Среща с обич – Чикаго и Ритон

– Ало, Ритон? Къде сте?
– Ало,Чикаго! Летим!
– Много ви е бавен пилотът!
– На автопилот сме…
– А пилотът ви пиян?
– Абсолютно! Ние му пеем, той ни слуша…
– Господи, опиянили сте човека! Скачайте с парашута!

Събуждам се и търкам очи. Утро е. 17 февруари, 2014-та година. Програмата през прозореца от моята стая е скучна: сняг навън  и малко вятър. Но кафето „ Старбъкс” на пресечката „Лорънс” и „Пуласки” е отворило. А кварталната ни кръчма още спи. Ще изчакам.


Сядам и смятам. Откакто беше създаден Дует „Ритон” през 1977-ма до третия „милениум”, в началото на който злите сили ме преместиха в Чикаго,  добре си поживях заедно с „Ритон” в градчето под Витоша. Цели 8 099 дни. Когато си исках, и те имаха концерт – тичах да ги гледам и слушам! После по стадиони, зали и редакции, заедно с една голяма приятелска тайфа от гравитиращи в спорта субекти като мене, ги превъзнасяхме, четкахме и одумвахме, даже и някои по-отворени  се опитваха да ги надпеят. С „Трябва да чакаш” – първият им хит. Или  „Замълчи”, „Ало, такси!”, „Старият грамофон”, „Джалма”,  Шайла-ла-ла-лайла”, “Някога, но не сега”…

… Затова пък точно сега очаквам, на  1 март, отново да преплувам в свободен стил до дворците от мелодии и песни, които те издигат с таланта си на сцената! Техният концерт в Чикаго ще бъде новата ни Първа среща след 4 400 дни раздяла!

Отборът на „Ритон”, в състав Eкатерина Михайлова и Здравко Желязков, ще имат по времето на предстоящото им динамично и атрактивно турне по Северна Америка, един „Канадси период” – на 21, 22 и 23 февруари в Монреал, Торонто и Калгари, на 28 са при моя приятел в Сиатъл, милиардера, оня дето нещо с компютри все се занимава,  а после – към още по-скъпи хора, като нас – чикагци! След чикагския  си концерт на първи март, до 29 март „Ритон” ще обиколи  концертните зали на Детройт, Тампа, Хюстън, Лас Вегас  и Далас, Финикс и Сан Диего,  в Сейнт Луйс, Минесота, Бостън и Ню Йорк. В цели 16 мегаполиса на Северна Аверика!
Техни хитове от новото хилядолетие са: “Как си амиго”, “Сто пъти”, “Само ти и аз”, “Отело”, “Цяла нощ”, “Аз съм”, “Две звезди”, “Старо момче”, “Близки и далечни” и “Лято за двама” – през 2012 година. Най-популярните албуми на „Ритон” са”:”Сингъл” – 1980, “Прегърни ме” – 1981, “Дует Ритон” – 1984, “Песни на Любен Цветков”, “Накъдето ми видят очите” – 1987, “Хитовете на Ритон” – 1990, “Най-най, по-най” – 1991, “Джалма” – 1994, “The Best” – 1996, “Болка от любов” – 1997, “Купете сърцата ни” – 2000, “Цяла нощ” – 2001.

Преди година и нещо те отпразнуваха  35-годишнината от създаването на „Ритон” с турне в България, като почнаха от Варна и Бурас и финишираха с грандиозен концерт в Зала 1 на НДК. Двамата измайсториха своя дует почти веднага след като завършиха Естрадния отдел на Българската държавна консерватория.

