Танците и децата

Здравейте, малки и големи читатели на вестника. Моето име е Мариана Манкова и с радост ще споделя за работата с децата от училище „Знание”.
Срещам се с тях всяка събота за упражнения и танци. С най-малките сладури от групите на госпожи Рени и Мими се учим на стъпки и движения, как да пеем и играем на хоро. Понякога малко уморени, Марти, Виктор, Майкъл, Нели…са по-колебливи, но щом започне музиката всички се хващат за ръце. Заедно се забавляваме на познати детски и народни песни, като всеки има  своя любима на която се изявява и индивидуално. Трябва да спомена и по-опитните батковци и каки, чудесните Ева, Момчил, Майкъл, Алегра, Дани, Деси, Раян, с които втора година сме заедно. Съобразно с учебната програма се стараем за всеки български празник да имаме изяви в класовете и пред родители. Песните, разучавани с госпожа Дани по музика за предстоящия празник и упражняването им с танци, помага на децата да се докоснат до българските обичаи и творчество. Срещите на двете групи за танци се превръщат в приятна и забавна част от училищните занятия. С преминаването им в по-голяма група всяко дете придобива качеството  самостоятелно и комфортно да се изявява сред останалите и пред по-голяма аудитория. Винаги е удоволствие да видя всички мои малки приятели, които са толкова изобретателни и талантливи. Искам да похваля и танцьорите от голямата група, с които репетираме след часовете. Даяна и Даниел започнаха в началото на миналата година,  а  Александра, Ани и Сами се присъединиха със започване на тази учебна година. Въпреки краткото време за подготовка, се стремим да постигнем резултати с взаимната си работа, а именно, нови хореографии за училищните тържества. Сега е мястото да благодаря на техните родители за подкрепата и на прекрасните деца за помощта помежду си по време на общата ни работа. Голямо улеснение за мен е това, че всички са музикални и с удоволствие откликват на моите идеи за танци, както и аз винаги се допитвам за тяхното одобрение. Лесна е и спори работата с такива лъчезарни  деца, като нашите в училище „Знание”, затова и всяка събота ме зарежда с приятни емоции. Нашите усилия сега са насочени в процеса по представянето ни за края на учебната година. Ще се опитаме да изненадаме с модерно и комично звучене и танц, нови и интересни костюми. Надявам се, с нашите добри изпълнения да за радваме родители, деца и учители, както сме го правили досега.
                                                                                               
Мариана Манкова
                                                                                            
Учител по народни танци в БУЦ „Знание”, Чикаго    
в.”България СЕГА”     

Университет за Родители представя:
„Общувайте за Здраве”
 
29 Март 2014, 11.00 ч в БУЦ „Знание”
821 North Arlington Height Road, Arlington Heights, 60004

Вход СВОБОДЕН за всички настоящи и бъдещи родители!

Когато обещаваме и изпълняваме думата си, ние използваме здравословната и градивна сила на общуването – да създава приятелства, семейства, бизнес партньорства и цели общности.
Понякога обаче, забравили за тази сила, в миг разрушаваме това, което дълго сме градили.
Елате, за да научите:
– Каква е връзката между здравето и общуването
– Как да различавате градивната от разрушителната сила на общуването
– Как да общувате ежедневно за здраве  и  хармонични взаимоотношения

Използвайте шанса да общувате за здраве!

За лектора:     Анелия Димитрова е Доктор на Науките по Комуникация и Култура от
Университета Индиана в Блумингтън.