ЗА БЪЛГАРИЯ С ПОЧИТ

ИМА В ЧИКАГО УЧИЛИЩЕ  “GEORGE B.ARMSTRONG’ – за чуждестранни ученици на улица ‘’GREEN LEAF’’ 2110 . Mисис Koрсе е учителка в детската градина . В нейната  група от 20 деца е и Даменик – едно дете родено тук,  но родословното му  дърво е от  България . Неговите съученици  са от  САЩ, Мексико , Япония, Кения.      
11 май беше Празник на различните държави  и се проведе ПАРАД на  НАЦИОНАЛНОСТИТЕ . Седмици  наред училището приличаше на кошер, в който малки и големи като пчелички се трудеха за празника. Свиреха, пееха, танцуваха под ръководството на загрижените си  учители.
Мисис Koрсе  е отличен  педагог с дългогодишен опит. Обича  децата и като грижовна майка ги учи и подготвя  много старателно за предстоящия учебен процес.
Стая 111 е изпълнена  с книжки, пастели, цветни  моливи, строителници, лего и всички методични  средства  за  едно  отлично  обучение.
През учебната година аз помагах с изработване на подарък за всяко дете по едно
мече за  Коледа. За нашият красив празник – Баба Марта – направих мартеници и картички.
Купих моливи с цвета на мартеницата и дадох  за всяко дете. Ползвах  материали от българcките вестници- картичка с кокичета и надпис ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ  за всички. Направих рисунки  по разказа на Ран Босилек “ Баба Марта”. Разказах на мисис Корсе  за празника и бях изненадана,  като видях  тези рисунки  окачени на таблото в стаята.
По инициатива на  мисис Корсе  всички деца правиха табла за произхода си. И ние с Даминик направихме.  Подредихме трикульора, картата и герба на България, снимки на Паисий
Хилендарски, Кирил и Методи, цар Симеон, Васил Левски, Христо Ботев и други наши национални герои, нашата църква, нашето българско училище, българските деца от Чикаго, ученици от учебния център” Знание”.
Мисис Корсе беше впечатлена и покани колежките си да видят. Таблата бяха вакумирани и върнати на децата. Сега Даменик и брат му Алан,  когато се хранят, гледат и с детска любознателност  разпитват за старопрестолния град Плиска, за Левски, Ботев, Кирил и Методи, за цар Симеон.
За ПАРАДА НА НАЦИОНАЛНОСТИТЕ Мисис Корсе  каза , че Даменик  е единственото българче в училището и трябва да носи българското знаме на парада. Трябваше  да намерим национален костюм. Свързах се с г- жа Лили Паслиева – директорката на Учебния  център “Знание” и учителката по пиано  г-жа Зоя  и с  Константин  Маринов. Всички се   отзоваха  с готовност  и предоставиха костюм , но поради заетост родителите не можаха да го вземат. Искам да изкажа благодарност на г-жа Паслиева , г-жа  Зоя  и Константин   Маринов за оказаното ми съдействие при утвърждаване българското в Чикаго.
Наложи се да импровизираме. Избродирах шевица на бяла риза с цветовете на  знамето, дадох знамето на моите внуци.
В деня на парада се оказа, че има още едно българче – Деси oт трети клас.  Колко голяма беше радостта ми, когато видях до табелата с надпис  BULGARIA да стои едно  красиво момиченце с бяла блузка,  черна поличка и червена престилка с българска шевица. 
Залата , в която се проведе парада бе украсена  със знамената на всички държави, от които има ученици. На сцената излязоха деца, носещи табели с надпис Америка, Азия, Африка, Европа. По азбучен ред излизаха децата със съответните табели на държавите oт различните континенти. Преминаха тържествено и нашите мили , красиви БЪЛГАРЧЕТА, развявайки  знамето на. БЪЛГАРИЯ
Каква гордост изпитах, неуписуема. В цялото училище само ДВЕ ДЕЧИЦА
СА БЪЛГАРЧЕТА, НО ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВИХА БЪЛГАРИЯ – ЦЯЛ ЕДИН НАРОД-
ДОСТОЕН ЗА УВАЖЕНИЕ С НАШИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ТУК В АМЕРИКА СЕГА И ОТ
ПРЕДИ 100 ГОДИНИ.
                    
                                                                                              
Куни  Пенова
БЪЛГАРСКИ УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „ЗНАНИЕ”, ЧИКАГО ЧЕСТИТИ 3- ТИ МАРТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! НЕКА  ЗАЕДНО ПАЗИМ ЕЗИКА  НА НАШИТЕ ДЕЦА, НЕКА СЕ ГОРДЕЕМ, ЧЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА ВЕЛИК НАРОД!
в.”България СЕГА”