Отборът “Джон Атанасов”-Чикаго игра прекрасно този сезон!

Голямата, представителна  зала на  “Октън” – един от най-популярните колежи на нашия мегаполис Чикаго, отново говори, пее, танцува и се радва по български…  Като че вече добре познава нашия език и нашите ритми. Тук, вече няколко години по ред, българското  училище “Джон Атанасов”  стартира и закрива  поредната си учебна година със своите уникални концерти. Тук беше домът на Световния форум на българските училища в  чужбина, който преди две години предизвика прелом в отношението на Българската държава към българските ученици по света, извърши се едно далновидно дело, чиито плодове се виждат и умножават. Тук са идвали най-висши капацитети в учебното дело от България, Европа и САЩ, бил е не веднаж Джон Атанасов Младши, били са депутати, министри, президентът на България…
В  огромния корпус на колежа  нашето училище наема дузина учебни  помещения.  Децата учат при високи стандарти и това не се отнася само за класните стаи и оборудването, а най-вече  за педагозите, 15 учители, чиято класа е с особено подчертано ниво.
Детската група пее песничка.Учебната 2012 – 2013-та година е изпъстрена с видни дати, с юбилейни годишнини, бяха регистрирани  и конкретни успехи в учебното дело, така че концертът, с който бе ознаменувано още едно стъпало в историята на училището, беше и старателно подготвен,  прекрасен и много важен със своите послания. Става дума за годишнини като тази на патрона на училището Джон Атанасов, /4 октомври – 110 г. от раждането на създателя на компютъра Джон Атанасов/, на “откривателя на Чикаго” за българите – Алеко Константинов и знаменитото Чикагско изложение на което той присъства и описва след това в “До Чикаго и назад”, за Великоморавската мисия, която утвърждава и развива славянската азбука и пр.
Още с прекрачването прага на залата семействата и техни приятели на 200 български ученици в “Джон Атанасов”  счупиха един рекорд на Гинес. Хората обикновено гледат  при едно посещение – една театрална постановка. Тук всеки дошъл видя 21 театъра  на един път!  Толкова бяха сцените, драматизациите, пиесите, рецитациите, песните и пр., представени от всеки клас на училището, а някои бяха подготвили и по два театъра!
Анелия Лазарова и Валентина Камбурова – две енергични педагожки се бяха нагърбили с отговорната задача да свържат в един сюжет  и представят като едно цяло пъстрата поредица от драматично, музикално, естрадно и кино изкуства, поднесени от класовете и техните учители. Подготвена беше  и една специална част – учениците разказаха и какво са научили през годината в клас.
Разбира се – близкият 24 май постави в челото на концерта сакралната  българска песен “Върви народе възродени”! След  нея дойде пъстрият и благодатен порой от “театрите”…  Молитва, изказана на църковнославянски език от  второкласника Симеон Хенке, куклен театър от две “орехчета” – предучилищна група, знаменитият  Джонатанасовски детски танцов ансамбъл “Хорце”, театрални сцени с участието  както на Апостола на свободата Васил Левски, така и на алековата звезда Бай Ганю, където видяхме  самобитното актьорско дарование на петокласника  Иван Ганчев, момче, което всяка лято е в България, а всеки ден в Чикаго  – на учение, театър и телевизия… След него – яркото музикално  дарование на младата цигуларка  Изабела Георгиева и фантастичните гимнастички  Гергана и Вяра Петкови…  Училището готви и редовния си Спортен празник, който ще е състои под ръководството на Стоян Дечев и Тони Иванов на 25 май
Накрая – всички на сцената! Учители и ученици заедно  пеят “Моя страна, моя България…”, а през цялото време на два екрана- филми и фотоси, направени от учениците  по време на  динамичния си живот и учение…

Ученици и учители заедно изпълняват "Моя страна, моя България.
Питам един от “режисьорите” на спектакъла  – Анелия Лазарова, която е само от година и половина в училището – какви са впечатленията й от отбора, в който вече и тя играе? 
Харесва й сравнението… Смята, че “Отборът” е страхотен! Че е играл прекрасно и този сезон! Да, тя обича този Отбор! Иска и е готова да не спи, да не “подвива крак”, да прави театрални сценки, да тича по репетиции, да преподава и да прави празници с тези златни деца, каквито Бог е създал и пратил в училище “Джон Атанасов”…  Чувства се прекрасно сред колегите, като приятел е с децата – умни, всяко със свой характер, свои черти и таланти, впечатлена е от родителите, които явно възпитават и са пример за децата си….
В своето слово към присъстващите Боянка Иванова, основател и директор на училището,  изтъкна,   че на своето 11-то стъпало по стълбицата на годините  “Джон Атанасов” има добри достижения и върви уверено  по предначертания път на  своето развитие. Тя сподели и това, че една от целите е  не само запазването на родния език и историческата памет, но и възпитание на желанието и мотивирано намерение  за завръщане в Родината. Във всяка от последните няколко години в България се завръщат по две – три семейства на ученици  в “Джон Атанасов”. Българинът няма вродена  склонност към имиграция. Подготовката му за завръщане започва от първия ден след  стъпването на чужда земя.  Едно от доказателствата за това са многобройните български училища по света.
Боянка Иванова връчи специални грамоти на семейството и ученика Дамян Дамянов, които  съвсем скоро  тази година се завръщат в България. Бяха връчени  документите и на завършилите осми клас ученици.
Училище “Джон Атанасов” може да се гордее със своята директорка. Тази година Боянка Иванова  получи   специална  и висока награда – признанието  “Жена на годината”.  С него  Държавната  агенция за българите в чужбина награждава  личност от българските диаспори по света с особени заслуги за опазването и развитието на българския език, духовност и култура.  В своето слово Боянка Иванова цитира и думите на писателката  Здравка Момчева: ” А граждани на света стават само онези които знаят откъде идват,  по кои  пътища ще продължат  равноправни, свободни, тачени и уважавани”.

Климент Величков
В. “България СЕГА”, Чикаго