Ангелогласната Седморка от Чикаго (Video)

Имало едно време в добрата стара Византия един голям град и столица, наречен Константинопол. А в този град имало една прочута като най-добрата в света Императорска Певческа Школа. Имало и в тази школа, някъде към 1300-та година, един млад българин, на име Йоан, дарен от Бога с толкова възхитителен певчески талант, че го наричали „Ангелогласния”. По неговия омайващ глас се прехласнал и самият император и го дарил с веригата да му стане ”личен певец”. Не могъл, обаче, Йоановият глас, роден в душата му, да издържи на дворцовите пирове и вакханалии, ако и да го обсипвали със злато и похвали, та един ден избягал от двореца, стигнал и заживял в Света гора, сред атонското манастирско братство.
В Атон беглецът от царските палати се отдал изцяло на песнопение и музика. И в тях свършил чудеса. Името му остава завинаги в световната музикална история. Той създава т.н. „невмено нотно писмо”, което въздига високо църковните песнопения. Това нотно писмо се използува и днес в православното богослужение. И ако досега знаехме кой е създал нашата и славянска азбука, отсега ще знаем, че България има и един средновековен гении, певец и композитор, канонизиран в светец – Свети Йоан Кукузел, създателят на нотното писмо  и  българската църковнославянска музика, в която въвежда многогласието. Това е Бащата на една музика, която поразява със своето изящество и вдъхва  спокойствие и смирение…
Преди повече от 700 години Свети Йоан Кукузел, Ангелогласният, привнася български фолклорни мотиви в своите църковни композиции, нещо, което става основа и за по-нататъшното развитие на тази музика, която  прониква в цялото  православно богослужение. Известни са и до днес  над  90 негови произведения.
След Свети Йоан, Ангелогласният, България  става родината на редица вдъхновяващи творения на православната музика и на много талантливи и велики изпълнители. Те стигат до хората  както по време на църковни богослужения, така и от концертните зали. Сред светските хорове, които я включват в репертоара си, са световноизвестният  хор „Йоан Кукузел”,  хорът при Ансамбъл „Филип Кутев”,  хорът при Ансамбъл „Пирин”, „Софийският православен хор”, Камерен хор „Мадригал”,  „Хор на софийските момчета”… Великите български оперни певци Борис Христов, който ни разтърсва със своето култово изпълнение „На многая лета” и Никола Гюзелев са сред най-изтъкнатите почитатели и изпълнители на църковноправославната песен.

А сега – в Чикаго!

Започвам с лек поклон, по японски.
Правя го 7 пъти.
 За Теменуга, за Анна, за Нели, за Женя, за Ивелина, за Илиана, за Зоя.
Към всяка от тези прекрасни млади жени, които в началото на май, 2014-та година  представиха за пръв път в Чикаго паметен и знаменит концерт с православната ни църковнославянска музика и народни акапелни песни!

Не го сравнявам с хора в Храма на Христа – Спасителя. Той може и да е знаменит и личен само за нас – българите в Чикаго, но и това не е малко и ни кара да вдигнем глава и  погледнем с надежда доброто и благочестивото, което е живо, и дойде при нас.
„Великолепната седморка” даде своя първи концерт във великолепния български храм „Света София”, който нашата общност издигна сама със своя  труд, ентусиазъм и Вяра! Но не, не в популярната Зала за български срещи в храмовия комплекс.  Гласовете на тези жени – апостоли на църковното пеене стигнаха до нас и Всевишния  от самия Храм, в който бяхме заедно с тях, от святото българско място за общение с Българската духовност и Бога.
И ми каза  Теменуга Жекова, в сърцето на която пламва първата искра, че този първи концерт са нарекли „Молитва за България”  – от патриотизъм, от убеждението, че трябва да съберем воля и сили за тази необходима молитва и всеотдайност за родината…  Били са малко или повече познати, пяли са тук и там  фолклор или градски  песни, а сега са  вече обсебени от идеята да  влеят с духовната песен повече духовност в нашия не лек емигрантски живот. Теменуга е завършила Музикалната академия в Пловдив /вокал и диригент/, има богат  професионален опит в Ансамбъл „Тракия”, и други състави и оркестри. Сега цялото й музикално семейство – композиторът Ангел Жеков, и страхотното невръстно семейно музикално наследство с вече няколко музикални награди от детски конкурси – Момчил, са в основата на труда и успеха на Чикагския дебют!
Анна Караджова е в Чикаго от осмата си година, учи философия, пяла е досега в руски чикагски църковни хорове. Нели Къстева е учила в музикална паралелка. Женя Мирчева има опит от участията си в Ансамбъл „Филип Кутев”. Ивелина Стоянова е завършила музикална педагогика в Шумен, има концертни изяви с Хор „Добрич”. Илиана Георгиева е възпитаник на известното музикално  училище в Широка лъка, а нейната талантлива дъщеря Лилия също допринесе за успешния старт на новия камерен хор.
Зоя Минкова  е със специалност „Пиано” от Музикалната академия.

