Пресиян – българинът, световен шампион по ораторско изкуство

По време на древните Олимпийски игри пеша, с коне и колесници в Олимпия  /на пет часа път от Петрич и Пирин/, са се събирали в определено време  цялата плеяда умни глави на човечеството по онова време, които днес  в учебниците ги наричат “бащи” –  на историята, на медицината, на геометрията на философията, на театъра, на какво ли още не, дори  и на красноречието…
Древните гърци смятали риториката като изключително важно изкуство. Заедно с надбягването с колесници, борбата и бокса, мятането на диск и маратонското бягане  – на Олимпийския Световен Събор, тогавашната световна цивилизация показвала и духовното развитие на човечеството.
Риториката била призната от елините за “Царица на изкуството”. Според тях красноречието оказва силно влияние за решаване на държавните дела и може да управлява чувствата и умовете на хората. С него опитните лидери- оратори могат да дирижират общественото мнение и да решават социални проблеми… както и да ги създават в свой интерес.
И ето, че 2333 години след един от споменатите “бащи”, наречен Демостен, великият оратор на древността,  в Чикаго се появи Пресиян – негов комшия от нашия Балкански извор на мъдрост и култура, наш сънародник, СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО КРАСНОРЕЧИЕ!
И двете части на мечтаното сплотяване – България на Балканите и България из планетата, изведнъж усетихме заедно светлия знак, с който  ще ни опознават вече по-добре по света.
Пресиян Василев е  като че белязан от небето с особен знак човек на христовите три десетилетия сега. Роден е в София. Преди десетина години  стъпва в Новия Свят през най-широката порта, отворена за сънародниците наши – легендарният чикагски аеропорт  O’Hare.
На нашите, по репортерски нетактични питания:  “като защо така… е дошъл в Америка” отговаря тактично, както му подобава: “да търси самоусъвършенствуване”.
“А като какво, например, работи в Америка?  Също тактично: “занимава се с продажби”.
Всеки, който е бил на

TOASTMASTERS 2013, WORLD  CHAMPIONSHIP,
/Световното първенство по красноречие за 2013 год./,

в Синсинати – Охайо на 24 и 25 август т.г., или е видял неговия сензационен клип – как короната за най-добър световен оратор става българска, със сигурност знае, че Пресиян Василев със своята сладка реч и необикновено, почти магнетично излъчване, може да ни продаде тонове мокър пясък в пакетчета по един паунд от  плажа на езерото Мичиган, както и да организира съответния експорт за Сахара…
Пресиян Василев твърди, че красноречието му е силно хоби още от България. Обича да говори пред публика.
Не е пристрастен към политиката. Мъдро. Никой наш партиен главатар не би го взел в екипа си. Всеки търси помощниците си по-семпли и недоучени от себе си. И така се стига до люде дето сричат или са свършили с четворка любимата ми Национална спортна академия, но имат добра захапка.
Чухме по Интернет Пресиян  в неговият уникален 6-минутен сценичен скеч как е спукал гума, паркирал тъпо на наклон и влязъл в една бензиностанция за помощ, надвивайки  мъжкото си его и опасенията, че ще стане за смях на кокошките…

На един от континенталните шампионати по красноречие...

– Сменихме гумата, но и гумата смени мене – казва Пресиян. – Човек трябва да се освободи от егоизма си, че всичко прави и решава сам. Да промени отношението си към другите хора и да вярва повече в тях…
Както е в почти притчата за човешката солидарност, разказана ми от един от малкото чукчи в Чикаго, с когото много се уважаваме:
Зима. Москва. Сняг – метър и повече. Бар. Топло. Хубаво. Двамата чукчи седят жестоко самотни на масата. Дамите от съседната не ги забелязват дори. Зора зазорява. Барът се празни. Вън – дамите  с умрялата в снега кола. “Люди, люди, помогите!” Нашите ескимоси са стреснати: “А, така значи! В баре – чукчи! А здес – люди!?”
Световното първенство по ораторско изкуство се организира вече 80 години от международна организация, чиято цел е да направи хората по-уверени в себе си  пред обществото и по-успешни в своите делови контакти с партньори и дори в личния си живот. Тя е създадена през 1924 година. Базирана е в Ранчо Санта Маргарита – Калифорния. Днес организацията наброява 292 000 членове в 14 350 клуба в 122 страни по света. Публично умение и лидерски умения се добиват в десетки хиляди семинари и по Интернет. Членството в тази клубове е една от най-добрите инвестиции, която човек може да направи за себе си  или за своите близки. Членският внос е 36 долара за половин година.
Световният шампионат се провежда на 6 нива. Започва се, примерно, в ескимоските иглу в Гренландия, минава през градчета и кантони, държави и континенти… Пресиян Василев участва за втори път  Негови конкуренти през 2013 година са били 30 000 души от всичките 122 страни. След половин година елиминации се е стигнало до 9 финалисти в Синсинати.
Асистенти на Олимпийската стълбица на победителите на българина са Шурук Ал Бана, която е от Дубай и Кинки Бигъл., Нова Зеландия.
В Чикаго има три клуба по красноречие. Има и една дузина български обществени организации, църкви, училища, списуватели и вестникари, доктори и продавачи на къщи, кебапчета, самолетни билети и застраховки… Сигурно ще е почти задължително да се организира за този човек, този СВЕТОВЕН ШАМПИОН, толкова приятен и велик, гордост наша, посрещане и благодарност… После той със сигурност  ще ни подскаже и как да бъдем убедителни  в своите отношения със себеподобните. Защото, казал е веднаж, 350 години преди Христа, споменатият вече Демостен, че “често красноречието е по-убедително и от злато…”, в което днес, както и някога, мнозина се съмняваме…
 
Климент Величков
В. “България Сега”, Чикаго