Горещи градуси със Софи Маринова и Иван Рапа- Устата, в ледената Америка (Video)

Музиката е спорно нещо в естетичната същност на човека – също като вкуса на хората към храната, където никой не трябва непременно да търси приятелство… Шопската ракия,  изпечена от джанки в стария казан по късна доба, може да не се понрави на някой спец по френските коняци от Елисейските полета, но това не я прави по-лоша за тези, които я харесват. Или  лютивото до смърт „бурито” на Санчес не е по-недостойно за уважение от вкуса на Жан Пиер, който си пада по  захаросаните и миризливи супи в Люксембург…
Писанието, което се стеле по-надолу по страниците на вестник „България Сега”  е за Софи Маринова, една от най-популярните певици от блестящия със своите музикални таланти ромски свят и за Иван Рапа,  когото цялото море от негови почитатели наричат „Устата”.  Така че, ако Вие сте готови да хвърлите обувката си по широко популярните днес естрадни  галактики като поп, хип-поп и фолк,  недей те да четете по-нататък. Не се хабете…  Скоро за Вас ще имаме нещо и от Лили Иванова и Джей Ло, която ще пее  химните на Световното по футбол, които и аз обичам, както и от Миланската скала,  където не си спомням да съм бил…

Sofi Marinova & Ustata-Concert in Chicago-January 24th 2014:

