BTV Media Group сключи договор с ТРИО ТВ за разпространение на своите ТВ Програми на територията на САЩ и Канада

БЪЛГАРСКИ ТЕЛЕВИЗИИ – НЕЗАКОННИ УЕБ САЙТОВЕ – ПОТРЕБИТЕЛИ КОЙ ПЕЧЕЛИ В ТОЗИ ПОРОЧЕН КРЪГ?

Продължение на журналистическото разследване на в. “България СЕГА”, започнато през май 2008 година.

В редакцията на вестника се получи информация за сключен договор с BTV Media Group за разпространяването на техните ТВ програми на територията на САЩ и Канада. Ние поискахме копие от този договор, а също така и потвърждение от БТВ на нашия редакционен имейл. Първоначално ни бе отказано да получим копие на договора, тъй като този документ е търговска тайна, но впоследствие получихме както договора, така и имейл от правния отдел на БТВ. В тази връзка направихме интервю със собственика на ТРИО ТВ, за да обясни по-подробно за какво става въпрос.

СГЖР*:  Кое отличава ТРИО ТВ от останалите IPTV оператори, разпространяващи български телевизии на територията на САЩ и Канада?

СТТ**:  Разликите между Трио Телевизия и останалите са няколко. Всички други се опитват да направят нещата по възможно най-евтиния начин или просто по начин който знаят, докато ние ги правим по най-добрия възможен начин, използвайки най-новите технологии и ако те се променят, ние също правим промени. Това осигурява пренасянето на сигнала от България до всяка точка на земното кълбо почти без загуби и съответно много високо качество на картината. Ние също предоставяме на нашите клиенти  възможността да гледат всяко предаване на запис, във време, което е удобно за тях, до три седмици назад във времето. Нашите клиенти получават и безплатни устройства наречени Set-Top Box, чрез които освен че гледат Българска телевизия могат да ползват своите телевизори като Smart TV, което означава че могат да ползват Интернет и най различни апликации направо на телевизорите си без да им е необходим компютър за това.

СГЖР:  С нас се свързаха БТВ и ни дадоха информация, че са Ви оторизирали да излъчвате техните програми на територията на САЩ и Канада. Знаем и че имате сключен официален договор с тях. Разкажете ни повече за това.

СТТ: Да, на 29-ти ноември 2013 г. сключихме безсрочен договор с БТВ Медия Груп, чрез който се предоставят на Трио Телевизия изключителните права за излъчване на каналите собственост на БТВ Медия Груп за територията на САЩ и Канада. Това са каналите БТВ, БТВ Action, БТВ Cinema, БТВ Comedy, БТВ Lady и Ринг БГ. По силата на този договор Трио Телевизия е единствения оператор който има право да излъчва тези канали на територията на САЩ и Канада.

СГЖР: Как планирате да се борите с оператори, които нямат правата да излъчват БТВ и други български телевизии?

СТТ: За тези оператори които нямат права да излъчват каналите собственост на БТВ Медия Груп, в договора са предвидени съответните мерки. Трио Телевизия има предоставени специални правомощия да използва и приложи всички законосъобразни средства, за да преустанови така нареченото нелегално излъчване, което нарушава правата на БТВ Медия Груп върху собствеността на съдържанието, а също нарушава и изключителните правата на Трио Телевизия за излъчването на това съдържание. В тази връзка  вече са  заведени съдебни дела във Федералния Съд срещу всички оператори, които излъчват каналите собственост на БТВ Медия Груп на територията на САЩ и Канада.

СГЖР: Знаете ли всички IPTV оператори, разпространяващи български телевизии на територията на САЩ и Канада. Кои са техните собственици?

СТТ: Нашите партньори от БТВ Медия Груп имат специален екип за борба с така наречените пирати. С този отдел поддържаме много тесни контакти и непрекъснато обменяме информация. За сега знаем всички оператори които излъчват нелегално програмите собственост на БТВ Медия Груп, знаем и имената на собствениците им, обаче работата на Федералния Съд и на ФБР е да проверят дали информацията е точна.

СГЖР: Какво искате да кажете на вашите абонати по отношение на IPTV услугите Ви днес и в бъдеще?

СТТ: Искам да кажа, че всички които са избрали да гледат Трио Телевизия, са направили правилния избор и нашия екип, създаден само от професионалисти, без нито един интригант или подлец в състава си, ще продължава да работи денонощно за подобряване на услугата и усъвършенстване на технологиите, за да могат нашите клиенти като седнат пред телевизорите си да се чувстват у дома, макар и далеч от роден край.

____________________________________
* Специална група за журналистическо разследване
** Собственик на ТРИО ТВ

Ред. Бел. #1
Интервюто се публикува със съкращения.
Ето какво не бе публикувано:
1.    Собственикът на ТРИО ТВ в интервюто си обвини конкретни медии и хора за организирането на ПР атака срещу ТРИО ТВ, чрез която е разпространена тенденциозно невярна информация. В. “България СЕГА” е готов да публикува доказателства за подобна кампания и/ или информация за заведени дела срещу медии и/или отделни индивиди, разпространяващи умишлено невярна информация. В момента, обаче, от формална гледна точка, ние не разполагаме с неопровержими доказателства или пък с информация за заведени дела.
2.    Собственикът на ТРИО ТВ в интервюто си посочи имената на пиратски сайтове, които излъчват незаконно програмите на BTV Media Group в САЩ и Канада.
В.”България СЕГА” ще публикува имената на сайтовете, когато се получи информацията за конкретните заведени федерални дела срещу тези сайтове.
3.    Собственикът на ТРИО ТВ в интервюто си посочи имената на собствениците на горе указаните пиратски сайтове, но от формална гледна точка В. “България СЕГА”  не разполага в момента с документите доказващи тази собственост.

Ред. Бел. #2

От първоначалното ни разследване стана ясно и следното: за много от външните продукции българските телевизии имат права само за територията на България. Следователно български телевизии не могат да дадат правата за разпространение на външни продукции в чужбина, ако не притежават тези права. Логично е в такъв случай, оторизираният в чужбина дистрибутор да филтрира тези външни продукции, за да не нарушава авторските им права.

В.”България СЕГА”  ще продължи своето журналистическо разследване с цел да допринесе за максимална прозрачност в тази нова медийна среда за българите в САЩ и Канада.
Очакваме мнения, коментари и сигнали на редакционния ни имeйл: [email protected] или на тел. 773.317.8035

Специална група за

журналистическо разследване
в.”България Сега”