Хайгашод Агасян превърна първия учебен ден на Български детски хор и училище „Гергана” – Ню Йорк в „празник без предели”

15/09/13 С ентусиазирано посрещнат от публиката песенен рецитал на популярния композитор Хайгашод Агасян в неделя, 15 септември 2013, бе открита новата учебната година на Български детски хор и училище “Гергана”, първото българско училище в Ню Йорк. Както и при първото гостуване на композитора на децата през декември 2008 г., концертът се превърна в забавен урок по пеене и танци за всички. Обичаният и от децата, и от родителите бате Хайго ще изнесе още един рецитал пред българската общност във вторник, 17 септември 2013, в салона на Генералното консулство на България, където организатори са “Гергана” и Българският женски клуб в града. 
Българското пеещо училище в манхатънския Upper East Side съчетава стремежа към високи български академични стандарти с приобщаваща, семейна атмосфера и работа с децата в малки групи.  Обучението е безплатно. “Гергана” се готви сериозно за десетгодишния си юбилей догодина. Хорът е основан през октомври 2004 г. от джазовата певица Гергана Велинова, някогашна солистка на детската вокална група “Пим-пам”, с помощта на оперната прима Стефка Евстатиева – оттогава и до днес вокален педагог и сценичен консултант на хора, и на известната пианистка Павлина Доковска. Негов първи пианист става Даниела Стоянова. Театралното студио, създадено в 2006 г. от актрисата Мадлен Чолакова, от миналата година – с директор актрисата Джина ДиДонато, вече представи успешно премиерата си на мюзикъла за детски хор “Как без музика?” по песни от бродуейския шедьовър на Роджърс и Хамърстайн “The Sound of Music”, преведени на български от учител на „Гергана”. Идеята за музикално театрално представление, в което детският хор играе всички роли колективно, е уникална не само сред българските училища и със сигурност ще има последователи. Спектакълът продължава да “зрее” и ще бъде показван редовно пред българската публика.  
Диригентката на хора Красимира Иванчева, вокалният педагог Стефка Евстатиева и пианистката Магдалена Душкина вече стягат и юбилейния концерт идния юни, в който предвиждат да вземат участие и  някогашни хористи на “Гергана”, някои от които вече са завършили университет и вече работят. Те ще пеят някои любими стари песни и ще участва в изпълнението на детския хор. Новост пред юбилея е и експерименталното танцово студио. Намерението на колектива е танцът постепенно да се интегрира с театралните и хоровите постановки. Подготвя се и късометражен документален филм за десетгодишнината, който да се излъчи по телевизията в САЩ и в България.
Училище “Гергана” е пионер сред българската училищна общност в чужбина с програмите си за обучение на малки деца и на деца, които не говорят български у дома. Тези програми, за които отговаря младата учителка Мария Иванова, ще стават все по-популярни с увеличаването броя на децата, родени в САЩ и в български семейства, и от смесени бракове, в които се говори предимно или само на английски. Опитната педагожка, експерт по методика на езиковото обучение, Илияна Димитрова ограмотява децата от първи и втори клас. Училището тази година обучава деца от предучилищна възраст до 6-ти клас, но има готовност и за ученици в по-горни класове.
“Гергана” е новатор и в областта на двуезичното обучение, което цели децата да “превключват” свободно между английски и български, да могат да изразят всяко познато им съдържание от единия език на другия. През май т.г. излезе от печат в Агенцията за българите в чужбина в София “Песнопойка “Гергана” (The Gergana Songbook) с 39 избрани български песни от репертоара на хора, преведени и на английски от учителя на по-големите деца Валентин Хаджийски, и с ноти за тях. Песнопойката се разпространява безплатно до българските училища по света и вече се радва на голяма популярност, подготвя се и второ издание. Замисля се и втора подобна двуезична книга с класическа българска лирика за деца. “Гергана” е известна сред българската общност с афинитета си към високата култура, със сътрудничеството си с известни български музиканти, писатели, художници и други творци, с активното си участие в образователните програми на българската държава. Запазена марка на училището е работата в малки групи с постоянно индивидуално внимание към всяко дете. Като признание за постиженията на училище “Гергана” ръководителката му Нели Хаджийска, която е и негов създател през февруари 2005 г., беше отличена през май т.г. от българския министър на просветата с почетното отличие “Неофит Рилски”.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_HGENZtC2Ro
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fRUgrrS3TVg

Николай Николов
снимки и видео материали

Кристина Велинова
в.”България СЕГА”