Софи Маринова и Иван Рапа-Устата,  стартираха  на 24 януари , 2014-та година в един  маратонски по своята географска същност музикален маратон из Северна Америка.  Стана на 24 януари  в Avalon Banquets – Elk Grove Village.
Шокират ни със спринтьорските си качества: на другия ден, 25 януари бяха в леденото тези дни канадско Торонто, на третия ден, 26 януари – в Монреал!  И навсякъде се появиха в завидна кондиция, не бяха задъхани дори! И пяха като за Олимпиада!
На 31 януари – скок в зимната скиорска столица  на САЩ  – Денвър, в планините на Колорадо! После пак скок, като че от тамошната ски-шанца – чак до яхтите в Мексиканския залив на Тампа! И то още на следващия ден – 1 февруари. Там може би ще се позабавят покрай плажовете и розовите фламинга. За да са на 5 февруари  в Лас Вегас в тамошната жестока  междузвездна конкуренция, защото който е правил шоу по тамошните сцени е и нещо като „хаджия” от едно по-старо българско време…
От Вегас хаджи Софи и хаджи Устата ще уважат Ню Йорк на 7 февруари. Следващият полет е до  „Зимният рай на Америка” – Финикс, Аризона.  Разпитайте ги после – там животът е друг и хората са други. Особено през зимата.
И накрая, на 9 февруари в Кейп Код!?  Без Софи и Устата нямаше да знаем, че това е едно приказно място, полуостров или направо остров в Атлантическия океан – в рамките на щата Масачузец, където живеели и много българи!  Разбира се – на няколко крачки разстояние  от страхотния курорт Кейп Код, прочут с много голф и много морска кухня, е Харвард и Масачузетския технологичен университет, където са отглеждани, и се отглеждат, някогашните, сегашни и бъдещи управници на Света…  Мястото е достоен финал за всяко турне в Америка!
Една модерна и бързо развиваща се организация  – „Сдружение  експертна подкрепа”, или по-точно – американският клон на сдружението, който е  Фондация „Експертни инициативи” /ФЕИ/ е организатор  на това турне. Помним ги и от успешното представяне на  легендарната българска музикална група „Сигнал”, което те организираха в Америка  през есента на миналата година. 
ФЕИ култивира и в САЩ дейността на „Експертна подкрепа”, която се развива в България и Европа. Тя се състои от разработване и управление на проекти, финансирани  по оперативните програми на ЕС. Американският клон, организиран през 2012 г., осъществява конкретни образователни проекти за запазване на културното наследство на българите и други европейски народи в САЩ. В тази област вече функционират съботно-неделни курсове  в Даун Таун, Чикаго за деца и младежи. Учениците се запознават с езика, историята и културните достижения  на  страната откъдето са корените на тяхното семейство, организирани са и специални клубни занимания по интереси и  заложби у децата. Друга пътека  са контактите с изкуството, културата и техническите достижения на българите и Българската държава, чрез гостувания на лектори и изпълнители от България и в България.
– Колежката ми в това турне – Илияна Накова, ми помогна изключително много в координацията на събитията и затова смея да твърдя, че имаме вече още един успешно реализиращ се проект – говори Петя Романова, която ръководи много от дейностите на  „Сдружението за експертна подкрепа” в САЩ. На самият чикагски концерт емоцията на хората  бе толкова голяма, че определено надхвърли личните ми очаквания. С изключение на “падането” на бушона и 3-минутното спиране на изпълнението поради непредвидения момент, всичко друго бе на ниво като организация и изпълнение. Или поне отзивите на хората, с които коментирах, са само положителни.
Вълнуващо бе да видя и чуя как присъстващите се радват от сърце на изпълнителите. Чух безкрай сърдечни благодарности и похвали към дуета и   особено към обичаната от тях  певица – ромската перла Софи Маринова. А впечатленията ми от нея са, че тя е изключително професионален изпълнител, уникален глас…  Тя се слива за секунди с публиката, без и за момент да се притесни или дистанцира от масата горещо агресивни, но верни нейни фенове.
Запитах я по телефона след концерта в Торонто, където също е имало „масирано посещение” с над петстотин ентусиазирани канадски българи, кое е било най-шокиращото в залата.
– Всичко беше очаквано и не беше необходимо да се прави нищо друго – а и какво може да сториш при едно торнадо от емоции и възторг? Да го контролираш и направляваш е невъзможно. Шокиращото беше, че успях да чуя и разбера по телефона, че българи от градове, които не влизат в нашата програма, настояват „да минем и през тях”! Възможно е да включим още две места, но засега не ги съобщавам – изборът, или по-точно отказите на поканата, ме притесняват…
Затова пък мога да кажа още сега, че следващите наши гости ще са Катя и Здравко от най-известния естраден български дует – Дует Ритон. Стартът е отново в Чикаго – на Първи март, и концертът е посветен на един от най-българските празници  “Баба Марта”. В културното мероприятние ще бъдат поканени за участие деца от българскте училища в Чикаго. Вестник „България Сега” отново е медиен партньор на турнето в САЩ и Канада.
… Дошли в Чикаго петнадесетина дни преди  Зимните олимпийски игри, Софи Маринова и Устата ми припомниха Сочи преди повече от две десетилетия.  В Сочи е лятната артистична сцена на най-големия в света и уникален  Московски  музикално-драматичен цигански театър „Ромен”.  Успях да го видя два пъти, защото в Дагомис,  до Сочи, е най-модерната руска спортна база, каквото България  има на Белмекен.  И Сочи имаше богат спортен календар покрай нея.  Сигурен съм, че ако звездите на „Ромен” пееха заедно с  някои от днешните световни естрадни звезди на една естрада, и двете с по една шарена  рокля и боси, прославените – без 57-те тира с осветителна оглушителна техника, тях просто нямаше да ги чуят в залата… А роменките и ромите от „Ромен”, също като Софи и Иван Рапа,  правят въздуха около себе си вибриращ от мощ и страсти, сцената става гореща, като над събуждащ се вулкан!
И в Чикаго, също както тогава в Сочи, залата стана на крака, заигра и запя с артистите. В Сочи бяха млади времена и тогава дори аз изскочих, когато  разкошните певици ни подмамиха на „Циганската  сцена”, като „стана дума” за чайорие шукарие!   Нашите гости в Чикаго показаха щедър талант. Софи, за която научихме, че има вече и запис на дует с 12 – 13 годишния си син Лоренцо и Устата –  крал и кралица на попа, на поп-фолка, на етно-попа и данса, са като законодатели на тази естрадна мода със своите хитове  „Точно Ти”, „Мой си, дяволе!”, „Буря в сърцето ми”, и, представете си – „До Чикаго и в Биад”!
У Софи Маринова има, естествено, и много от онази „Романсиада”, с която Театър „Ромен” се носи по света – от Франция до Япония и от Индия до Бразилия…  Иван Динев, Устата,  шампион по брейк на България през 1992 год, ако не знаете, човекът който се появи на сцената с питон на врата за да си получи една награда и телевизионните счупиха камерата бягайки заднешком, партньор още на Румънеца и Енчев,  Продуцентска къща имаше даже, с която не зная какво е станало, двата ни екстравагантни и нестандартни гости, сътвориха много, много гореща нощ в Чикаго. Може би най-горещата естрада в последно време  из нашия град. Великолепни актьори, впечатляващи вокални данни, характерна външност и маниер за да излъчат своя талант, проникновено изпълнение, гореща кръв и  пулсираща страст към живота, непосредственост по детски в контакта с публиката, простота и естественост…
Казаха, че винаги мислят за нас в Чикаго с добро и с уважение. Казаха, че не сме си чужди, което го разбирам, че ние тука за тях не сме станали чужденци.  На края рекоха  още, че и ние сме сгрели сърцата им, с което вече, няма как, пак ще ги поканим…

Климент Величков
в.„България Сега”, Чикаго