Езиково училище „Слънчогледи”

През месец март в Езиково училище „Слънчогледи” започнахме работа по проект, свързан с историята и географията на българските градове. Учениците от по-високите класове се подготвиха с табла и снимки от избрани от тях български населени места. Целта на този проект е да се запознаем не само с историята, но и с географските особености на градовете и селата в България.
 
Първият проект е представен от Велимира Асенова – град Силистра.

Герб на град Силистра

Град Силистра се намира в североизточната част на България и е разположен по течението на река Дунав. Намира се до границата с Румъния и е едно от най-древните селища по българските земи.
Вили е избрала да представи четири забележителности:

Крепостта Меджиди Табия

Крепостта Меджиди Табия се намира на хълм южно от град Силистра. Крепостта има шестоъгълна форма и на височина достига 8 метра. Тя е построена в периода 1841-1853 година въз основа на планове на немския военен инженер Хелмут фон Молтке, който проектирал и друга подобна крепост – Левент Табия до град Русе. Името на крепостта идва от името на султан Абдул Меджид, който посетил мястото през 1847 година.

 
Снимка: Bulgariatravel.org

Римска градска вила

В източната част на град Силистра са открити останки на голяма римска градска вила, датиращи от ІІ-ІV век. Тя била построена недалеч от центъра на античния град Дуросторум. В края на ІІІ век или в средата на ІV век вилата, както и градът Дуросторум,  са разрушени и опожарени от готите. Към края на ІV век градът е възстановен, като върху руините на вилата е издигната внушителна масивна обществена сграда с размери 17х20 метра, с официална зала, допълнена с аспида и странични помещения.

Снимка: Wikipedia.org

Археологически музей

Археологическият музей се помещава в сграда, построена в периода 1923-1924 година като клон на Румънската национална банка в града. Сред най-ценните експонати са римски каменен слънчев часовник /най-големият, откриван досега по българските земи/, златен пръстен от ІІІ век, колона с името на хан Омуртаг, печати на български и византийски владетели, златни накити от времето на крепостта Дръстър и др.

Снимка: Wikipedia.org

Паметник на Съветската армия

Паметникът на Съветската армия в град Силистра е разположен в градския парк в близост до река Дунав. Това е композиция от камък, представляваща няколко съветски войници. В близост до него е изложен автентичен танк от периода на Втората световна война.

Снимка: Wikipedia.org

Материал на училище „Слънчогледи”, подготвен от Велимира Асенова и Ралица Аврамова
в.”България СЕГА”