Проект за книга за българската общност в Америка

Главни цели:
•    Да документира събития и участниците в тях, за създаването на духовни, бизнес, образователни, спортни, културни институции и средища от минало време и сега, да подчертае  приноса на отделни наши сънародници или  обществени организации;
•    Да се мотивира идващото поколение българи  за нови стъпки напред и да се подпомогне със споделената информация;
•    Да олицетвори българската имиграция, споделяйки както нейните трудности и проблеми, така и безспорните успехи, връщайки близост и доверие  между  сънародници, макар и разделени от хиляди километри…

Инициатива на „BULGARIAN-AMERICAN LEGACY” /BAL – „Българо-Американско Наследство”/, с Изпълнителен директор Динко Динев, известен още и със създаването на Българо-Американската асоциация, на българска  футболна общност и успешния старт на българските медии в Чикаго през 2001 година. „Българо-Американско Наследство” осъществява начинания, свързани с интеграцията на  българската духовност и култура с мултинационалния дух и култура на Американското общество.
Координатор на проекта  и един от авторите е публицистът Климент Величков, който е работил като репортер, отговорен редактор, зам. главен редактор и първи зам. главен редактор на централни български вестници.
Патрон на инициативата  е Генералният консул на Република България в Чикаго – г-н Симеон Стоилов.
Средствата за осъществяване на проекта набираме чрез спонсори и дарителски инициативи, като една част от тях вече са осигурени.
Изданието подготвяме да излезе в три тома, двуезично (на български и английски език), още през лятото на 2013 г. Екземпляр от него ще бъде поднесен лично на президента на САЩ Барак Обама, а в него  по азбучен ред ще бъдат изредени имената на всички дарители и спомоществователи, които ни помогнат да реализираме проекта.
Вашият принос може да се изрази както в материално подпомагане, така и в съавторство на материалите за личности и достижения на наши сънародници в САЩ. 

Има избран ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР – БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В ЧИКАГО, САЩ

Дарители от името на Българската общност (по азбучен ред към 18 март 2013 г.):

Частни лица:
Андрей Картелян             Боянка Иванова             отец Валентин Ноцков
Д-р Виолета Симов-Динев        Динко Динев                Емил Господинов
Лили Паслиева            Майкъл Хименес             сем. Миралаеви
Самуил Каварджиев            Светлозар Момчилов        Таня Христова
Симеон Стоилов – генерален консул на Р България в Чикаго        сем. Тикатови    
Том Розенбърг            Фил Филипов                Хамид Русев   
Юлиян Юлиянов           

Организации:
Ансамбъл „Верея”            Ансамбъл „Хоро”             Вестник „България”
Вестник „България сега”        ДАБЧ
   
Вашето име също може да е в списъка, ако изпратите своя чек на адрес:
17 W. 366 Elm Place,
Oak Brook Terrace, IL 60181

на името на BAL /или Bulgarian-American Legacy/, като няма определен минимум и няма разделение между дарителите според техния принос. Участието на всеки има значение!

До набирането на необходимите средства за издаването на I-ви том са необходими още около 27 450 щ.д.

За въпроси и предложения, както и за участие в обявените от нас конкурси, не се колебайте да ни търсите на info@balegacy.org

 
Динко Динев
Изпълнителен Директор на BАL