Спектакълът за Хитър Петър в училище Нов Живот

Трябва да си добър педагог, за да видиш полезното, което  децата ще научат от дадени литературни герои, но трябва да имаш и талант на драматург, за да накараш и публиката да участва, да се смее или плаче.
Директорката на училище „Нов Живот”, Хриска Перфанова притежава и двете – адаптира текстове,  режисира, пише сценарии, прави дизайн и затова винаги, когато има театрален спектакъл на учениците залата е пълна с ентусиазирани участници и зрители.
Ето какво пише в поканата за спектакъла, състоял се в събота в българската евангелистка църква ”Нов Живот”.
Пролетен фолклорен спектакъл – една продукция с участието на учениците от Български образователен център „Нов Живот”.
„Имало едно време един момък – напет, веселяк, с накривен калпак, че и хитър…хитър…–умът му – като бръснач :на всеки ще скрои капата, от всяка вода сух ще излезе, но… и на изпаднал в беда ще помогне.”
Вечните хитрини и мъдрости на забавния зевзек Хитър Петър  ще оживеят пред очите  ви мили родители, гости, деца и приятели. Освен страхотни ученици, децата от Центъра  са и добри театрални таланти , танцьори и певци. Под ръководството на своите преподаватели децата ще ви покажат как забавленията, музиката, песните и танците на нашето, българското национално богатство са техни спътници в обучението им . Чрез тях те учат по-добре български език, майсторят красиви български картини, танцуват народни танци, пеят красивите и забавни народни песни. Българските народни приказки са поучителни и съдържателни. Децата от Детска Градина „Дъга“ ще ни покажат драматизация на една от тях „Сливи за смет“
Семейства на нашите ученици  са  дейни участници и съпричастни  в този спектакъл.
Ако сте пропуснали да видите спектакъла за Хитър Петър в църквата „Нов Живот” в събота, със сигурност ще съжалявате по две причини: Да си припомните нашия добър фолклор, извор на  житейска мъдрост и да се посмеете на народния ни хумор, еталон за интелигентност на една нация. Но има и нещо, за което прояви като тези се запомнят не само от присъстващите, но и най вече от подрастващите, нашите деца, които са част от новото време. Както казва и Динко Динев, президент на Българо-американската асоциация: „Тук виждаме не само най- хубавите, но и най –талантливите деца.”
И наистина в този красив предвеликденски ден, ако бяхте видели как децата грееха като истински цветя, с китните си  български носии, с лъчезарните си усмивки?
Те пееха позабравените песни от детството ни, изричаха пословиците, с втъканите ни мъдрости, играеха български хора, декламираха своите герои от Сливи за Смет и Хитър Петър с жар и пламък не само заради театъра, а и заради онази искра, която ни кара да се чувстваме българи независимо къде се намираме. Заради родовия корен, който няма да изсъхне, ако има родолюбиви учители, които да сеят семената на българския фолклор и традиции. Учителите от българското училище  „Нов Живот” дават много и се гордеят със своите възпитаници, защото да научиш едно дете да говори българския език, но и да тачи и уважава сътвореното през вековете от дедите ни е трудна задача – мисия, която изисква посвещение.
Публиката оцени с бурни овации и смях театралната постановка , за изключително добре подбраните хумористични сценки и  най- вече талантите на децата и техните драматургични умения, зад които стоеше неуморния труд на учители и родители.
Дори телевизионната камера в ръцете на  Мария Илиева от студио „Телевизионери”  запечата всичко, сътворено от децата на сцената.
Генералния консул Симеон Стоилов, видимо впечатлен поздрави директорката на училище „Нов Живот”, Хриска Перфанова  и децата за красивия спектакъл като им пожела да бъдат ненадминати във всичко с думите: „ Да не може никой Хитър Петър или Хитър Джон да ви надхитри”.

Кина Бъговска
в.”България СЕГА”