СРЕЩА

На премиерата  на книгата „И аз видях Америка” на фамилията Васевски (баща и син), организирана от литературния клуб „Алеко Константинов” участие взе и пристигналия от България Йордан Детев (www.detev.com), главен редактор на списанието „Клуб Орфей – легендата продължава” (www.orpheusmagazine.net) и директор по маркетинга на акционерното дружество „Орфей клуб уелнес”. Той бе представен от г-жа Лили Паслиева.

Йордан Детев сподели, че работи по концепция за изграждане на верига от артклубове „Орфей” по света. Създадени като заведения, в които ежемесечно да има вечери на културата на България и балканските народи. Детев ще се опита да създаде такъв клуб и в Чикаго. Внезапно той постави и въпроса– кой ще построи българско училище в Чикаго, най-големият български град извън България? Чия е грижата да се съхрани и развива българското? По какво ще разберем, че държавата ни се е променила, щом цял един български град стои без училище и читалище, нещо което го няма в никое съвременно цивилизовано общество. И то днес, когато заради новите технологии, образованието е изправено пред фундаментална промяна. Тази промяна е епохална, драстична, а ние като че ли пробваме границите на своя консерватизъм. Общество без идея и визия за бъдещето си е обречено общество. Той припомни делото на карловските търговци братя Георгиеви, останали завинаги в паметта на България с великолепната сграда на Софийския университет. Но кой е Йордан Детев?

Йордан Детев преподава в СУ „Климент Охридски” в магистърската програма „Виртуална култура”, където води занимания по обработка на виртуални обекти (графичен дизайн и пред печат), компютърна анимация, операторска (видео) и тонрежисьорска (аудио) работа и монтаж, мултимедия и интернет видео.  Негов е сайта Български канал за културно наследство (www.detev.com). Автор е на трилогията „Тракийската Атлантида”, посветена на древната култура по българските земи, пише музика за филми и балетния спектакъл „Мистерия от Древна Тракия”, автор е на 10-ина филма, отличавани на много международни форуми. В самия сайт са качени над 70 филма за историята и културното наследство на България. Филмът „Страници от вечния летопис на Пловдив” може да се види също и в археологическия канал на Америка –

http://archaeologychannel.org/content/video/plovdiv_300kW.html

Освен за веригата от арт клубове Орфей, с която се е заел, Детев е оптимист и по отношение на един арт фестивал, посветен на изкуствата, древните култури и уелнес туризма в България. Зная, че се срещат на поляната, зная за чеверметата и пиенето, но също така зная, че от нашенските събори по-древни няма. В архаични времена, от тях е тръгнала духовността на човечеството, тях тачили в античността с името :тракийски мистерии”. Само че 50 години без църква и с художествена самодейност може да стигнеш само до… хоремага!

Тази година, през май, Детев организира майските празници „Девет хиляди пролетни надежди” в Пловдив. В тях са се откроили балетното представление „Мистерия от древна Тракия” – артистична постановка на младите балерини от Оперно филхармоничното дружество в Пловдив, демонстрация на  най-старата свещена трапеза в света (www.thraciansmystery.com/), открита от проф. Петър Детев, рецитал на Хайго Агасян по стихове на Недялко Йорданов, Радой Ралин и Блага Димитрова, изложба на художника Николай Янакиев и абсолютната новост за България, Първият национален преглед на историческите и археологически филми (www.bulgarianfilms.com).

Една от задачите на арт клуба, който ще се опитаме да създадем, безспорно е да работи по организирането на подобен фестивал. Детев се обръща към всички наши сънародници, за да ги призове за съдействие. Той иска опитите за контакт да са взаимни, за да не се чувства пренебрегнат никой. Още ред инициативи замислят организаторите.

Най-голям интерес обаче предизвика обявата на Детев за неговата лятна академия за опознаване на Родопите (www.orpheusacademy.org). Тук присъстващите не издържаха и разграбиха списанието „Клуб Орфей” и малкото рекламни материали, които придружаваха гостуването на твореца. Поради този интерес публикуваме адреса на сайта на академията. Базовият едноседмичен пакет за непълнолетните струва 220 лева (без пътните до Смолян), а възрастните плащат за еднодневен пълен пансион по 34 лв. Хотелът е прекрасен, (www.hotelsmolyan.com), а природата – фантастична. Програмата е изпъстрена с посещение (и лекции) на много от родопските светилища и природни феномени. Тези екстри биха оскъпили престоя (да подчертаем – само на възрастните), едва с още 10 лева на ден. Изнасяме тази информация по молба на присъстващите, които са убедени, че много наши сънародници ще имат интерес да научат повече за древната история и култура на майка България, да се докоснат до неописуемата красота на Родопите и научат нещо за нейните вехти легенди и митове. Тук, в свещената планина е великолепната възможност за здравословна лятна почивка на тялото и духа български!

Особен интерес предизвиква тази възможност за малките българчета, които растат тук, далеч от Родината. Нарекохме Детев патриот и родолюбец, а той бе неприятно изненадан да разбере, че това прозвище получава, за да се подчертае разликата с онези наши сънародници, които в желанието си за по-бърза интеграция, са готови да пренебрегват българщината – нашия език, писменост, нашата география, история и култура. Господин Детев донесе щедро дарение  за библиотеката на Център "Знание" от книги изпратени от Издателство "Хелиопол"  , както и документални историческите и археологически филми, за да се знае 8000 годишната история на  живот по Българските земи и да се гордеем , че сме българи, където и да сме по света.

БУЦ “Знание за в.”България Сега”