Тържество за 8-ми март в училище “Джон Атанасов”

На 8 март 2014 в училище “Джон Атанасов, 2-ри клас с класен  ръководител г-жа Стела Тончева представиха пред родителите едно, пълно с изненади тържество. То бе подготвено от г-жа Тончева в сътрудничество с учителката по музика, г-жа Петя Тошева. Програмата беше разнообразна и включваше стихове, песни, и игри, в които се включваха и родителите.
Като начало програмата започна с кратко въведение от Стела Тончеви – няколко стихчета и кратки признания произнесени от децата с много старание и вдъхновение. Последваха  вълнуващи изпълнения на песни за мама със съпровод на акордеон. С песента „Букет за мама” малките първокласници изразиха голямата си обич към мама, а с песента „Мартенички” поздравиха всички присъстващи с пристигането на Баба Марта. 
След стихчетата и песните, когато настроението бе вече приповдигнато, а въздухът ухаеше на пролет и цветя, настъпи моментът за игрите. Подготвените игри бяха разнообразни и както интелектуално стимулиращи, така и забавни за деца и родители. При първата игра, родителите трябваше да разгледат залепените портрети на дъската и да разпознаят кой портрет е рисуван от тяхното дете и би трябвало да изобразява тях. Повечето родители безпогрешно се справиха с тази задача, макар че имаше и някои, които трудно се разпознаха.
В следващата игра майки и деца трябваше да напишат любимите си ястия и цветове и накрая да се установи дали има съвпадение между твърденията им, т.е. дали майките знаят любимите цветове и ястия на децата си и обратно. Макар че имаше изключения, повечето майки доста добре се справиха със задачата да назоват любимите неща на децата си. Децата също се справиха добре, а някои дадоха доста остроумни отговори. Например на въпроса “Кое ти е любимото ястие”, едно дете отговори – “Всичко”.
В третата игра децата прочетоха по едно изречение на своите майки, след което на малката сцена бяха разхвърлени малък куп отделни думи от прочетените изречения. Децата имаха за задача да открият сред купа, думите от своето изречение и да ги занесат на мама, както и да ги подредят в изречение. Малчуганите отново се справиха без проблем с тази езикова задача.
Четвъртата по ред игра беше на “сляпа баба”. Децата със завързани очи трябваше да разпознаят своите майки. Играта завърши с хумористичен край, тъй като не всички деца успяха да намерят майките си.
Следващата, пета по ред игра, беше по труд и творчество за майки и деца. Майките и децата по двойки сътвориха хартиени цветя, които след това залепиха в празната кошница, нарисувана на дъската. Когато се напълни кошницата с цветя, в стаята действително се появи пролетно настроение, макар че навън зимата все още не си е отишла.
Последната игра беше доста вълнуваща и по своя интересен характер напомняше за състезанията “Бързи, Смели, Сръчни”, които преди много години се излъчваха в България. Нека назовем тази игра “най-силната прегръдка”. Децата и техните майки се наредиха на сцената, всяко дете прегърнало майка си, а помежду им стоеше по един надут балон. Задачата им беше да спукат балона чрез силата на своята прегръдка. Почти всички двойки се справиха чудесно и за много кратко време.
И накрая всички в залата се почерпихме с домашно приготвени локумки, сок, шоколадови бонбони и други лакомства, приготвени с много обич за цветята на нашия живот- децата.
В заключение бих казала че като майка, която за първи път присъства на 8-мартенско тържество в Америка, за мен беше много вълнуващо и интересно да бъда част от този празник, който беше организиран и осъществен с много любов и старание. Макар и скромна, залата на тържеството преливаше от усмивки и детска обич, a ние, майките, се почувствахме на седмото небе.

                                                         
Дарина Проданова
БУ „Джон Атанасов”
в.”България СЕГА”