Летният подвиг на българския детски Чикаго-шах

Не! Не е така! Не е така, ако мислите, че това лято всичко е било само футбол, всички  са били или в Бразилия или пред телевизорите  и нищо друго не е ставало. Само Световно…
Много други неща станаха, а сред тях и българските ученици отново се представиха далеч по блестящо нашия актуален футбол, да речем…
Преди броени дни в Чикаго се завърна мс Ангел Ангелов, който заедно със сина си мс Боян Ангелов, ръководят „Шахматната  академия” както можем да наречем по вестникарски, извънкласните занимания по шах в българското училище „Джон Атанасов”. Те бяха, заедно със свои възпитаници, на едно изключително шахматно състезание. … От 23 юни до 3 юли  2014-та  година в гранд-хотел ‘’Варна’’ на Курортния комплекс ’’Свети Константин и Елена‘’се състоя едно мащабно и вече със солидна  история състезание…

Единадесети  европейски фестивал за училищни шампиони!

Виктор, Йоанна, Алекс и Дани с гросмайстор Иван ЧепариновЕвропейският фестивал на училищните шампиони е едно от най-популярните състезания за млади шахматисти в Европа и изобщо в шахматния свят. На него са играли, или са постигнали високи успехи след това, десетки европейски и световни шампиони за деца до 16 години!
Там, в тази работилница за шампиони, за пръв път се появиха и наши, чикагски деца! 

– Как се случи това щастливо събитие? (питам мс Ангел Ангелов, един от най-добрите български и европейски педагози в шахмата сред деца и младите хора.)

– Получихме персонална покана – казва Ангелов, – за четири състезатели, заедно с треньора си, от директора на турнира г-н Борис Христов – президент на Шахматен клуб „Веселин Топалов” и един от най-активните шахматни деятели на България. Участието на нашите състезатели беше финансирано от фондация ‘’Америка за България’’- генерален спонсор на проекта ‘’Шах в училище’’, на веригите от турнири за деца ‘’Млад гросмайстор’’ и финалния турнир ‘’Надеждите на света’’.

– Какви бяха очакванията Ви от първото участие в този обаятелен турнир?

Виктор, Йоанна, Алекс и Дани с гросмайстор Иван Чепаринов– Нямахме големи очаквания за добро представяне тъй като нашите деца имаха не повече от 50 часа тренировка (главно в училище), а конкурентите, с които трябваше да играят, бяха тренирали от 2-3 до 5-6 години. Основната ни задача бе да трупаме опит и да се учим. Резултатите обаче надминаха очакванията ни: Йоанна Стаменова спечели бронзов медал при момичетата до 8 г, а Александър Митев в същата възрастова група  при момчетата с изключително борбена игра зае 6 място. Най-трудна беше задачата за талантливите Виктор Пасев (до 12 г) и Даниел Митев (до 16 г). Те трябваше да се борят с далеч по-подготвени противници. Доволен съм, че в редица  партии те показаха добра игра, което показва добро бъдеще, разбира се ако всичко е придружено  с упорити тренировки.

– Кой беше най-радостният и оптимистичен миг в Големите варненски  шахматни маневри?

Александър Митев (6 място при 8 год. момчета)– Когато спечелихме отборната купа за най-добър дебют! Заслугата е на всички, отборът беше единен и сплотен и представи достойно  Българското Чикаго: Йоанна Стаменова /при момичета до 8 години/ и момчетата Александър Митев /до 8 години/, Виктор Пасев /до 12 години/, Даниел Митев /до 16 години/.
… А на мен ми се струва, че към този голям успех на отбора, на страхотния им колектив, трябва да добавим и героичната борба на самия  Ангел Ангелов в паралелния турни с участието на 70 състезатели – треньори, водачи на отборите, съдии, видни шахматисти – гости и пр., в който той раздели почетното второ място, заедно с още един конкурент.

– От какво още сте доволни във Фестивала?

Йоанна Стаменова (3 място- бронзов медал при 8 год. момичета)–  Бяха проведени треньорски семинар с един от най-добрите руски треньори – Виктор Пожарски и сеанс на едновременна игра с многократния шампион на България–супер гросмайстора Иван Чепаринов.

– Ще имаме ли участие и през 2015-та?

– Следващото лято 5-те най-силни малки шахматисти от Чикаго ще участват в ХІІ Европейския фестивал за училищни шампиони в България. Амбицирани сме да покажем още по-добри резултати.

– Какво дава шахът на децата, които го практикуват?

– Шахматът е естествен катализатор за интелектуалното развитие на децата и изграждането им като стойностни характери и личности. Играта неусетно, но сигурно дава качества, необходими при всяко обучение: повишава многократно способностите на паметта, изгражда склонност към системност и самостоятелност, развива воля и силен дух.

Алекс и Дани с отборната награда за най-силен дебют– Какви са плановете Ви за работа през новата школска година?

– През новата учебна година ще продължим занятията по шахмат в БУ ‘’Джон Атанасов‘’с идея да разширим дейността си и въведем този полезен спорт и в други български училища в Чикаго. Отправям призив към децата и техните родители да прегърнат тези идеи и добрите възможности, които се разкриват, благодарение на практикуването на шахматната игра.

Интервю на Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго 

Председателят на фондация “Америка за България” с мс А. Ангелов с колеги