МОЯТ ИМЕН ДЕН

Учениците от 5 клас на БУ „Родна реч” към БУЦ „Знание” разказват
За традициите, обичаите и ритуалите на своите именни дни.

Моето име е Кристофър. Аз имам имен ден на 25 декември, Коледа. Този ден е един от най-хубавите празници за нашето семейство. Приготвяме много богата трапеза и баница с късмет. Този ден още е и много весел, защото за всички има подаръци под коледната елха.
Коледа още се нарича Рождество Христово, защото Исус Христос се е родил и е умрял за християнската вяра.
След като  е бил разпънат на кръста и  погребан, той възкръсва. Той е син на Господ и ние християните изповядваме  неговата вяра.
Кристофър
 
Моето име е Анастасия и съм родена на четвърти април, сезонът на  пролетта.
Но освен  рождения си ден, аз празнувам и имен ден на 22 декември. На този ден църквата почита Света Анастасия.
Света Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща и бил езичник, но майка и била християнка и изповядвала християнската вяра. Анастасия била много красива и вярвала в Бога Тя  никога не се отказала от вярата си в Бога и затова тя била изгорена през 290 година на кладата
Една християнка се погрижила за тялото на Анастасия, което било останало невредимо в огъня.
На този ден жените не работят нищо, за да не се разболяват децата им. Месят се пресни питки, намазани с мед и се раздават за здраве. На този ден празнуват всички, които носят името:
Анастасия, Сия, Сийка, Ася, Наташа.
Анастасия
 
Казвам се Илиана и празнувам имения си ден  на 20 юли – Илинден.
Свети Илия е моят Светец. Той ходи по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която яде житата.
На този ден възрастните разказват приказки или пеят песни за Свети Порок Илия, който кара колесница с шест коня по небето и измолва от Бог за хората здраве, благополучие, хубаво време и плодородие.
На Илинден се яде прясно изваден мед в делвичка, който първо се носи в църквата за да се освети.
 На Илинден  празнуват още: Илия, Илка, Илко, Илиян, Панталей, Добра, Добрин.
Илиана
 
На 27 декември се чества моят имен ден – Стефанов ден.
Свети Стефан е създател на първата християнска общност в Ерусалим. В нея влизали хора от всички  среди. Стефанов ден е третия ден на Коледа и последния празник на годината. Приготвят се местни ястия и на трапезата се събира цялото
семейство. Имен ден празнуват: Стефан, Стефка, Стефанка, Стефанияр Стоян, Стоянка и др.
Стивън
 
17 декември.
На този ден празнуват имените си дни: Данаил, Данаила, Даниел, Дани, Дана.
Православната църква почита Свети Пророк Данаил. Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо – въпреки че  в продължение на шест дни, на лъвовете не била давана храна, зверовете  не докоснали Божия пророк.
Този ден особено много почитат жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят. Аз се радвам, че имам това име, защото се възхищавам от смелостта на Данаил.
Даниел

                         
На 24 Юни всяка година празнуваме Еноьвден. Този празник се отбелязва когато слънцето е най-високо в небето. Традициите на Еньовден са още от тракийски времена. Те се преплитат с християнските традиции, тъй като на същата дата църквата празнува денят на Йоан Кръстител. На този ден традицията е масово къпане. Също има и задължителен огън, който се прескача и около него се танцува. Вярва се, че билките имат най-голяма сила, когато се берат през този ден. Имената, които празнуват на този ден са: Яна, Енчо, Иван, Йоан и Дилян.
Яна

БУЦ “Знание”
за в.”България СЕГА”