Божидара Ковачева, Джон Атанасов, Барак Обама и златен олимпийски медал… по химия (Видео)

По цяло Чикаго, а и в други места, където има български училища, още по-точно – учащи се с бащи и майки от Тракия и Дунавската равнина, родени под сянката на Стара планина, Рила, Пирин и Родопите, край Черно море или в българската Калифорния, проснала  се по двата бряга на река Струма, се носи мълвата, че най-хубавите, стройни, облечени като кукли от майките си /с бащините инвестиции, разбира се/  деца са тези от скромно изписаната с двете букви “BG”…

Интервю на Божидара Ковачева за BG7 TV:

Погледнете която и да е снимка с деца от мултиетническото  американско училище, където  едни от децата се отличават с тъмен или още по-тъмен загар от слънцето, други с артистично дръпнати очи, а нашите български момичета са просто красиви, момчетата – с широки плещи и стройна осанка.
Финалистите на Олимпиада “You Be The Chemist 2013И ето сега имаме още един случай, който идва да ни подскаже, че похвалното слово за българските деца, не може да свърши до тук. То продължава и сред широките полета на втората човешка същност, след физическото съвършенство.  И това е “дух и разум”, където нашите, български деца, също са лидери, дори направо шампиони.
Този път моделът на българската млада смяна се именува  Божидара Ковачева.
Божидара кара вече второ столетие. Родена е в последната година на миналия век – 1999. Донесли са я в Чикаго от България някъде на годинка и половина…  И уж още в пелени, някъде по границата между неразумно бебе и вразумяващ се човек, а била е вече взела много от родната страна, от тези благословени и прокълнати Балкани – снага и дух, лице и разум, характер и култура…
Родена е… имам един приятел, който ако  чуе горната характеристика  веднага ще каже, и ще  улучи –  “… разбира се в Стара Загора”…
– Въпреки, че израстна в Чикаго – казва майка й Антоанета, – Божидара счита себе си за чиста българка! През последните 11 години /значи от четвъртата си година до сега!/ тя прекарва всяко лято в своята родина. Нейният български език е като на дете, което живее постоянно в България.
 В Чикаго Божидара учи в американско и в българско училище… и тук друга моя позната личност, Боянка Иванова, която стана “Жена на годината”,  избрана сред всички български диаспори по света, една огромна България, над която Слънцето никога не залязва, ще каже: “… разбира се “Джон Атанасов”!  И може да ви се стори малко пристрастно, защото тя точно е  директор, основател, на  това училище, но е самата истина!
Дара посещава отдавна “Джон Атанасов”. И аз я помня отпреди две или три години – когато училището направи един знаменит концерт на огромна сцена с всички деца – станали артисти, дори бардове-поети, и всички преподаватели – които  пък бяха се преобразили в  режисьори, драматурзи и дори малко композитори и диригенти. Тогава се бутнах нахално на първия ред в салона, на две крачки от сцената, съвсем случайно до някакъв висок американец,  но с добри и като че  познати черти на лицето. Естествено  аз му се озъбих в една “made in USA” усмивка и си гракнах името. Той си подаде ръка и рече “Джон Атанасов”.  Аз разбиращо се закикотих, едва не му намигнах свойски- “майтапчия си, бате”,  но в този миг  при него дойде семейство Ковачеви с малката Дара, която след миг изтича на сцената да рецитира и пее, а аз разбрах от Антоанета, че при нас е синът на великия българин Джон Атанасов, също Джон…  И още нещо – Антоанета, следователно и Дара, по майчина линия, са роднина на човека, който промени облика на света с една единствена машинка, наречена “компютър”…
Състезателите - на олимпийския терен!Така. Изяснихме си вече, че “шампионът”, бих го казал, на регионалната училищна олимпиада  по химия “You Be The Chemist”,  Божидара Ковачева,  е имала и сериозната подкрепа от наследствените гени на Джонатанасовския български род!
Научих, че се е състезавала с 35 други ученици – най-добрите “химици” на  12 училища от 7 дистрикта.
– Тази училищна Олимпиада е спонсорирана – казва Антоанета  Ковачева, – от голямата химическа фирма UOP, клон на известната Honeywell.
Семейство Ковачеви с Дара с Джон Атанасов Младши и неговата съпруга– Тримата, които бяхме начело в класацията – казва Дара, – получихме  I-Pad Mini. На мен ми дадоха и много, много интересен микроскоп,  излят от стъкло, олицетворяващ знанията в областта на химията и другите науки…
Питам я как се прави Олимпиада по химия в Америка.
– О, тази Олимпиада беше в пет кръга! И един финал! Не е само писане, прави се зрелищно , имаше и много публика. След всеки кръг отпадат състезателите с по-нисък резултат. Във финалния кръг  бяхме само петима. Тогава всяка грешка беше фатална – първият сгрешил остана на пето място, вторият – на четвърто и т.н. 
– Не те ли разтресе на финала прочутата предстартова треска?
– Да, малко… Но не беше трудно да изложа това, което знаех по темата… – казва Дара. – Даже и не особено го преживявах, защото бях сигурна, че е вярно и точно. Не се страхувам да се състезавам. А успехите ме радват най-вече, защото се посрещат с още по-голяма радост дори от моите най-обичани хора – тук в Чикаго и там – в България.
Божидара Ковачева е “момиче – мечта”  за преподавателите в училищата, сигурен съм – и като дете в  чикагските ни български къщи, ако е писано – един ден и в научните лаборатории, където и да е по света. Била е с родителите си и в Колорадо – в дома на Джон Атанасов Младши и срещите с този човек са още една нишка, определяща,  може би, професионалното бъдеще на Дара.
Освен, че е ученичка в Българското училище “Джон Атанасов”, тя  е и в Осми клас на американското училище  “Algonquin Middle school”.
И как се учи в това много сериозно американско школо?
По-добре отколкото аз си представях. Отличници в САЩ много… но Дара е и сред онези неколцина от тях, които при завършването на началното си училище, Пети клас,  получиха дипломата си и с Грамота за постигнати изключителни резултати, подписана от президента на САЩ  Барак Обама.

Климент Величков
в.”България Сега”, Чикаго