141 години безсмъртие (Video)

Отново е 19 февруари – дата, увенчана с ореола на величие и безсмъртие, предизвикваща за пореден път  в сърцата огъня на гордостта, свързан със спомена за него – Дякона, Апостола – мъжа със сините очи и кристално чиста душа – Васил Левски – титанът на българската революционна мисъл и действие, посветил живота си на идеята за „чиста и свята република”.
Но каквото и да кажем за Левски ще бъде недостатъчно и малко и самият Вазов казва, че колкото повече се ровим в неговата личност, толкова по-светла става тя. А и на тази дата е редно да помълчим, да сведем глава и да се поклоним.
Така и направихме, ние, българите, от училище ”Джон Атанасов”, училище „Нов живот”, „Слънчогледи”, БУЦ „Знание”, „Малко българско училище”, „Света София”, „Ново българско училище” – Нейпървил, „Алеко Константинов, като изразихме своята почит към безсмъртното дело на Левски с участие за пореден път в Олимпиадата за Левски, организирана от Българо- американски център за културно наследство от 2007 година като продължение на Инициативния комитет за Левски, стартирал през 2005 г. в Чикаго и със съдействието на генералното консулство в Чикаго и Държавната агенция за българите в чужбина, които изпратиха поздравителен адрес до всички участници от името на г-н Йордан Янев.
Гост на тържеството бе Генералният консул на РБългария – Симеон Стоилов.
Зала 1606 в Oakton College се оказа малка да побере всички онези българи родолюбци, дошли да  почитат паметта на Апостола.
Звучащите възрожденски песни ни потопиха във времето на Левски – време на  революционен подем, подвизи и слава. Многобройните портрети на Апостола, неговите велики мисли, откъсите от тефтерчето му, любимата му песен направиха живо усещането за духовното присъствие на великия българин.
Самият празник започна с тържествено предаване на щафетата за домакинство от г-жа Хриска Перфанова, директор на у-ще „Нов живот” на г-жа Боянка Иванова, директор на у-ще ”Джон Атанасов”. Г-жа Иванова прие символичната щафета, портрета на Левски, с думите:
„Ние, които отричаме и Бог, и цар. Ние, които не признаваме никакви величия и авторитети. Ние, които на всекиго кусур връзваме. Ние, подозрителните към венцехваления и пиедестали. Ние, българите, вярваме в един човек. И като се взираме в снимките му, все се мъчим да срещнем неговия поглед. И да удържим, като го срещнем. Не е лесно. Защото той за нас е направил всичко. А ние за него – колкото една троха.
Робството изяжда народа отвътре. Поколение след поколение. Човек по човек. Топят се смелост и гордост, чест и достойнство. Топят се и чезнат. За да се появят покорство и страх, подлост и предателство. И пак така, човек по човек, някой е трябвало да възвърне тоя народ към живота и към себе си.
 Иначе, колкото пъти погледнем в очите му, толкова пъти ще ни посреща една дума, сподиряна с четири въпросителни:
–    Народе!!!!”

      След тези прочувствени думи,г-н Стоян Дечев, нашият преподавател по история, си влезе в ролята на водещ. Той поздрави всички присъстващи в залата и изтъкна, че ако сме истински българи и милеем за Родината, трябва да следваме заветите на Васил Левски, трябва „ народната работа да стои над всичко”.
     Самата Олимпиада започна с програмата  на нашето училище. Излъчен бе филмът интервю, сътворен от студиото за таланти „Да Винчи”. Участниците в него – Зорница Алексиева – 7-ми кл.,Сияна Попова – 7-ми кл., Иван Ганчев – 6-ти кл. и водещата интервюто Еми Проданова се представиха като достойни потомци на Апостола. Техните отговори бяха съдържателни и емоционални, чувстваше се отношението на всеки един от тях към делото на Апостола.
     Николай  Алексиев от 5-ти клас изключително артистично представи  някои от мислите на Апостола, превърнали се в завети за нас, а Цвети Христова от 7-ми клас  издекламира стихотворението „Обесването на Васил Левски” от Хр.Ботев.
   Като част от подготовката ни за Олимпиадата бе писането на есе на тема „Левски през моите очи” за учениците от 5-ти до 8-ми клас. Най-хубавите съчинения – на Сияна Попова от 7-ми кл. и на Александра Пеева от 6-ти клас бяха прочетени на самата Олимпиада. Ето и някои силни моменти в техните работи:
Aлександра Пеева: „ За мен личността на Апостола е свят пример за саможертва в името на Родината. Мечтата му за чиста и свята република, в която всички граждани да имат равни права, отговаря на моя идеал за България.
   Колко силна и искрена е обичта му към изстрадалия български народ и към Свободата.

