Няма нищо по – хубаво от лошото време в Чикаго за българското културно наследство

Въпреки предупреждението за торнадо, събранието на Българо-американски център за културно наследство се състоя в посочения ден и час, в неделята на 17 ноември. Та какво културно наследство  сме, ако  забравим за Алеко, който е дошъл точно по това време, но преди 120 години и ни завеща завинаги „ До Чикаго и назад”. Дойдохме да разкажем какво сме направили в организацията в негова чест, какво сме свършили през годината, нали е годишно събрание – време за равносметка, време за нови идеи.
Елена Табакова – Попниколова, която е един от директорите на борда, но и президент на Български музей в Чикаго показа репродукции на исторически фотоси, свързани със световното изложение през 1893 година. На един от тях е отпечатана грамота със златен медал за българина от Родопите, Киряк Данчо, получен на изложението в Чикаго за най-добрия вълнен плат – аба. На друг фотос се вижда сградата в Русе, където се е подвизавала първата модна къща за шапки, наречена „Чикаго”, защото един търговец,  дошъл по онова време тук, продал стотици пощенски марки и със спечелените пари я построил. Желанието на Елена е – да се предоставят тези фотоси като дарение на библиотеката в университета на Чикаго, където е и бюст – паметника на Алеко Константинов. През декември нашата организация ще организира тур в библиотеката, където ще ни покажат още фотоси от  българския павилион на Чикагското изложение.
Годината беше минала в Олимпиада за Левски, организирана с всички български училища, събития, които сме писали вече; година , посветена на Алеко, а сега и Българската Елха в музея на науката и индустрията, декорирана отново с рисуваните картинки, но различни от миналата година, на децата от българските училища.
Изброявайки нещата , които сме свършили или провокирали да станат виждаме , че стореното от нашия център не е малко, свободното ни време е откраднатото от сън и почивка. Но чувстваме мисията си да продължаваме напред, дали защото болшинството сме жени и изпитваме отговорността да облагородим този свят, където се говори само за бизнес, банки и финансови дивиденти. А и всички сме творци в една или друга област.
Има с какво да се гордеем от нашия борд на директорите, където всеки от тях се радва на широко обществено и бих казала световно признание.
Неотдавна Ирина Гочева отпразнува десет годишнината на сформирания от нея ансамбъл
„Хоро” с изключителен спектакъл пред цялата българска общност в Чикаго. Те бяха наградени с медал Паисий Хилендарски от Държавната агенция за българите в чужбина  и Златна Лира, персонално за Ирина  от Съюза на музикалните и танцови дейци.
Хриска Перфанова, директор на училище Нов Живот също отбеляза петгодишен юбилей от създаване на училището с много вълнуващо тържество, поднесено от децата в чест на Будителите. Тя връчи и грамота на центъра за културно наследство за подкрепата и съпричастността към училището.
Всеки от нас наред с обществените прояви има и  много творчески такива– като премиерата на книгата на Добри Карабонев, Ани Гогова, чийто концерти са не само част от Чикаго, но турнета из Америка и Европа, Кина Бъговска с изложби в САЩ, България и Франция.
След изборните процедури се оказа, че този състав ще се запази, с изключение на Дани Панкова, която се оттегли от борда по обективни причини, но остана член на организацията. Новият Борд на директорите вече има нови идеи за промяна на структурата на организацията, което се надяваме да бъдем все по – мотивиращо звено във все по- бързото израстване и развитие на българската общност в Чикаго. Нашата общност в Чикаго  ще играе все по- решаваща роля за съгласуване на политиката на българската държава с българите зад граница. Пример за това са кръглите маси с обществените организации в Чикаго, организирани от Българо- американската асоциация и нашата организация, както и много други прояви.
Хубавото е, че имаме винаги подкрепата на генералното консулство в Чикаго, в лицето на Симеон Стоилов. Благодарни сме и на вестник България сега за предоставената публична трибуна.
И както е казано-„ ако помислите ни са чисти, такива ще са и делата ни.”
Очаквайте повече информация за събитията, които предстоят.

Кина Бъговска
в.”България СЕГА”

предишна статияЧикаго с нас става Пловдив!
Следваща статияВ Чикаго се появи Надежда!
Колумнист ("Култура", "Българският Чикаго") - в. "България СЕГА". Художник, преподавател, журналист ; член на СБХ, (Съюз на българските художници), СБЖ, ARC Gallery, Чикаго ; основател на Българо американски център за културно наследство-Чикаго ; над 30 години преподавателска дейност: Национална гимназия за приложни изкуства-София, Triton College, Ridgewood High School, БУ "Джон Атанасов" в Чикаго ; Награди-Woman of the Art-2004, American Latin Museum, Miami, Illinois Arts Council Agency- за изложбите, “Семена от Светлина”- Национален Украински музей и „Легенда за хляба в АРК галерия-Чикаго. Email:bagovska@yahoo.com