Българските училища показват български традиции в Музея на науката и индустрията в Чикаго

Още една традиция в Чикаго, която продължава, благодарение на Българо-американския център за културно наследство. Втора година вече има българско участие в Музея на науката  и индустрията. И тази година ние успяхме да декорираме една от петдесет и трите коледни красавици с творческото участие на децата от осем български училища и  школата по изобразително изкуство „Вл. Д. МАЙСТОРА”.
Тази година темата беше – българската керамика, по точно- троянската керамика.
Подготовка за елхата с Елена, Ани и ПолинаНа всички училища бяха изпратени от Българо- американският център за културно наследство моделите на българска стомна и чиния с едни и същи размери. Децата сами избират техниките и цветовете с помощта на преподавателите по изкуство в училищата.
Самият екип от сътрудници и доброволци на музея започва сериозна подготовка още от септември. Правят се списъците на участниците, определят се хората от всяка етническа група, които отговарят за целия процес, изпращат се датите за декорирането на елхите, а също и безплатни пропуски за вход и паркинг. В деня на самото аранжиране се предоставя помощен персонал, стълби и лифт за катерене на десет метровата елха.
И ето дни преди деня на благодарността елхата вече е готова и всички етнически групи се събират на специална вечеря, предоставена от музея на науката и индустрията. Бойната ни група, която свърши бойната задача с украсата бе  представена от Ани Гогова, Еленка Табакова- Попниколова, Дани Панкова и Кина Бъговска от борда на директорите на Българо- американския център за културно наследство. Те успяха да се срещнат и с един от главните организатори на тази прекрасна инициатива – „Коледни дръвчета от целия свят”, Пени Аулстън, която ни разказа, че тази коледна традиция продължава вече седемдесет и една години и те са много горди, че тук, в музея на Чикаго се срещат културните традиции на много държави, че това е прекрасна арена за обмяна на културни модели, рекламни послания и творчески предизвикателства за сътрудничество. Тя сподели за огромното си задоволство от участието за първи път в музея и на български фолклорен състав – ансамбъл „Хоро”:
Най -ревностният дизайнер в аранжирането всяка година-Петър и неговият асистент Ани„Изключително красиви носии имате. Впечатлена съм и се радвам, че успях да видя българските фолклорни танци, които очароваха хората в музея в продължение на 40 минути. Надявам се и догодина да ни гостувате.”
Благодарни сме на художничката Полина Тодорова от Ново българско училище за помощта, на Петър Павлов от училището в даунтаун, на доброволците – учениците Сиси Тодорова и Дона Михайлова, както и на вестник “България Сега” за предоставената публична трибуна.
А ето и имената на децата от българските училища, взели участие в декориране на българската коледна елха, за което им благодарим:

Училище „ДЖОН АТАНАСОВ”
Джесика, Стефан Илиев, Марина Топалова, Натали, Брияна, Мария, Аврам.

Български учебен център  „ЗНАНИЕ”
Борис Малчев, Алегра Фуджи, Виктор Малчев, Ема, Майкъл Лимов, Нели Станков, Вики Атанасов, Алекс Лимов, Александра Станчева, Алекса Чернева, Ина Трендафилова, Джесика Коларов.

МАЛКО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ
Анджелина, Генади Стайков, Калина, София Димитрова, Даяна Михайлова, Теодора Илиева, Ради Тончев, Криси Кръстева, Никол Димитрова, Ники Михов, Генади Стойков

Училище „НОВ ЖИВОТ”
Бети Тодорова, Алекса Ватева, Ева Желязкова, Ребека Кирова, Питър Оджаков, Дани Оджаков, Алисън Желязкова, Християна Кирова.

Училище „СВЕТА СОФИЯ”
Йоана Тошева, Роберт Петров, Никол Дивячка, Ангелина Георгиева, Митко Мануилов, Георги Куспов.

Училище „СЛЪНЧОГЛЕДИ”
Мартон Чугарски, Тони Вълчев, Георги Вайар, Кристина Томанова, Веско Великин, Никалас Великин, Райна Тинева, Каан Кармазов, Лора Едрева.

НОВО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ
София, Влади, Катя, Александра, Али, Янита, Теодор, Ивет, Сами, Натали, Джесика

Училище „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ”
Лъчи Шахова, Деян Шиков, Кристиян Ненчев, Дарина Янкова, Кирил Цинцев, Джеймс Кискинов, Калоян Михайлов, Лора Стоименова, Бела Георгиева, Деница Шахова, Зара Танева, Мартин Русанов, Мария Буцева, Иван Буков, Радостин Сулев, Симеон Климент, Йоанна Георгиева, Надя Буков, Алекс Станиславова, Симона Златкова, Даниел Геогиев

Арт Школа „ ВЛАДИМИР Д. МАЙСТОРА”
Йоанна Стаменова, Бети Тодорова, Катя, Камен.
Елхите в музея могат да се видят до 7 януари, 2014 г.

Адресът е: 5700 S. Lake Shore Drive
Museum of Science and Industry

Кина Бъговска
в.”България СЕГА”