НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ: ИЗБЕРЕТЕ ЧИКАГО

Много пъти са ме питали защо най-голямата българска общност от всички големи градове в Америка е избрала да се установи в Чикаго. Това, което се случва в Детройт – автомобилната столица на Съединените щати, е още една възможност да се обясни този факт. Детройт също е голям град, но много от жители му не се колебаят да го напуснат. Само за последните десет години 250 хиляди детройци са се преместили да живеят другаде и сега там са останали само 700 хиляди. В началото на 50-те години, когато започва бумът на американската автомобилна промишленост, населението на града е почти два милиона души. Резкият спад на броя на жителите и намаляването на данъчната основа се сочат като основни причини, които довеждат до искането за фалит на този голям и проспериращ някога град. Бюджетният дефицит на Детройт надвишава 380 млн. долара, а дългосрочният дълг е повече от 14 млрд. долара. И шансовете градът да си върне финансовата стабилност и да стане отново привлекателно място за живеене на този етап трудно могат да се определят като добри.
Перспективите на Чикаго са съвсем различни. Едно изследване на Economist Intelligence Unit по поръчка на Ситигруп потвърждава това. Чикаго е на второ място в Съединените щати и на девето място в света по конкурентоспособност в гобалната среда на 21 век. Изследването е опит да се прогнозира какви ще са позициите през 2025 г. на всеки от най-жизнените в момента градове в света на базата на т.н. Индекс за конкурентоспособност на глобалните градове. Преведен на разбираем език, този индекс означава до каква степен градовете са способни да привличат капитали, талантливи професионалисти и различни видове бизнес.
За разлика от Детройт, просперитетът на Чикаго не се основава само на една индустрия и свързаните с нея производства. Освен това Чикаго е вторият по важност след Ню Йорк финансов хъб, а по възможности да се справя с актуалните проблеми по опазването на околната среда и създаване на екологично съобразени условия на живот няма равен в Америка. И макар че Чикаго е град, създаден от стомана, стъкло и бетон, неговото мото е “Urbs in Horto”, което означава “Град в градина”. През 1885 г. тук е построен първият небостъргач в света и Чикаго продължава да бъде известен като град на небостъргачите, но това е град, създаден за хората. Изследването на Economist Intelligence Unit показва, че от включените 120 градове Чикаго е на 15 място по отношения на критерия за социална балансираност и културна среда. И това е може би единственият град в света с план за развитието на обществения транспорт до 2040 г. и с план за доизграждане на водопреносната мрежа, за контрол на качеството на питейната вода и водата в река Чикаго и езерото Мичиган до 2050 г.
Разбира се, за просперитета на града най-важна е икономиката. Очакваният средногодишен ръст до 2025 г. е 3%, което означава, че Чикаго ще си остане привлекателно място както за сегашните му жители, така и за бъдещи емигранти, които търсят реализация на своя талант, способности и решимост да се трудят така, че да осъществят американската си мечта. Така че ако ви предстои избор за това къде да живеете, да работите и да отгледате децата си, пред които да има реални перспективи за утрешния ден, не се колебайте: изберете Чикаго.
Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.com