Великолепната седморка прави своята първа и много, много от следващите репетиции, в къщата на Теменуга… Но и в самата църква „Света София”. Където акустиката е страхотна. Повтарям: страхотна! И завършвам: вдигнали  са Църквата български майстори!  Всичките певици изказват горещата си благодарност на отец Грую Попцонков и църковното ръководство, които им отвориха вратата!
Да репетираш в самата Църква! Това е мечта! Но в  една от последните ранно притъмняващи вечери им се случва премеждие. Увлечени в репетицията окъсняват и става тъмно. А електрическите ключове са в онази част, където влизането на жени е табу. Жените са сами… Кой ще види? Но те свято спазват библейското  правило. Няма я и брадата Кончита Мартинес , за която Европа разтвори всичките си врати, да свърши работа… Но екипът решава въпроса: палят една свещ и в напълно старозаветен стил продължават репетицията!

“Молитва за България”- Камерен хор “Гласовете на малката България”:

Сред хората, които им дават по едно рамо, понякога и двете си плещи, е разбира се, композиторът Ангел Жеков, който композира, пише  текстове, прави музикални експерименти и ремонти, носи, кове… и пази състава от възможно похищение…    Също Красимир Аврамов  – водещ на сцената, рецитатор, пианист, още и художничката Анелия Чалъков…  и още, за които  по-нататък   ще стане дума.

Изпълнителките са репетирали за първия си концерт почти четири месеца. По няколко пъти седмично, след като свършат  своята титулярна трудова заетост по всичките четири посоки на Чикаго. Като свършат и репетициите – бягат у дома да си нахранят децата, да им прегледат домашните, да си  приберат мъжете, да отхвърлят някоя и друга пералня, не дай Боже да са забравили кучето, котката или свекървата…
… Беше, и до сега е, само един, първият, концерт… Струва ми се, че това няма да бъде единствената им крачка. „Великолепната седморка” в Чикаго е още един отряд, който идва да брани духовното здраве на мало и голямо  в един труден момент на духовни, икономически и дори природни катаклизми. И в Чикаго и навсякъде над хората са надвиснали коварни опасности. Колкото повече са тези рицари, които ни  приготвят и ни поднасят  истинска духовна храна, като седемте ангелогласни българки от Чикаго, толкова по добър и честит ще става животът ни.
Тези, които бяха на концерта, се опитваха да го разкажат… какво е било… на другите, които се стягат да дойдат на следващия:
– Уникално беше! Не мога да спра да мисля за него…
– Беше като музика за молитва… беше като балсам за духовните  рани, които  получаваме всеки ден.
– Православието е истината за Бога, но трябва да го усетим и от вечери като тази с църковно-хоровата песен.
– Поробени сме от двата дявола – парите и безброй непотребни вещи, които изкривиха живота ни. Тази вечер го почувствах остро и усетих повече любов към Бога и Ближния…

Климент Величков
В. „България СЕГА”, Чикаго