Личности, които ни вдъхновяват

Денят на народните будители 1 ноември се превърна в истински празник на духа за малките ученици от трети клас на БУЦ “Знание”. На този общобългарски празник ознаменуваме делото на българските просветители, книжовници , революционери и борци за църковна независимост. Празнуван за пръв път в Пловдив 1909 година, този празник е отменен 1945 година. Традицията да отдадем заслужена почит към онези велики българи благодарение, на които сме запазили вярата си и духовните ценности се възобновява 1992 година.
  Нашите деца имат нужда от личности, които да ги вдъхновяват. В българската история има много будители, които със своя висок патриотичен морал, възвишени идеали и неуморна борба за освобождение и просвета са достойни примери за бъдещите поколения. Учениците от  3 клас цял месец се подготвяха за този празник. Всяко дете изработи проект посветен на виден будител и го представи пред децата от класа. Това бе един необикновен месец не само за децата, но и за техните семейства. Настана  истинска трескава подготовка. Едни деца  и родители разучаваха революционни песни, други си припомняха известни стихотворения и издирваха интересни исторически факти. Така на 1 ноември с огромно вълнение те представиха своите проекти. Анито разказа за Паисий Хилендарски, който 1762 написва “История Славенобългарска”, която се превръща в истински призив за национално осъзнаване. Мартин представи живота и делото на Христо Ботев. Даниел Бръмбаров запозна съучениците с Добри Чинтулов- български поет и композитор. Той е автор на едни от най-известните възрожденски песни-“Вятър ечи, балкан стене”, “Къде си вярна ти любов народна”, “Стани, стани юнак балкански”. Даниел Димов показа един от най-значимите български войводи-Хаджи Димитър. Емо запозна третокласниците с Патриарха на българската литература Иван Вазов .Кристиан разказа за Георги С.Раковски .Интересен беше проектът на Мишо за Доктор Петър Берон . Видният просветител, учен и педагог издава в 1824 година “Буквар с различни поучения “, наречен от българите “Рибен буквар”. Това е истинско събитие за нашата история.
Децата имаха и гости на празника- техните родители, нашата директорка Лили Паслиева и един специален гост -поетесата Райна Недялкова. Тя поздрави децата с най- новата си поема и ги покани да участват в конкурс за детска рисунка “Нарисувай моята приказка” по нейно стихотворение.
Именно писателите, поетите и учителите са достойни наследници на великите ни предци. Те не се уморяват да показват ,че знанието и любовта към родината дават сила ,която вдъхновява хората да правят нещо значимо и да покоряват света.
Гергана Миткова,
начален учител в БУЦ “Знание”
за в.”България СЕГА”