Здраве и Застраховки: Ринг свободен! Obama Care

Как да останат хем сити големите звезди от банкови и застрахователните сфери, хем   живи  и болните хора под тях – това е един не лек въпрос, когато става дума за планини от пари. И къде е мястото на всеки от нас – една прашинка, лудо завъртяна в икономическото торнадо, сред което живеем?
Това беше и темата на един семинар, или среща, или дискусия, или друго нещо подобно, което беше организирано от Българо-Американската Асоциация в Чикаго на 15 март 2014-та година, от 5 часа след обед, в прекрасната зала за фолклорни танци  в „Шилер Парк”, на още по-прекрасния български артистичен състав „Верея”.
Работата не търпеше отлагане – на 31 март кепенцата хлопват и толкова – който се записал – записал, който не – хем не е осигурен, хем плаща и глоба.
А цялата история започна още на 9-ия ден в 9-тия месец  на 2009 година, когато Президентът на САЩ Барак Обама, в едно свое историческо Обръщение към Конгреса на САЩ,  изложи основните пунктове на Програма за реформиране системата за здравеопазване в страната.
Целта беше ясна: подобряване медицинското застраховане за тези, които имат вече някаква застраховка, създаване саморегулиращ се „пазар”, позволяващ човек да се осигури за разумни пари, а тези с ограничени средства да ползуват намаления и кредити, и не на последно място – въвеждане на задължително изискване за всеобща здравна застраховка, с което да се пресече големият непланиран бюджетен дефицит при лекуването на незастраховани лица. С изричната бележка, че това нововъведение ще засегне само тези граждани и учреждения, които СА В СЪСТОЯНИЕ да заплащат съответните вноски. Обама увери законодателите, че планираните  за 10 години 900 милиарда долари не ще доведат Председателят на БАА адвокат Цветелина Бойновска ръководи мартенската консултация за популяризирането на до ръст на бюджетния дефицит и ще струва по-малко от войните в Ирак, Афганистан и съкращението на данъците, предприето от предишната администрация на Буш.
Последва една петгодишна сага, в която Барак Обама изгуби част от поддръжката и авторитета си. Неговите опоненти от дясно- републиканците намериха не малко пукнатини по този незапочнал още да расте към слънцето застрахователен небостъргач. Протести и контрапротести заляха градове и щати. На митинг в градчето Таузънд Оукс – Калифорния, 65-годишен „контраманифестант” разби носа на прекалено устат агитатор за „Obama Care”, при което удареният моментално отхапа част от палеца на атакувалия го с ъпаркът опонент. После в болницата отнасят и парчето отхапан палец. Да го зашият. Но лекарите отказват. При ухапване от човек върху пострадалия се пренасяли необикновено много вредни и животоопасни бацили. Особено когато те хапне политически противник…
В  Ибор Сити, събърб на Тампа, Флорида,  пък се получи живописен масов бой. Разни групи от фенове и противници на „Obama Care” с бокс и кечови хватки се опитват  да се вмъкнат в залата за митинга, където има само 250 места, а дошлите са над 1000…
…  Петилетка след тези куриози за Америка в нашата кокетна танцова зала на фолклорния ансамбъл „Верея”, такива неща не се случиха. Въпреки, че ставаше въпрос за същото. За „Obama Care”.
Без съмнение това се дължи на едно видимо израстване на интелекта на нашите сънародници, на нашата  интелигентност и информираност. Нали? Не напразно това е онзи уникален български град в чужбина, който и в кризисно време има поне пет-шест вестника, сайтове, телевизии  и всякакви електронни медии, които добре информират сънародниците ни за всичко. Мнозинството от тях, разбира се, отдавна вече знаят подробностите по медицинското застраховане, което е на прага ни.  Е, и на това се дължи, естествено, че на обявената консултативна среща дойдоха по-малко от 1000 души…  Имаше комфортно място за всеки.
Но тези, които дойдоха, получиха точни и конкретни отговори на своите лични въпроси, според „своя случай”. А случаите, в случая, са както при английския език: колкото много правила – толкова повече и изключения…
Танцьорите от Фолк Няма възможност  да ги изброяваме и описваме. Сигурно е, обаче, че който дойде научава неща, спестяващи му хиляди долари и поне два чифта дисаги от скъсани нерви…Българо-Американската Асоциация стана през последните години добър съгледвач на пулса на българката общност в Чикаго. Години наред на традиционните „Български дни в Чикаго” асоциацията среща нашите сънародници с американски законници – пряко „от извора” – Централния офис на Главния прокурор на щата Илинос – леди Мадиган… Идват още  представители на бизнеса, образованието, обществената сигурност и пр.
Това се дължи на особено бойкото и далновидно звено адвокати, които са в Асоциацията – като сегашния й председател Цветелина Бойновска и София Знаймер, на опитния , бих казал – мениджър на цялостната организационна дейност, проф. Никола Чаракчиев, на зам.председателя Петранка Стаматова, която има цяла библиотека от идеи и дейности в бъдещите си планове. 
Според проф. Чаракчиев специално поканеният лектор,  Анна Русева, която е сред най-познатите застрахователи в Чикаго – благодарение и на нейнвите статии в печатните издания, е успяла да представи стройно и разбрано сложната материя, пред която нетренираният човек може да капитулира още на старта. Адвокат Цветелина Бойновска успява  да разясни и представи отлично, на много близък до разбираемия за всеки човек език, цялата правна стилистика.  Затова и, пропускайки конкретиката, която е била добре изяснена на този много сполучлив „семинар”, като например какво е: „… компресираното покритие на квалифицираните планове  от Маркетплейса, предлагащи го без дидактибъл и ко-иншуранс”, мога да кажа направо, че целта на инициативата е постигната.
Присъстващите на тази и на различните  други информационни срещи, семинари, дискусии и пр, организирани от БАА, са все по-близко до необходимата реалност – да си информиран човек в препускащото на галоп общество! Особено в САЩ.  Затова и Българското Чикаго е стабилен обществен субект, който умее вече да се развива добре в различни обстоятелства, не се мята като обрулен лист според ветровете, които духат от различните верни и по-малко верни посоки, затова и животът тук е по-друг…
И време е, накрая, да поздравим Обама и да си пожелаем, заедно с него, да се сбъдват думите му, след като, независимо от силното противопоставяне, петима от  деветимата  члена на Върховния съд на САЩ, одобриха „Obama Care”. Тогава Президентът каза: „Решението на Върховния съд  е победа за американците в цялата страна. Благодарение на този закон те ще бъдат защитени по-добре. Борех се за приемането му не от политически съображения, а защото считам, че той е от полза за нашата страна”.

Климент Величков
в. „България Сега”, Чикаго