Творческа среща на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА с поета Ивайло Диманов

На 9 май,т.г. от 18.00ч, в залата на църквата „Св.Иван Рилски – Чудотворец” в Чикаго, САЩ, се състоя творческа среща на СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА, с поета бард Ивайло Диманов, гост от България. Срещата бе по инициатива на медийния портал EUROCHICAGO и Управителния Съвет  на СБП В САЩ И ПО СВЕТА, под патронажа на ГЕНЕРАЛНОТО КОНСУЛСТВО на Република България в Чикаго. На срещата присъствуваха  множество пишещи българи от САЩ и почитатели на българското словесно изкуство.
Гостът от България бе представен от Председателя на СБП В САЩ И ПО СВЕТА, писателя Георги Витанов Богат. В непринуденото си кратко слово,г-н Витанов Богат каза, че този ден,с тази среща с видния български поет Ивайло Диманов е истински празник за българската литература и култура тук, в българското Чикаго. Защото носи свежият дъх на Словото от Родината ни, в която, макар и тялом далеч от нея, духом сме винаги там. С нескрита, откровена симпатия  към поетичното творчество на поета гост, той рецитира: „Добрите хора си отиват рано, а лошите остават на банкет…”И заяви, че „Нищо друго, само това да бе написал Ивайло Диманов, за мен той е един от големите наши  майстори на словото.” С точни, макар и премерени думи, писателя Симеон Гаспаров, говори за творчеството на поета Ивайло Диманов, а също и художника – писател Василен Васевски.
На множеството въпроси от публиката, поета Диманов отговаряше откровено човешки – с тъга,с ирония и самоирония, а на някои  и с насмешка…
Времето за тази среща изтече като един миг, след което започваше концерта – рецитал. Но ние срещнахме и видяхме човека Диманов такъв, какъвто го познаваме и от творчеството му.

Ив.Караиванова
Специално за в.„България СЕГА”