„ОБИЧАМ ТАЗ ЗЕМЯ ГОЛЯМА, ТЪЙ КАКТО СИ ОБИЧАМ МАМА…”

Месец март винаги ни изпълва с трепетно предчувствие за настъпващата пролет. За нас, българите, той е свързан с отбелязването на празници, които са наситени с атмосферата и колорита на българската ни принадлежност. Очакваме го с радост и нетърпение, закичваме се с мартеници, заставаме смирено и благоговейно пред националния ни трибагреник и изричаме с вълнение и признателност: „Благодаря ти, мамо…”
Много настроение и оживление донесоха тези празници за децата, родителите и учителите от училище „Алеко Константинов”. Най-вълнуващото преживяване бе издигането на българското знаме в центъра на Чикаго под звуците на националния ни химн. Особено е усещането да се потопиш в атмосферата на този най-български празник, когато си толкова далеч от родината. Щастливи сме, че имахме възможност да бъдем част от празничната програма, да изразим нашата почит, възхищение и преклонение пред паметта на героите.
„Българийо, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
и твойто име само кат мълвяха,     
умираха без страх…”
Откъсът от стихотворението „Новото гробище над Сливница” от Иван Вазов, рецитиран с неподправен детски патос от Деян Шиков, ученик от 4-ти клас на училище ”Алеко Константинов”, както и всички патриотични стихове и песни, изпълнени от учениците от българските училища в Чикаго, доказаха за пореден път, че носим родината в сърцата си и се гордеем с нашата славна и героична история. Благодарим на организаторите за този чудесен празник, за съпреживяните трепетни мигове, за възможността да бъдем заедно.
   

Само седмица по-рано училището ни се включи активно и в още едно паметно събитие – тържественото отбелязване на 141-та годишнина от смъртта на Апостола на свободата.  Симона Златкова, Надя Буков и Деян Шиков ни представиха достойно в Олимпиадата за Левски, организирана от Българо-американската асоциация за културно наследство и под патронажа на Генералното ни консулство в Чикаго. Децата се готвиха сериозно и отговорно, вълнуваха се от безкористната и светла личност на безсмъртния Апостол, борил се предано и самоотвержено за почти непостижимата  „чиста и свята република”…
И какво още? Не пропуснахме да припомним и посланието на мартеничката, усукахме червени и бели конци, в които преплетохме своите надежди и благопожелания за здраве и щастие. Една от най-старите български традиции, останала недокосната от времето, изпълваща ни с очакване за нещо чисто, красиво  и неповторимо…
Образът на родината неизменно свързваме с образа на майката. Нашият осми март бе великолепен повод да поднесем на мама красива червена роза и собственоръчно изработена картичка, да я поздравим с трогателни стихове, да й благодарим за всеотдайните грижи. Специалното тържество, посветено на мама, донесе много усмивки, вълнение и радост.
Празнично пролетно настроение, родна атмосфера и незабравими мигове… В разнообразието от етноси, сред които живеем, ние искаме децата ни да знаят, че са неповторими с българските си корени, да ги пазят и да се гордеят с тях.
  
Елена Липкова
Директор на БУ „А. Константинов”
в. „България Сега”  

Българско училище
„А Л Е К О  К О Н С Т А Н Т И Н О В”

2013-2014 учебна година

Съботните занятия се провеждат на адрес:
   
    801 W. Kensington Rd.
    Mt. Prospect IL, 60056
    Prospect High School
 
Неделните занятия–във филиала на училището:
   
     7400 W. Foster Ave.
     Chicago IL, 60656
   
•    ДЕТСКИ И ПРЕДУЧИЛИЩНИ ГРУПИ
•    ОТДЕЛНИ ПАРАЛЕЛКИ от 1-8 клас

За повече информация: Елена Липкова – тел.: (773) 814-3478