Празници, традиции, обичаи в българското училище зад граница

Март е един от наситените с празници месец- кой от кой по- хубав.
Целта на Българското училище в чужбина е не само запазване на езика, който ни прави българи, а и запалване на онази искрица, която  ще разгори любовта към българското- култура, история, бит, традиции. Ние, по- възрастните- родители, учители, баби и дядовци  сме родени и закърмени  с любовта към всичко българско и родно. Сега на нас се пада честта и достойнството  щедро да дарим с това богатство, което имаме младите, родени в Америка  българчета. Така те ще растат  още по- умни и одухотворени, като деца на две култури.  Ще знаят колкото децата в Америка и колкото децата в България. Ще са горди, че принадлежат на славен народ с дълга и богата история, със славно минало. Ще се гордеят с красивата природа с колоритността на празниците, които те познават, уважават  и искат да запазят бита и традициите на рода на който принадлежат. Ще си ходят с радост в България, ще пишат писма и ще общуват спокойно с баба, дядо, братовчеди и приятели. Ще запазят родословните си корените.
В БУ „Родна реч” на  БУЦ „Знание” и БУ ”Родолюбие”, Чикаго, отбелязваме и  празнуваме с голяма радост българските празници.  Най- любимите през месец март са Посрещане на Баба Марта, 3-ти март- Национален празник на независимостта,  Празникът на мама- 8- ми март и Първа пролет.
Празничният концерт на децата беше изпълнен със звуците на химна, които изпълниха залата, завладяха присъстващите гости и те запяха заедно с децата. На фона на величествения паметник Шипка на цялата  сцена майсторски  нарисуван от талантливата ни художничка Цвети Радева, децата, подкрепяни от техните  родители  в  залата,  пееха и рецитираха с умиление.
Българското училище дава не само знания на децата ни- споделя майката на Лиана от 6 клас, а също и възможност да почустват Баба Марта, Трети Март, денят на Кирил и Методий и всички други наши празници не като обикновени дни, а наистина като празници защото има с кого да ги споделят. Дава и на нас, родителите, възможност да празнуваме с децата си и със сънародниците си.

Ето какво разказва и майката на София от Център ”Знайко” към училището.
Дори на 2 години и половина  София с   усмивка на лице  ми разказва за чеса по музика и с малките ръчички на кръста ми показва как се играе ръченица и хоро и кои песнички са пяли. Аз съм щастлива , че София може да споделя Българските празници и традиции с останалите деца и в бъдеще да учи за Българската история и култура. Когато видях София да пее “Високи сини планини” с останалите деца на тържеството по случаи Баба Марта и 3 -ти март очите ми се напълниха със сълзи .  Толкова се развълнувах да видя малката ми дъщеричка родена в Aмерика да  пее гордо  песента, с която аз съм израснала и пяла. 
Радваме , че с помощта  на училище „Родна реч” към Център „Знание”, София има възможност да научава и запаси   българските обичаи , традиции и празници.

БУЦ „Знание”, Чикаго
в.”България СЕГА”