О! Българска "шах академия" в Чикаго?

Има една световно известна игра,  чието име преди векове е било “Чутуранга”, което е подозрително сходно с  трънското съществително “Чутура”. Което пък значи нещо средно между глава и тиква. Което пък, в края на краищата, понякога е  едно и също. Става дума за шаха в една от версиите, че неговата родина е Индия. 
Другата версия е, че точно  200 години преди Христа китайският военноначалник Хан Ксин сяда на стола и я измисля, тази игра, от начало до край, за ден-два, после прави безплатен курс за квалификация сред  своята войска, събрана на зимен лагер, и им я харизва да се забавляват до лятото, когато пак ще тръгнат да се трепят с други като тях  войници.
Децата на Шумен - медалисти от Европейското първенство по шах за ученици със своя треньор МС Ангел АнгеловПо наши дни шах се играе 24 часа в денонощието из цялата планета. Даже и в нашето много работно Чикаго.
И ето ви една свежа и стимулираща новина. В нашия град пристигна личност  по-добра за нас  дори от международен гросмайстор по тази изумително проста и в същото време гениална игра.
Ангел Ангелов. По-добър е, защото с гросмайстора ще можем най-много да дръпнем по едно двеста за здравето на шаха, а Ангел може да ни научи на много, много от потайностите на тази игра, да ни посъбере и организира, да поразкърши заспали умове и да създаде на мнозина приятно забавление… Много е изписано за неговите успехи, още и с фамилното му име Ангел Яначков,  в шахматната педагогика на България през последно време
Той е от Шумен.  Играе шах от дете на 4 години. Разходил се е през някогашната обширна спортна панорама в България, минал през футбол, бокс и фехтовка, но хвърлил котва в шаха. Състезава се, медалист е от държавни първенства и турнири, но отрано се ориентира към педагогическа дейност.
Създава собствен  шахматен клуб в Шумен. В този клуб всичко започва веднага с най-новото, най-перфектното и най-ефективното при шахматното обучение. Оборудва “тренировъчната зала” сам  с последната  съвършена система за шахматна подготовка, както и  с  постоянно усъвършенствуващи се  компютърни програми. Твърди, че с компютърните програми, благодарение на големия монитор, които се наблюдава от всички  в залата, ефектът от 2-часа подготовка се равнява на 6 часови занимания по класическия метод – с безкрайното редене и пренареждане на фигурите по шахматните дъски…  Прави го сред първите в България. Неговите ученици след едногодишна подготовка започват да бият връстниците си, които учат шах от две-три години… В последно време те се открояват добре в българската шахматна градина. Той е Координатор на българската североизточна шахматна  зона.
Лятното шахматно училище в ШуменПитам го – защо ги е зарязал тогава и е кацнал на “О’Хера”?
Оказва се, че не е така. Четири пъти седмично, през нощна доба у Чикаго, той  продължава да ръководи подготовката на клуба си в Шумен по Скайп. Неговият син Боян Ангелов, които е шампион на България през 2011 г. на блиц-шах, е “на другия край на жицата” и така Чикаго и Шумен  създават прецедент:  няма го океана и планините между им – и шахматистите от Европа и Америка тренират заедно! Нашият нов сънародник им показва партии от Чикаго, коментират ходове, поставя им задачи – разсъждават по дебюти, шлифоват ендшпила, готвят революции срещу Царя… В подготовката на шуменските деца голям дял има и 17-годишният Радостин Рафаилов – един от предишните най-добри ученици на Ангел Ангелов.
МС Боян Ангелов ръководи шах кръжока по блиц...Питам го как попадна на училище “Джон Атанасов”, където ще преподава в детската шахматна школа.
– Най-напред видях сайтовете на различните наши институции, които биха могли да се заинтересуват от шах. Впечатли ме професионално направеният сайт на “Джон Атанасов”. Прочетох какво са писали медиите за това училище, беше нещо много положително и радващо. Обадих се по телефона на директора.  Боянка Иванова веднага прие идеята. Тя живее с училището. Активен човек. Чувства се и по телефона… Разказах й какво правя в България…
– И какво ще правите в Чикаго?
– Ние го правим. Имам вече три урока. Веднага се записаха деца от центъра в “Октън колеж” и от филиала. Г-жа Иванова няма нищо напротив да идват и деца от други училища. Предостави ни прекрасно помещение от този великолепен американски колеж, където учат и децата от българското училище “Джон Атанасов”. Първоначално  часовете ни по шахмат ще бъдат по час и половина, след това и до 2 часа и половина. Разбира се, аз си нося цялото електронно оборудване и програмите за съвременно обучение по шах. Те позволяват да се правят тестове не само за шахматните дарби у децата, но и за цялостното им психично и интелектуално развитие.  А шахът е такова занимание, което “отключва” естествения интелект. Известно е, че интелектът  “спи”, ако не работи, както и мускулите атрофират при бездействие.
Младите шуменски шахматистки - шампионки на България– О, горките деца, няма ли да ги натоварите много с още едно “извънкласно нещо”?
– Аз съм привърженик на това – децата да се товарят. В България не ги товарят, така развиват мързел и безотговорност към бъдещето у тях. Харесвам Америка, защото тук родителите посвещават много от своето време на децата си, “товарят” ги и умело ги поощряват да се учат повече и да са много активни  още от малки…
После се разприказвахме за такива неща, че и ние възрастните сме все пак хора, не може ли и за нас да се измисли нещо, и ние да си направим един клуб в Чикаго, където и шах да играем и други умствено- гимнастически беседи да си разменяме, защото и нашия интелект понякога заспива и почва да атрофира здраво…Той е  “за”.  Но нека първо да тръгнат нещата в училище “Джон Атанасов” с  тази чудесна детска шахматна “академия”, която отваря врати…

Климент Величков
В. “България Сега”, Чикаго