Лабораторията на Мария- споделено лично и искрено

Здравейте, скъпи читатели. Днес искам да пиша и споделя темите, които вълнуваха сърцето ми тази седмица- едното е  за благодарността към  бащите, които всяка събота водят своите деца в БУЦ “Знание” и благодарността към най-големите ни учители- собствените ни деца!
Тази седмица ме обзе силното желание да направя един голям букет на благодарност, без специален повод, към татковците.
Няма нищо по мъжествено и трогателно да видя баща, който придружава своето дете в БУЦ “ Знание.” Този малък  жест говори от  само себе си и каквото и да се каже няма да бъде достатъчно. Вие правите най-добрия  подарък за вас и вашето дете- времето заедно с децата ни! Колко време отделяме за децата си като майки и бащи, за така нареченото “само аз и моят татко” или “само аз и моята майка” време.  Този половин час в съботната сутрин докато пътуваме към училището и обратно, са безценни, бисерни минутки, които аз очаквам с нетърпение.
Колко често сме чували някой да казва, “колко бързо тече това време”, или “кога изминаха всички тези години, сякаш беше вчера”? В един миг сме вече родители, в следващия- децата ни са ученици, които все още търсят мама и татe, а не след дълго тези деца са вече самостоятелни студенти, които не търсят мама и татe.
Всеки ден наблюдавам и откривам чудото- как децата проявяват своята чистосърдечна любов към родителите си, към света, който ги заобикаля, към всичко…Това е един от най-добрите уроци. Едно малко създание, носи повече мъдрост от нас самите.
Мили  родители, радвайте се на тези мигове, защото крилете на нашите деца порастват много бързо. Като ръководител на “ Хей Ръчички” всяка събота ставам свидетел на този феномен. Децата са искрено любопитни, търсещи, неуморими и пълни с любов към света. В един час, най- малките ,,ръчички“ готвят нещо за мама, тати, баба и дядо”,  прочитат 1-2 български книжки, пеят песнички, играят сценка, имат дори време да нарисуват и картинка, не само това, но после пак “готвят и почистват” стаята. Идея за този  клас е  да се внедри един нов и нестандартен модел на въведение на детето в училището- заедно с мама и тати, където  ще имат 1 занимателен час  без телефони и компютри, без телевизори и домакински задължения. Час, където всички, включително и родителите, стават отново на 2 -3 годинки, час, където се пренасяме в този искрен и емоционален, необятен свят на децата. Времето, което прекарваме  с децата  се запечатва в дълготрайната памет не само при децата, но и при нас възрастните. Това дава по- късно в живота на децата  сила и самочувствие. Часовете на силни емоции развиват душата, а тя всичко останало. За мен няма по- хубава терапия и медитация  да съм част от това вълшебство, което децата разпръскват около всички нас със своето присъствие.
Благодаря ви малки ръчички и родители. Всяка събота с вас е час незабравим!
Пожелавам ви прекрасна седмица! 

„Хей ръчички”- Група за деца от 1 до 3 годинки заедно с техните родители.
Събира се в събота на адрес: 821 N. Arlington Heights Rd., Arlington Heights , Il    от 10:30 до 11:30 сутрин.

Мария Недев
за в.”България СЕГА”