Училище „Слънчогледи”: Празник, посветен на плодородието на България

„И рече Бог: да произведе земята злак, трева, що дава семе… и плодно дърво, що дава… на земята плод, …. Тъй и стана…. И видя Бог, че това е добро.”
Битие, Гл. 1:11 и 12.
И действително, колко често се замисляме, че именно по Божие благоволение природата ни дарява с невероятно разнообразие от плодове, зеленчуци, семена! Нашата родина България е благословена с идеален климат и плодородни почви. Всеизвестни сред нас, а и сред тези, посетили хилядолетната ни страна, са вкусните и ароматни плодове, зеленчуци и хляб. Отличителна черта на българина е трудолюбието и  голямата му любов към земята! Ние, българите, празнуваме прибирането на реколтата с благодарност и веселие, с песни и танци. 
 
Миналогодишното тържество, посветено на плодородието на България постави началото на една приятна традиция в нашето училище.
Тази година самата Есен пристигна при нас – Лора от втори клас изигра с много грация и майсторство балетен танц на музика от Вивалди. Последва „Парад на плодовете и зеленчуците” – по-малките ученици представиха в стихотворна форма: морковът – „важен гост с остър, любопитен нос”, краставицата – с „обутите в шушони, нейни братовчеди – корнишони”, крушата – „медуша”, ябълката – „лъскава, красива”, сливата пък „особа важна, горделива”, гроздето – „майка многодетна”, на която е трудно „дечицата” си да пресметне и къпината – „деликатесна”, която „пред всички” ни иска да блесне. Артистично и с много настроение те изпяха популярни и любими на всички песни за есента.  Учениците от по-горните класове ни запознаха с природните области на България и типичните за тях отглеждани култури. Възхищение и умиление предизвика чудесната хореография на танца  „Жътвари” в изпълнение на танцова формация “Нашенчета”. Тържеството  продължи с конкурс за най-голяма ябълка и най-дълъг морков и отборно състезание за най-много приложения на плод и зеленчук. 
    Какво е празник на плодородието без пиршество? Вкусни бяха плодовите сладкиши и салати, напитки и сандвичи. Весели бяха игрите на децата. Радост и задоволство се четеше в очите на родители, учители и ученици!
Автор: Анна Вайар
Снимки: Красимира Вълчева, Милена Николова

Материал на училище „Слънчогледи“, подготвен от Анна Вайар, Красимира Вълчева и Милена Николова     
в.”България СЕГА”