Репортаж от Витлеем

Палмите са източили шии почти до тавана, пардон –до небето на фона на древния Витлеем. Сламата и оборът са вече на мястото, ангелчета с крилца притичваха насам натам, докато залата се напълни и спектакълът започна.
Александра Костова репортерката взе микрофона и събсем професионално ни въведе в новините на деня – започва преброяването на гражданите на Йерусалим и всеки трябва да си намери убежище. От тук нататък всички знаем библейската история, на сцената се появяват Мария и Йосиф, които намират подслон в съдбовната нощ единствено в обора, там където се ражда Исус. В същото време Лина Ничева, телевизионната говорителка, седнала грациозно зад екрана съобщава, че започва изпълнение на Витлеемския хор. Децата запяват с ангелски гласчета песента „Чуйте хора по земята“ .
Няма и съмнение, че спектакълът  започва.
И нищо чудно, че  актьорите са ми толкова добре познати. Те са същите, които „обикаляха” българското Черноморие с кораб, спирайки от град на град да го разгледат, те са същите, които декламираха с патос стихове на Вазов и Ботев и държаха с малките си ръчички портретите на нашите будители, те са сега и на мястото, където става чудото , където една звезда озарява  появата на Спасителя на човеците. Онези човеци, които улисани в своите битови нужди понякога пропускат да зърнат светлината, онези съдбовни знаци, които Бог изпраща на хората. Репортаж по телевизията вече предава медийната сензация – Исус се е родил. Настава суматоха, всеки бърза първи да се поклони, дошъл е нов Цар на човеците /Месията/. Замислих се как би изглеждала днешната технология , съпоставена до библейската действителност. Не можех да си представя обаче Христос с айфон да праща послания във фейсбук. Днес само с едно копче и отваряш виртуалната памет на света. Научаваш световните клюки-как лейди Гага например се появила на бял кон и други подобни. Ще оцелеят ли писанията по фейсбук, така както оцеляха Посланията на Христос, но не чрез медии и интернет, а чрез книги и предания. Гледах „Репортаж от Витлеем”, постановка от деца за деца и си мислех как ли ще изглежда светът на бъдещето, където все повече жители на планетата ще имат виртуална придобивка и ще препращат своите глупави съобщения, текстове и изображения в невидимото пространство, като снаряди от междузвездни войни. Как ли ще изглежда за в бъдеще Рождество Христово от погледа на едно кибернитизирано общество? Това информационно  разточителство съхранява всяка глупост транслирана по интернет и премахва селективността, за разлика от древността, където до нас достигат само качествените послания-Библия, митология или панчатантра.
Върху тях се изгражда смисъла на човешкото битие, морал, мотивация.
Намираме ли спасение в Библейските завети сега, когато властва компютърът? Как можем да спасим децата си от самота и изолация в пристрастността им  към технологиите, от липсата на естествената човешка комуникация?
Как само се отплеснах, но всеки нестандартен подход променя и гледната точка. Гръмките аплодисменти ме върнаха в залата и спектакълът „ Репортаж от Витлеем” приключи.
Успях да чуя последните думи на говорителката Лина:“ Драги зрители, станахте свидетели на едно невероятно събитие, което никога няма да забравите – Рождество Христово! Както видяхте има хора, които не се вълнуват от раждането на Спасителя. Има и други, които с радост биха го
приели. А вие? Има ли място  за Исус във вашето сърце? Има ли място за Божия Син във вашия дом? „

Отново директорката на българското училище Хриси Перфанова, автор на постановката ни изненада с интересното си творческо хрумване, където  всички деца от неделното и българското училища  намериха своето артистично превъплащение като овчари, мъдреци, ангелчета, звездички, хора от Витлеем, гостилничари. Дали някой ден ще си спомнят, че са били актьори и да продължат. Поне със сигурност са почувствали, че всяко нещо се постига с труд, дори да кажеш само думичките, които не винаги се произнасят лесно.
Но пък е весело. Не случайно и консулът Богдан Коларов похвали децата. Поздрави  учителите за това, че талантът на децата се открива чрез творческите предизвикателства и за да се запази и съхрани един език се изисква любов и всеотдайност и следване традициите на своя народ.
Мария Илиева (Муцуна) беше на поста си както винаги и дебнеше всяка стъпка на актьорите с нейните неуморни телевизионери.
Актьорите, заедно с Мария (Инес),Йосиф (Денис) и магарето (Ярослав)бързо преминаха във второ действие- лакомства и игри. Заслужена награда за добре свършена работа. Няма и съмнение, че ще има и други спектакли – и така до наградите на Оскар.

Кина Бъговска
Гледала предаването от Витлеем
в.”България СЕГА”