Училище „Слънчогледи”: 21 НОЕМВРИ – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

На 21 ноември православната българска църква почита святостта на семейството и родителите. В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали  освен празника Въведение Богородично- и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.
В днешно време традицията е малко позабравена в забързаното наше ежедневие. Задружността на семейството е приела нови насоки и значения. И докато в миналото е било от особено значение децата да останат близо до родителите си, то днес това е почти непосилна задача.  Независимо от трудностите, пред които са изправени и родители, и деца, от особена необходимост е да запазим поне малко от онова време, когато и ние сме били деца и сме се радвали  на безгрижно детство.
В училище „ Слънчогледи” с учениците работихме именно в тази насока – да покажем онази нежна и красива връзка между дете и родител. Учениците от  5 и 7 клас написаха съчинения  за семейството. Учениците от начален курс прочетоха стихотворения за семейството, а най – малките изработиха картички за празника.
Предлагаме ви едно от тези съчинения.

Кристина Томанова – 5 клас:

Моето семейство

Моето семейство е винаги с мен и непрекъснато ми показват, че ме обичат и подкрепят. Те ме подкрепиха, когато на 4 години започнах да тренирам фигурно пързаляне, на 9, когато започнах да свиря на цигулка и в съботните ми занимания в българското училище.
Аз имам сестра Вики, която е на 17 години, майка и баща. Сестра ми също кара кънки и е учителка по фигурно пързаляне. Когато тя се прибере от училище или работа, веднага ме прегръща и ми казва колко много ме обича. Мама е много старателна. След дългия работен ден се прибира в къщи и започва да чисти и готви, но винаги намира време да ми помогне за домашните и ме подкрепя в уроците по цигулка. Тати също се връща от работа изморен. Сяда на компютъра да работи, но винаги намира време да ме разсмее и да ми помогне по математика.
Цялото ми семейство винаги ме подкрепя и ми показва, че ме обичат. Аз помагам на сестра ми когато трябва да сгъваме дрехите , на мама в чистенето и на тати, когато слагаме коледните лампички и украса. Аз съм много щастлива, че моето семейство е винаги с мен.

Материал на училище „Слънчогледи“, подготвен  от Кристина Томанова,  Ралица Аврамова-Грозева и Милена Николова 
в.”България СЕГА”