Във Варна и Бургас залите не са побрали хилядите фенове. Шоуто им е било изцяло на живо – с оркестър, вокална група и балет. Хитовете – по желание на  поклонниците на таланта им. Публиката изригнала като вулкан – била така жадна за песните им, както и ние тук в Чикаго… Отдавна, отдавна… не сме ги виждали и слушали така близко до нас.
На грандиозния концерт- спектакъл в НДК  имало много хора , дошли специално и от съседните наши страни, от Чехия и Полша, още от Германия и Италия,  както и от Руския им фенклуб. В залата били Йорданка Христова, Маргарита Хранова, още десетки звезди на естрадата  и другите изкуства, композитори и поети. Ансамбъл „Чинари” представил свои версии на „Ритонските хитове”. Катя блестяла в любимата си песен „Аз съм”…

Изкуството на Дует „Ритон”, което изгради музикалната култура на много хора от различни  поколения у нас,  е сътворено от доброта и всеотдайност, поднесени елегантно, вдъхновено и красиво на десетките им поклонници. Някои познават само гласовете им, не са ги виждали и слушали „на живо”.  Те се прекланят пред „Ритон”  като на чудотворна икона, която може да ги излекува от опасните симптоми на страх и недоверие в бъдещето, от упадъка на духа, изгубеният интерес към дейност и към успеха. Концертите на „Ритон” са като извор на жизнени сили и положителна енергия, която води напред, по  чисти пътеки,  в Храма на Спасението…
Тия дни Апостолите от „Ритон”  идват при нас в Чикаго  не само със своите песни и артистичния си талант. Те са сред позитивните хора на нашето време, които  сами си поставят и други благородни и възвишени задачи. Познато от години е тяхно стремление да увличат младото поколение в интелектуалния живот на обществото отрано, както и да откриват и дават добър старт на талантливи деца и младежи. Запознавайки се със специфичната атмосфера на Българската общност в Чикаго, с нашите културни огнища, обществени организации, с почти дузината вече български училища в града ни, те, заедно с организаторите на концертното им турне, ще отворят на сцената и специална „творческа работилница” за откриване и стартиране на млади таланти!
В това далечно плаване участва и Организаторът на турнето им – Фондация „Експертни инициативи”, с ангажименти  да  осъществи специфичното мероприятие в подкрепа на Българската общност в Чикаго. В него ще участват Дует „Ритон” и  деца  от българските училища в града, както  и два местни ансамбъла – “Балкански игри” и “Верея”. Ще бъде празник за много деца. Те ще пеят и танцуват, ще се забавляват и ще се учат пряко, рамо до рамо с Катя и Здравко, с танцьорите от Балканския фолклор и „Верея”. Бащи и майки ще доведат своите деца, да преминат те по моста, който им предоставя  Фондация „Експертни инициативи” към високото изкуство, изповядвано от „Ритон” и нашите фолклорни състави. Ще дойдат от всички наши училища, защото  „сплотяването” – това е една от първите мечти на всяка Българска общност в чужбина. И ето че младият и енергичен кормчия на „Експертни инициативи”, която в последно време  съществено промени и даде нова скорост,  и дори посока, на обществения и културен живот в Чикаго, показва още веднаж как на практика може да се работи за коопериране и сплотяване на Общността. С една дума шоуто на сцената на Mullady Theatern в  Loyola University в чест на Трети март, Националния празник на България, ще бъде и един истински поход към генералната цел – коопериране и сплотяване на българската общност. С това  Фондацията, която се ръководи от Петя Романова, чрез този концерт подава ръка на много български деца и семейства –  излезте заедно на сцената в името на нашето единство!
Цялата първоначална идея за присъствието на деца на сцената е на Дует „Ритон”, те имат много бивши изяви с деца на тяхна сцена, т.е. това е практика за тях – да дават възможност за изява на младите таланти!
Нови стандарти установи Петя Романова и при организирането на концертите на български артисти в САЩ. Те вече са абсолютно легализирани, артистите пристигат с работни визи и с това българското изкуство вече  присъства в САЩ  в представителни, „осветени” от прожектори и медии,  концертни зали, а пътят им е винаги открит и са добре дошли!
Накрая, искам да ви запозная и с уважението, с което българските медии се отнасят към дует „Ритон”. Те споменават, че Катя и Здравко не са изпели нито един текст с пошло съдържание, не са се появили в предизвикателни костюми, не са имали безотговорно  поведение или скандализиращи обществото прояви. Били са еднакво толерантни и отговорни с артистичното си присъствие и в „царския палат и в колибата”. Затова и в Чикаго,  когато хората дойдат на техния концерт, ще са сигурни, че ги чака талантливо, човеколюбиво и професионално поднесено изкуство!

Климент Величков
в„България Сега”, Чикаго