Рекорден брой деца ще учат в българското училище във Виена през 2014/2015 г.

ВИЕНА. Повече от 250 деца ще учат през 2014/2015 г. в Българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. Св. Кирил и Методий” и в неговата детска градина „Моливко”, което е своеобразен рекорд в над двадесетгодишната му история. Тези оптимистични данни оповести по време на тържеството по случай първия учебен ден – 15 септември, директорката на училището д-р Ирина Ботева-Владикова. „За тази година, от първи до четвърти клас са записани 170 ученици, като най-много са първокласниците, чийто брой засега е 47”, допълни Владикова.
Откриването на учебната година се проведе на 14 септември, неделя, в комплекса на българското посолство в австрийската столица, а на тържеството присъстваха от Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия и Даниел Карамочев, председател на сдружението Bulgarisch-österreichische Freizeitschule in Wien, което поддържа и развива училището.
В началото на тържеството д-р Владикова прочете приветствие от министъра на образованието и науката доц. Румяна Коларова до българските ученици и до техните преподаватели, на които пожелава: „Продължавайте и занапред да се грижите за Вашите ученици и наши деца като откривате талантите им, развивате дарбите им, подкрепяте ги в трудностите на учението, но най-вече като ги насърчавате да мислят. Защото само мислещите хора могат да бъдат свободни. Нека всички обединим усилия за по-доброто бъдеще на нашите деца!..”


 През учебната 2014/2015 година в българското училище в австрийската столица ще бъдат обучавани рекорден брой ученици – над 250. Снимка: © artnovini.com
В своето слово при откриването на учебната 2014/2015 г. д-р Ирина Владикова сподели пред препълнената зала: „За всеки българин датата 15 септември е свързана с вълненията от завръщането към една от най-добрите ни национални черти – ученолюбието. Обичта към словото и книгите може би изглежда старомодно – сантиментална отживелица днес, във времето на компютрите и смартфоните, на Google и Facebook. И все пак, надеждата в непреходните ценности винаги се събужда в мен, когато в монотонната дъждовна прохлада на австрийската есен видя лицата на своите ученици, разцъфтели след лятото в пищен букет от български билки. Защото „идването у дома” е във Виена, в нашето Българско училище на 5-ия етаж, в сърцето на Австрия. Двадесет и три години тази традиция отстоява правата си, въпреки многоезичието на света и въпреки изкушенията, които той предлага. Двадесет и три години, по стар български обичай, с китка здравец и хляб ние отваряме широко вратите на нашето светилище, за да посрещнем бъдещето – младите българи, които са избрали отново да започнат учебната година на своя роден език.
Скъпи Моливковци, скъпи първокласници,
от името на училищното ръководство, учителския състав, по-големите ученици и лично от мое име, искам да ви приветствам сърдечно с „Добре дошли!” при нас! Учете се старателно и упорито и учението ще ви даде не само безценния дар да четете и пишете, но и ще ви помогне да откриете хиляди нови интересни неща за света и за вас самите. На добър час!
На добър час желаем и на нашите приятели от всички български училища по света! За нас, едно от най-ярките събития през тази година, беше Конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина”, която се проведе през месец април във Виена. Срещата на българските училища от цял свят беше организирана от Министерството на образованието и науката на Република България и Асоциацията на българските училища в чужбина, с любезното съдействие на посолството на Република България в Република Австрия, Българския културен институт Дом „Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий”. На конференцията бяха дискутирани актуални въпроси, посветени на изучаването на българския език в чужбина и създаването на адаптирани програми, учебници и учебни помагала за българските училища в чужбина. Форумът беше важна крачка в името на всички предстоящи учебни години и всички завръщания у дома, в класните стаи на нашето училище, където ни очаква знание и любов към страната ни, думи от нашия език, завещани ни като безценно богатство от дедите ни.


Учителките Красимира Шарф (вляво), Сълзица Громан (в средата) и Анета Геранлиева отново ще имат най-отговорната мисия – да учат на четмо и писмо най-малките. Снимка: © artnovini.com
През 2014/2015 г. ни предстои вълнуващо наситена учебна година – незабравими мигове за децата ни, получили своя шанс да бъдат българи без граници със своя отправна точка от малката Родина на Българското училище. Утре в нея ще се влеят и учениците от средния курс, малчуганите от „Моливко”, първокласниците… А заедно с тях и ние, вечно повтарящите своите класове техни учители – Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Красимира Шарф, Тодор Тодоров, преподавателката по немски език Мариета Кабова, Галя Милева, хореограф на училищния танцов състав „Шарено чорапче”, Лина Георгиева, ръководител на училищната театрална група и Ирина Владикова. Мога да ви уверя, че всички ние сме щастливи от апостолската орисия да бъдем отново деца и с азбучно старание да започваме школското битие отначало. Един кръговрат от живота, който сме благословени да продължим!
Щастлива и успешна учебна година, уважаеми колеги, и много успехи и радост с вашите прекрасни възпитаници!..
В края на своето приветствие, д-р Ирина Владикова напомни на родителите колко важно е децата им упорито и всеотдайно да изучават своя майчин език през годините на тяхното начално, основно и средно образование. И допълни, че „Доброто владеене на майчиния език е в основата на успешното овладяване на всички чужди езици…”
Пълна информация за провеждането на учебните занятия, родителите могат да намерят и в сайта на училището: bulgarische-schule.at.
* * *
Сдружението „Българо-австрийското училище за занимания в свободното време във Виена” е основано и регистрирано през 1992 г. във Виена като сдружение с обществено-полезна цел, за да продължи традициите на обучението на българските деца в града, след затварянето на училището към посолството.
Обучението в училище „Св. Св. Кирил и Методий” следва пълния норматив часове по родни предмети и се извършва съгласно действащите в Република България учебни програми. Издаваните от училището удостоверения, след заверка в Посолството на Република България, се признават от МОН и дават възможност на учениците да продължат образованието си в България без полагане на приравнителни изпити.
Преподавателите в Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” имат професионална подготовка и образование, които отговарят на изискванията за заемане на учителска длъжност, съгласно Правилника за прилагане Закона на Народната просвета в България. Те ефективно използват както утвърдени вече методи на обучение, така и умело разработват собствени такива, като модифицират, обогатяват и доразвиват утвърденото от МОН учебно съдържание, съобразно индивидуалните нужди и ниво на владеене на родния език от учениците.
От учебната 2008/2009 г. към училището във Виена е организирана предучилищна група „Моливко” за деца навършили 5 и 6 години, която от 2012/2013 г. прераства в първата българска детска градина във Виена – „Моливко”. През 2014/2015 г., поради големия брой деца, групите ще бъдат две, като сред тях ще има и 4-годишни малчугани.
Artnovini.com