Христо Стоичков в Чикаго: Един артист на футболната сцена

Идването му беше проблематично, защото съвпадна със злокобния катаклизъм, който вилнее в ЦСКА.  Докато Христо беше в Чикаго – в ЦСКА бушуваше торнадо. Ще го има Гриша Ганчев Цесекато заедно с “титаните”, или ще си го купи сам? Ще  бъде ли Стоичков  треньор или няма да бъде? Ще играе ли отборът или ще си загуби лиценза и ще пренесе амбициите си в ловешкия чернозем? Някои мислеха, че това дете на футбола, станало световен футболен мъж след стажа си именно на стадион “Народна армия”, ще бъде в сюблимния момент точно там като авторитет, който евентуално да спаси от автогол тази икона на стотици хиляди хора.
Чувстваме се поласкани, ние чикагските българи, че изрази конкретно уважението си към нас със своята визита, защото със сигурност не дойде да гледа филма и да пророни скрита сълза при спомените… Филмът… той си го знае от тригодишното снимане и досегашното гледане по разни други промоции.  Но трябва да се извиним на заинтересуваните,  че го изтеглихме от фронта, на който се решаваше да го има или да го няма ЦСКА.
Стоичков - 51 мача за Да, “Модерният ляв” не е нещо ново за Чикаго, защото от тукашния “Солджър Филдс”, предвожданият от футболния гении на Стоичков български национален отбор спечели първата си победа на Световни финали, от тук тръгна към епопеята световен полуфинал на “Мондиал 1994”. После три години /2000 – 2002/  игра за “Чикаго Файър” и в 51 мача заби 28 гола. Има много приятели в Чикаго и Чикаго го смята за свой приятел.
Да, филмът за Камата, кръстен “Стоичков – истината за легендата” и показан  в “Мувико Тиатър” – Розмънт се оказа доста по-добър от това, което очаквахме.
Да, сълзи прокапаха от очите на стари имигранти и дори на самия Христо, на Мариана и дъщеря им Христина… 
Филмовата корпорация “Камера”, позната от “Мисия Лондон”, “Под прикритие” и “Стъклен дом” е мениджър на продукцията.  Режисьорът Борислав Колев е събрал в 90 минути есенцията от  насниманата  90 часова филмова лента.
На екрана с нашия Стоичков движеха още и такива видни личности от съвремието, като  великия италиански оперен певец Хосе Карерас, почитател на футбола и специално на Камата, Йохан Кройф и много други световни треньори и футболисти, нашите звезди от  “САЩ 94”, имаше и много, много омайващ футбол, в центъра на който свещенодействаше героят на филма Христо Стоичков. Видяхме съотборниците му в знаменития “Дрийм тим” на “Барса” – Чики Бегеристайн, Алесанко и Еусебио, мениджърът на Стоичков Хосе Мария Мингея, Жорди Пуйол – най-изтъкнатият политически мъж в Каталуния и др.
Както всички се досещате филмът е изпъстрен с моменти от мачовете на Стоичков в България и Испания, както и на редица култови стадиони по света. Головете, които постига са дадени многократно, но ти се иска да ги гледаш още поне две-три нощи. В България прожекциите на тази документална романтика стартираха на 2 ноември 2012 година.
Екипът наистина е снимал цели 3 /три/ години, което тук, в Америка, не може да си го позволи и Холивуд. При специални случаи участва и известният актьор Иван Иванов, чийто фен е бил младият Стоичков. Почва се от първото училище на Христо. Треньори, съотборници, жена и дъщери, народ… разказват различни неща из живота на главния герой. За някои той е световен спортен лидер, за други футболен и махленски хулиган, за едни е мъжкар, за други – не съвсем…
Страхотният гол на Стоичков срещу Германия, В случая трябва да ви предупредя – не очаквайте, че саморекламата на режисьора, е достъчно сериозно нещо. Борислав Колев твърди, че  във филма той е казал истината за Стоичков, наснимал го е точно такъв, какъвто е… Но великият ирландски драматург Бернар Шоу, като че е скептик към такъв тип самоувереност: “Когато четете някоя биография не забравяйте, че чистата истина за героя никога не е годна за публикуване”. Това особено важи за Христо Стоичков. Той е малко встрани от редицата на светците. Но филмът, и така трябва да бъде, е направен с добри намерения.
Браво на този Стоичков, който е показан във филма! Браво на този режисьор и филмов екип, които са направили едно прекрасно кино!
Кино за тези, които обичат необуздания гений на Христо Стоичков.
Кино за тези, които не харесват пещерните изцепки на нашия знаменит сънародник.
Кино за младите – жадни за славата му!
Кино за уморените, които пазят в очите си артистичния футбол за Модерния Ляв…
Кино за всички, при които спортът е като балсам за раните и страданията от живота.
Кино за успелите и щастливите, добили още радост, чрез футбола.
Кино за неуспелите и отчаяните, които се учат на кураж от българина с футболна корана!
Филмът казва на своите зрители: Изправете се! Сплотете своите сили! Тръгнете смело напред в своето дело! Вие ще успеете. На това Ви учи животът на онзи млад човек, който сега казва: “Някога стоях пред въпроса… да стана обикновен престъпник или да избера футбола. Избрах  по-трудното”. Изберете и Вие по-трудното. И го правете с такъв кураж и увереност както нашият “прототип”, стигнал до висотите на световен футболен кумир в една от столиците на световния футбол – Барселона.
В графика на Стоичковите дни в Чикаго, подготвени от Фен Клуба на ЦСКА, поканил звездата, фигурираха още няколко мероприятия, на които Стоичков присъства с видимо задоволство. Той отиде на специалния мач между “Ботев” – Чикаго и Сборен отбор на футболисти играли преди години в първенствата на професионалните “А” и “Б” лиги  в България. Беше и на мача на “Чикаго Файър” и “Портланд Тимбърс” /2:2/, след което  даде интервю пред местния канал “My50-Chicago”.Моите приятели  Жоро, който е председател на фенклуба “Чикаго Редс” и “червените футболисти” от близкото минало – популярният нападател Цветан Йончев и вратарят Димитър Попов зам. председатели, ръководеха цялата фиеста. 
Какво му трябва още на Стоичков? Като че един ковашки чук и длето, с които да избие от главата си шизофреничната мисъл, от която страда, въпреки че не си признава, че “е по-известен в чужбина, отколкото в България, че в родната му страна всеки гледа да открадне парче от неговата лична слава за да блесне с нея, дори и това да става със скандал…

