Братя Кастро държат 10 години в плен 3 момичета

Три млади жени се освободиха от похитителя си сексуален маниак от Кливлънд след близо 10 години плен. И трите – Мишел Найт (32 г.), Аманда Бери (27) и Джорджина Дехесус (23), са отвлечени от един и същи участък на авеню “Сиймур” близо до центъра на най-големия град в щата Охайо. Мишел изчезва на 23 август 2002 г., Аманда – на 21 април 2003 г., ден преди да навърши 17 години, а Джорджина – на 2 април 2004 г.
Всички опити на местната полиция и ФБР в следващите години да ги открият остават напразни. Наградата за информация, която може да доведе до похитителите им, достига $ 20 000. Но се обаждат само или побъркани медиуми, или злонамерени престъпници, жадни за лесна печалба. Докато най-неочаквано загадката бе разплетена благодарение на щастлива случайност и отзивчив комшия.
“Седях си на верандата и си хапвах бургер от “Макдоналдс”, когато от съседната къща се чуха отчаяни вопли, приближих се и гледам – заключената входна врата е леко изкривена и през процепа се подава женска ръка, никога не бях виждал жени да влизат или да излизат от тази къща”, разказа героят Чарлз Рамзи.
“Моля ви, помогнете ми да изляза, тук съм от дълго време”, проплакала жената. А когато Рамзи изкъртил вратата с ритници, тя панически се втурнала към неговата къща с 6-годишно момиченце за ръка. “Аз съм Аманда Бери, сигурно си чувал за мен, трябва да се обадим на 911 (спешния телефон в САЩ – б.р.)”, настояла тя.
“Брато, тука има една бяла кака, дето избяга от шибаната къща на съседа, май е била отвлечена, много е паникьосана, да знаеш”, казал чернокожият Рамзи на диспечера и дал слушалката на Аманда. А тя успяла да обясни, че похитителят Ариел Кастро е излязъл за малко, но всеки момент ще се върне.
Полицията се отзовава светкавично и освобождава Мишел и Джорджина. Според местния в. “Кливлънд плейн дийлър” в къщата на Кастро имало още деца, които му родили пленничките. При обиска открили закачени за тавана окови, а всички прозорци били затулени с плътни завеси.
52-годишният изверг бил арестуван в близкия “Макдоналдс”. Закопчани били и двамата му братя – Онийл (50) и Педро (54), които не живеели с него, но се предполага, че са знаели за отвличанията.

Две семейства търсели, третото било в неведение

Аманда Бери, благодарение на чиято смелост трите заложнички от Кливлънд бяха спасени, с мъка откри, че майка й починала 3 години след отвличането , съобщи АП.
Лауана Милър умира през март 2006 г., след като безуспешно се опитва да открие по-малката си дъщеря.
Каката Бет обаче не се примирява и заедно със семейството на Джорджина Дехесус не оставя имената на похитените да слизат от страниците на вестниците. Двете редовно организират бдения на авеню “Сиймур”, където били извършени отвличанията.
Името на Мишел Найт е непознато за обществеността в Кливлънд, защото не се е появявало в новините. Когато изчезнала, тя била на 20 години и близките й решили, че просто е напуснала града, без да казва къде отива. Била ядосана, че загубила попечителство върху детето си. Майка й сега живее във Флорида.

Тарторът – тих баща и дядо от Пуерто Рико

Приятелски настроен доскорошен шофьор на училищен автобус, любител на мотоциклетите и на бас китарите, баща на две деца и дядо.
Това знаели за имигранта от Пуерто Рико Ариел Кастро (52 г.) съседите му, откакто той се заселил на авеню “Сиймур” в Кливлънд през 1992 г. Свързвали го само с един инцидент – през 1993 г. бил арестуван за домашно насилие, но не бил осъден.
“Като гръмнат съм”, каза по Си Ен Ен устатият му комшия Чарлз Рамзи, благодарение на когото от дома на Кастро бяха спасени три дългогодишни негови секс робини. “Тук съм от година, но почти се сприятелихме, пекохме си ребърца и слушахме салса, не съм допуснал, че е изверг”, обясни Рамзи.
“Завесите на прозорците му винаги са спуснати, влизали са само дъщеря му и внучката му”, разказа съседката Джанет Гомес.
По ирония на съдбата синът на Кастро – също Ариел, написал през юни 2004 г. статия за местен вестник за зачестилите отвличания на момичета. Дори направил интервю с майката на Джорджина Дехесус. “Шокиран съм, не мога да повярвам”, каза той след зловещите разкрития за баща му.
Полицията разкри, че Кастро оковавал 3-те момичета в мазето. Все още обаче се разследва съучастието на братята му, както и как са станали самите отвличания. За Джорджина се знае, че е похитена на път за дома от училище, Аманда Бери пък се обадила на сестра си, че тръгва от работа в “Бъргър Кинг” в кола с непознат. А случаят на Мишел Найт е пълна мистерия.

Оцелели след години тормоз

Мишел Найт, Аманда Бери и Джорджина Дехесус прекарват съответно 11, 10 и 9 години в плен в Кливлънд, щата Охайо. Те обаче далеч не са първите преживели такова изпитание.
Сред най-известните случаи от близкото минало на оцелели дългогодишни сексуални робини е този на австрийката Наташа Кампуш. На 23 август 2006 г. тя успя да избяга след 8 години, прекарани в тайник на мазе край Виена. Похитителят й Волфганг Приклопил се хвърли под влак и умря същата вечер.
През април 2008 г., пак в Австрия, гръмна скандалът с Йозеф Фрицъл. Тогава 42-годишната му дъщеря Елизабет Фрицъл разкри пред полицията, че е държана 24 години в плен от него. През това време той редовно я пребивал и изнасилвал. Направил й 7 деца, едно от които убил. През 2009 г. Фрицъл бе признат за множество престъпления, включително 3000 изнасилвания на родната му дъщеря и осъден на доживотен затвор.
На 26 август 2009 г. полицаи се натъкват на Джейси Лий Дъгард в обора на освободения предсрочно от затвора изнасилвач Филип Гаридо в Калифорния. Той я отвлякъл 18 години по-рано, когато тя била на 11, и й направил 2 деца. Гаридо е осъден на 431 години затвор, а жена му Нанси – на 36.
Trud.bg