сега на само още трима други лауреати от САЩ –  държавния секретар в своето време  Хилари Клинтън, американският посланик в България Джон Байърли  и почетния консул на Република България за района на Западна Пенсилвания г-жа Пенка Френч.
Господин Симеон Стоилов изтъкна при връчването на „Златната лаврова клонка” голямото обществено, духовно, политическо и историческо значение на делото, в което д-р  Иван Гаджев е вложил своята огромна духовна и научна мощ, своя талант и дръзновение! И вдъхнал е живот и благодатни възможности за възпитание и познания у идващите поколения. Въоръжени с поуките и достиженията на своето историческо минало българите и България в границите на нашето отечество, но сега и  по цял свят, където живеят и се развиват български общности, ще просперират, ще направят повече! Д-р Иван Гаджев постига нещо много важно – той запазва връзката между историята, настоящето и бъдещето!
Генералният ни консул в Чикаго, като представител на Република България, не само благодари и дава награди за дела, като стореното от д-р Гаджев. Той още и създава условия за американските научни среди, образователни и информационни институции, медиите, да се запознаят с тези източници на познание за българите и българската имиграция в САЩ и с това да бъдат умножени и оптимизирани полезни контакти.
Връчването на наградата бе кулминацията и за отпразнуването на Българския ден на демократичните промени в страната ни в Детройт. Денят стана още по полезен и с това, че се превърна и в един от специалните Консулски дни! В тях не нашите сънародници от 14-те щата в Чикагския консулски окръг идват от далечните си домове до Генералното консулство в Чикаго за най-различни административни услуги и оформяне на документи. Обратно – Консулската институция сама отива в даден щат и така спестява пътя и времето на много и много работни наши хора…
Беше 15 ноември 2014 година. Връчването на наградата стана в Българския културен център в Детройт (Balkan American Community Center).

Климент Величков
Снимки: eurochicago.com
в.„България Сега”, Чикаго