ЕДНА БЪЛГАРСКА БАБА В АМЕРИКА (Video)

Чувала съм от стари хора,  че по- мило от внуче няма и се убедих,че са прави.
Оставила  съм си дома  заключен,  близките, приятелите в  милата ми родна България и съм се отдала
на моите най-ценни  същества-внуците. Сега  с  тях  изживявам втора  младост. Аз съм тук, за да им предам  своя български дух и да ги науча да обичат България. Те са родени в Америка, но много обичат да пътуваме до Нашата  родина. Така и децата я наричат.
С най- голяма  обич  гледам да ги науча на  всичко българско: да знаят и помнят българските традиции  и обичаи, българските празници, народни песни и танци. Да знаят и помнят  кой е Левски, Ботев, Вазов. Заедно  учим българска  граматика, история и география, стихотворения, песни.
Аз с голямо удоволствие се включвам и в училищните им тържества. Била съм  и Баба Коледа и Баба Марта и бабата в сценката „ Баба и внуче“ от Ран Босилек.

Анна Виктория Логсдoн-Чикаго,САЩ

Тук, в Америка, готвим само българска кухня, защото най-вкусните  мекици, пържени филийки, питки, супички и боб в гърне, само баба може.  Само баба им разказва  български  народни  приказки. Няма вечер без приказка, а пък може и те баба да приспиват – както се казва в стиховете:
………‘‘ нанкай, внуче ,  Сънчо дойде ………….
……….нанкай, бабо, в  топла  стая, аз навън ще поиграя.“
Като се замисля, не зная как минаха повече от  8 години, почти  винаги с моите внуци. Когато сме разделени само за няколко часа, толкова си липсваме. Още от пътя  децата викат и ме търсят.
И нали съм българска  баба в Америка, не пропускаме нито един български  празник –заедно  празнуваме и 3-ти Март на площада.  Посрещаме  и американските  празници,  ходим по музеи, паркове.
Сега си  правим снежни човеци и тунели в снега, чупим си ледени висулки от покрива… Учим, пеем и се веселим.
Пожелавам на всички български баби в Америка да предават своя български  дух и знания на своите внуци.
Да поддържат  българското  огънче  никога да  не угасва!
Бъдете живи и здрави , мили баби в Америка!  Дълги години  се радвайте на своите безценни  съкровища- внуците.
Честит празник!
                  
С обич и уважение: Бабата на Сами и Ани