Стоичков и биографичният филм за него бяха при нас  по покана на Клуба - фенове на ЦСКА в Чикаго

Тя, славата, уви,  се прави от медиите.  И изобщо я няма на терена и на тепиха, докато украсената и дори раздута новина не плъзне по вестници, радио и телевизии. И на киноекрана. Така, че журналистите няма как да живеят от “славата” на спортиста, защото нея – те я правят.
Знаете ли, че на Световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 година имаше 736 футболисти в 32-та отбора и 15 000 акредитирани журналисти. И още 7 000 – без акредитации. И  тези именно 23 000 писачи, снимачи и бърборковци изковаха, лъснаха  и полираха славата на играещите футболисти и я разпратиха по цял свят. И от нея, измайсторената от вестници, радио и телевизии Слава, после започнаха да се стичат банковите сметки,  къщята, колите, и всичките други  сладки неща от днешната цивилизация. Без тая, понякога  малко и префърцунено създадена слава в спорта, победителите в разните игри и надбягвания най-много да се  прибират у дома си с по един овен на шията, в африканския случай с някоя много вкусна дива коза.
С една дума: играчи, бегачи, борци и пр. и писачи, драскачи, снимачи и пр. сме заедно в една лодка. И ако едните не дадат повод, а другите не изографисат “тяхната” Слава… Няма да има Слава, която да се краде, а лодката  изобщо ще закъса.
Знаете ли колко по-хубаво ще бъде един ден Христо да каже на десетки хилядите си приятели журналисти по света:
– Абе, къде сте, бе тупани?  Вижте какво … онова дето ви го казах… беше на майтап.  Майтап бе, мамката…! Може ли да допуснете, че ще го река сериозно: “Всичко това е инсинуация на нашите прости журналисти. Проста, проста, тъпотия. Затова, когато ги набият и така се изкефвам. Направо ми става кеф. Само тормоз за такива боклуци. Тормоз!”
И този Христо Стоичков ще бъде много по-близко до прекрасния образ, който ни плени   от чудесния филм за човека и футболния гении  Христо Стоичков, когото обича цяла България и който филм го видя и хареса цялото Българско Чикаго!

Климент Величков
в.”България СЕГА”, Чикаго