Училище „Слънчогледи”: Забавен проект с полимерна глина

Ако имате малко свободно време, добро настроение и желание да експериментирате, то проектът, с който ще ви запознаят младите творци към училище „Слънчогледи“, е точно за вас. Тяхното предложение е как да  направите уникална поставка за вашия мобилен телефон.
 

Необходими материали:
Полимерна глина(polymer clay);
Гладка дъска, върху която да работите;
Нож(скалпел);
Дебел маркер;
Безцветен лак или акрилна боя (металик или с глитер) .
 
И така, изберете един или няколко цвята полимерна глина.  За улеснение работете с по-малки парчета, които оформяте на топки между дланите си. Съединете ги в по-голяма топка и с помощта на маркера разтеглете в плочка,  висока около 14 см, широка 10 см и  с дебелина 0.5 см. Формата на малките стени на  плочката може да е произволна, но стената, върху която ще се облегне вашият телефон, трябва да е плоска и гладка, а  не релефна. Долната част на плочката се оформя като улей, който трябва да е малко по-широк от дебелината на телефона.
  За да стои вертикално поставката, тя трябва да има опора, която да бъде изработена от  допълнително парче клей и може да има произволна форма.  За да ви помогнат с идеи, младите творци от кръжока по изобразително изкуство ви демонстрират техните решения за опора.  Те направиха морков, сфери, флорален елемент. 
 
След като завършите  с моделирането, готовите форми (плочка и опора)трябва да се изпекат, за да може полимерният клей да се втвърди. Този процес се извършва в обикновена домашна фурна, като формите се поставят в подходящ метален съд. Обикновено изпичането е около 15-20 минути при температура 275 градуса, но за най-добри резултати използвайте инстукциите за изпичане, приложени към опаковката на полимерната глина. Моля не забравяйте,  че тази част от проекта задължително трябва да бъде изпълнена със съдействието на възрастен! 
 След като формите са изпечени, те трябва да изтънат и съединят. За тази цел използвайте лепило, което може да лепи ралични материали – дърво, пластмаса, порцелан. Особено важно е така да съедините отделните части, че те да стоят стабилно и поставката за вашия телефон да не пада. И накрая, за да придадете завършен вид на проекта може да използвате безцветен лак или акрилна боя- металик или с глитер.   Приятна работа! 
Материал на училище „Слънчогледи”, подготвен от Камелия Томанова и ателие „Млади творци”