Училище „Слънчогледи“: Проект „ Българските градове”

Виктория Томанова от 8 клас се представи с проект София. Тя е избрала да ни запознае с едни от най – известните културни паметници, намиращи се в българската столица. Това са Храм- паметник „ Св. Александър Невски”, Народният театър, Народното събрание и др. Приятно четене.

 
Снимка: Златко Николов

Храм-паметник „Св. Александър Невски“ 
Построен в периода 1904-1912 г. в знак на признателност на българския народ към делото на руснаците през Руско-турската освободителна война. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Посветен е на св. Александър Невски, който е бил патрон на руския император Александър II(Цар Освободител ). Над вхона да храма се забелязва мозаичен портрет на св. Александър Невски. Съществуват и други портрети на сл. Евдокия и св. Петка, разположени над страничните врати на църквата. Камбанарията има 12 камбани с изображения, които са направени в Москва. Най-голямата камбана тежи приблизително 12 тона, а най-малката – 10 килограма.

Народен театър „Иван Вазов“

Построен е в периода 1906-1907 г. по проект на архитектите от Виена Хелмер и Фелнер. Театърът е в бароков стил. През 1926-1929 г. е значително променен и реставриран, тъй като е бил постадал при пожар. Това възстановяване става благодарение на проф. Дюлфер от Дрезден. След 1970 г. е преустроен отново и окончателно, като първоначалният му вид се възвръща само с няколко добавени скулптури. Намира се на улица „Дякон Игнатий“.
Народното събрание на Република България 

Това е една от първите обществени сгради в София, построени след Освобождението. Проектът за нея е създаден от архитекта Константин Йованович.  През 1884 г. е поставен основният камък на сградата. Народното събрание се намира на площад „Народно събрание“2.

Народна библиотека „Св.св. Кирил и Методий“

Тя е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт на следосвобожденска България. Открита е на 16 декември 1953 г. Намира се точно до Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Национален дворец на културата (НДК)

Сградата се използва предимно за културни изяви. Построена е в периода 1978-1981. Зала 1 е най-голямата в двореца и събира около 5000 души. НДК е включен в списъка на 100-те туристически обекта. Намира се на площад „България“1.

Църквата „Св.София“

Емблематична сграда. Носи името на града, което е символ на „Премъдрост Божия“. Изградена е върху стари църкви от IV век. През Средновековието забележителната сграда е била използвана като градска съборна църква, а по време на турското робство е превърната в джамия. Куполът й е висок 19 метра. Четири стълба го поддържат, тъй като диаметърът му е 9 метра. Църквата е обявена за паметник на културата с национално значение. Включена е в списъка на 100-те национални туристически обекта.
Материал на училище „Слънчогледи“, подготвен от Виктория Томанова и Ралица Аврамова