Великденски празник с най-малките в БУ "Родолюбие"

Започнахме с децата разговор за това дали и как помагат вкъщи при боядисването на яйцата. Интересен разговор, в който всяко дете сподели своите вълнения и опита си в подготовката за празника…
Възкресение Христово! Сложно е да обясним чудото на Възкресението на деца от предучилищна възраст. Но е добре да го направим, да им предложим първоначална представа за същността на празника – по достъпен за тях начин… Децата с интерес изслушаха кратък увлекателен разказ за Исус Христос, за Кръста, на който е бил разпънат и пещерата, в която е бил погребан, за светлината, излизаща от пещерата, когато на третия ден след това е възкръснал. Разбраха, че затова се поздравяваме на Великден с думите: “Христос Возкресе!” и отговаряме с: “Наистина Возкресе!”
После Великденските яйца оживяха в приказка, разказваща как от обикновени те стават цветни, която разиграхме заедно с децата като куклен театър – всяко дете беше избрало ролята на героя си, ролята на своето яйце – Червеното, Жълтото, Зеленото, Синьото, Оранжевото, Лилавото… Артистичните таланти и умения намериха изява още преди куклено театралната игра. Децата сами изработиха предварително куклените си герои – те бяха и сценографите, и актьорите, а тогава всичко е още по-вълнуващо…!
Последваха игри и изненади, подготвени за малчуганите от майката на Алекс. С увлечение и голямо старание децата залепваха и аранжираха рамка за снимка (за спомен от празника), оцветяваха гипсови зайчета, яйца, цветя… Зайчето Бъни също беше на празника! То разпиля пластмасови яйчица по тревата на двора, а всички се пръснаха в надпревара да ги намерят. Във всяко яйце се криеше по нещо мъничко, но интересно, забавно, красиво или вкусно! След като бяха намерени всички яйца по полянката, имаше и весела игра със сапунени мехури… 
Всяко дете събра в кошничката си и отнесе у дома пъстроцветни, блестящи, красиви яйчица, а в душата си – пъстроцветния спомен за един чудесен, радостен, незабравим празник.
  
   Росица Костадинова
   Снимки: Ирина Събева
   Българско Училище “Родолюбие”

СЪСТЕЗАНИЕ ЗА НАЙ- ШАРЕНО ЯЙЦЕ

Състезанието беше обявено от петокласниците от училище “Родна реч” на БУЦ “ЗНАНИЕ” за всички деца в училище.
Подготвиха сами постери и разпространиха идеята. В деня на състезанието сами подредиха изложбата на яйцата, участваха в журито и връчиха наградите на участниците.
Поздравяваме ви за инициативата!