BG7 TV Presents 2014 Levski Olympics

 

   Левски не доживява да види свободата на България, но въпреки това той е бил свободен. Защото неговият несломим дух и силен характер говорят не за покорен роб, а за истински свободен човек. Защото няма друга личност в нашата история, която да е толкова чиста и свята, за която да се е говорило толкова много. За мен Васил Левски е учител по български патриотизъм и се надявам идеалите му да се развиват и живеят във всеки българин.„
 Сияна Попова : „Нека всички да се постараем да даваме най-доброто от себе си всеки ден, за да може Родината ни да бъде най-доброто място за живеене.
Днес  Левски ни е необходим повече от всякога, защото имаме нужда от някой, който да ни обедини, който да ни посочи правилния път. Защото няма по-светъл пример за подражание от Левски. Не случайно той бе избран за най-великият българин.
     Той е образец за честност и отговорност, за нравствена извисеност и чистота, за саможертва и всеотдайност в името на свободата.”
    Росица Иванова прочете свое авторско стихотворение, посветено на Апостола.
     След представянето на у-ще “Джон Атанасов” на сцената се качиха всички отбори от 8-те училища, за да вземат участие във викторината. Г-н Дечев много умело ръководеше  събитието и също като Бойчо Огнянов предразполагаше учениците, а  там, където бе необходимо, и помагаше. А участниците от всички училища нямаха търпение да се изявят. Наистина ситуацията  много напомняше на годишния изпит в романа „Под игото”.
       Участниците от всички училища се бяха готвили много старателно. Изключително въздействащо бе изпълнението на Анна Логсдон на песента „Я кажи ми, облаче ле бяло” и на песента „Хубава си, моя горо”  в изпълнение на Самуил Логсдон и двамата ученици от БУЦ „Знание”.
     На всички участници в Олимпиадата бяха връчени грамоти лично от г-н Симеон Стоилов.
A ето какво сподели г-жа Кина Бъговска, президент на БАЦКН:
    Скъпи колеги,
Отмина един ден, още една година от историята в Чикаго, през която всички се готвихме да отбележим историческата дата за Левски-19 февруари. Пред мен са още децата, които с такова  вълнение и преклонение изричаха стихове и песни за Левски.
Но зад всичко това сте Вие-техните учители, за което искам да Ви благодаря. Благодаря Ви че не пожалихте усилия и време, за да учите и напомняте на децата за българските будители и герои, за да бъдат достойни продължители на българската история.
Благодаря на Стоян Дечев за неговия пример за родолюбие и дарителство (чрез подаръците, които осигури за училищата), за неговите качества на историк и организатор.
Благодаря на целия екип на у-ще Джон Атанасов в лицето на директорката Боянка Иванова, които с условията , които предоставиха направиха  една истинска, празнична  Олимпиада. Красив спомен ще остане заключителния етап от дамски хор, на домакините, който развълнува присъстващите с позабравени, родолюбиви песни. С всяка година Олимпиадата за Левски набира старт и става все по – задружно начинание, също като завета на Левски-” Всичко се състои в нашите задружни усилия.”.
И не на последно място да благодаря на екипа от Българо американски център за културно наследство, Хриска Перфанова-координатор и Добри Карабонев-водещ, които помогнаха за организиране на това голямо събитие. Това продължава всяка година -от 2007 до днес, защото центърът е приемственик на традициите на Инициативния комитет за Левски, стартирал през 2005 година.
Подкрепени и от Генералното консулство в Чикаго и от Държавната агенция за българите в чужбина, аз вярвам, че един ден ще можем да поднасяме и венци на паметника за Левски, защото ще го построим – пак със задружни усилия.
      И както през Възраждането тържествата са завършвали с революционни песни, така и ние завършихме този наш патриотичен празник с песента „Къде си вярна, ти любов народна”, която се превърна в емоционален апогей на нашите чувства.
    А зад нас  гордо се  вееха знамената български –червеното знаме, което е копие на Костурската чета от Илинденско-Преображенското въстание, зеленото – революционно знаме от Илинденското въстание, знамето на Костурската чета към Македоно- Одринското опълчение, от  младите патриоти от МПО, специално дошли да уважат нашето тържество, за което искрено им благодарим.
     Мисля, че сцената беше достойна за перото на Вазов , а и твърде много ми напомняше за онази приповдигната емоционална атмосфера, завладяла хъшовете след речта на Странджата.
    Аз така усетих нещата. Ако и другите са се почувствали така, то ние сме били във времето и то е било в нас.
     Трогнати сме и от подаръците, които направиха гостите ни от Патриотичната организация на македонските българи- „МПО – Пирин” в Чикаго,които подариха по шест книги на патриотична тематика на всяко училище. Благодарим Ви!
    Спонсори на това българско събитие бяха Маги Барашка от All State insurance, Русен Русен от Runway Realty , ресторант Механата.
     Изключително сме благодарни и на фирма S.O.S. – SUPERIOR OVERNIGHT SERVICES със собственици Венцислав Динков и Стефан Донев, които осигуриха значките и ключодържателите със свещените български символи – знаме и герб.
     Благодарим и на медиите, които отразяваха събитието – вестник „България Сега” и Eurochicagо.com.
                
Виолета Петрова – преподавател и зам.-директор в у-ще „Джон Атанасов”
в.”България СЕГА”